Czyli grecki dip idealny do dań z grilla czy świetny dodatek do pieczywa. Idealnie sprawdzi się przy grillowaniu na nadchodzące majówki. Składniki : * ogórek zielony * mały kubeczek greckiego jogurtu naturalnego * 2 ząbki czosnku * łyżeczka oliwy z oliwek * sól Przygotowanie : Ogórka obrać, zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na 20 minut. Dobrze odcisnąć, polać oliwą. Czosnek przecisnąć przez praskę
Magiczne Życie Martyprzeze mnie nazywany zielonym albo błotnym. Taki właśnie kolor uzyskujemy po dodaniu oleju z pestek dyni. Ten smak, pasuje i do sałatek i do kiełbasek czy mięsa z grilla. Po prostu musicie się przekonać, a jeśli uwielbiacie suszone pomidory to na pewno zdobędzie Wasze podniebienie. Składniki : * pół szklanki jogurtu greckiego * 2 suszone pomidory dobrze odsączone z oliwy * łyżeczka oleju
Magiczne Życie Martyciocia spędza czas na placu zabaw * i je lody * taka piękna pogoda była na początku tygodnia * mini żelki <3 * współpraca z firmą Prymat * przygotowania do grilla * i oczywiście grillowanie * piękne tulipany * nagroda w konkursie Kreatywne Gotowanie * pierwsza nagroda dla Was * sobotni relaks z kawą i ciastem, szukam kolejnych
Magiczne Życie Martybędą pojawiały się cyklicznie na podanym powyżej blogu ;] ***************************** A teraz... Czas coś zjeść, prawda? Po męczącej, aczkolwiek wspaniałej wyprawie, trzeba się porządnie posilić. Nikt nie miał jednak ochoty na grilla. Nie oznacza to jednak, że nie było w stylu piknikowym! Zapraszam do stołu. NADZIEWANE PIECZARKI. (przepis autorski.) 12 dużych pieczarek, 300g mięsa mielonego, mała cebula, jajko, pęczek szczypiorku, sól, pieprz
W kuchni Karmel-itkitzatziki to jeden z moich ulubionych sosów. Uniwersalny, można go jeść ze wszystkim, łatwy i szybki w przygotowaniu a do tego bardzo lekki. Według mnie najlepszy do potraw z grilla, szczególnie do pieczonych ziemniaków. W Grecji podawany prawie do każdego dania. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu :) SOS TZATZIKI - 1 świeży ogórek - 1 ząbek czosnku - 120 gram jogurtu greckiego - koperek - szczypta
Zgrabne Gotowaniejarmark! Dokładnie taki jak w Polsce, z chińskimi ciuchami, akcesoriami kuchennymi, domowymi i innymi bzdetami. No i oczywiście pełno bud z jedzeniem: popcorn, lemoniady, waty cukrowe, kiełbaski z grilla, burrito czy np. grillowana kukurydza, na którą się skusiłam :) Poczułam się jak na Jarmarku Dominikańskim w Gdańsku. Po Nowym Jorku udaliśmy się na wycieczkę na Wodospad Niagara, w życiu nie myślałam
Zgrabne Gotowaniepapryką, ananasa pokroić w grubą kostkę. Nadziewać na przemian na patyczki do szaszłyków. Piec w piekarniku w 180°C przez ok. 30 minut, raz odwracając. Można też piec na grillu. ZAPIEKANE ROZMARYNOWE ZIEMNIACZKI: Składniki na 2 porcje: 1/2 kg ziemniaków 4 łyżki oliwy z oliwek sok z jednej cytryny (można dać mniej do smaku) 1 łyżka listków świeżego rozmarynu
Blondynka GotujeMarynata zarąbista! Dosłownie. Koniecznie musicie to zrobić! A ten zestaw, który widzicie na talerzu jest jak dla mnie IDEALNY! To wszystko na ten temat :) Aaa zapomniałabym
Blondynka GotujeRybka, a dokładnie pstrąg. Nie mam czasu na bieganie na działkę i robienie grilla. Nawet nie bardzo mi się chce. Lubię produkty grillowane, więc radzę sobie w domu. W przypadku tej ryby duże znaczenie odegrała patelnia. Wysokiej klasy patelnia z powłoką non stock - to skarb. Jak pewnie się domyślacie użyłam patelni Ballarini linii Granitium . Jestem z niej bardzo zadowolona. Zastanawiałam
Blondynka GotujeMyjemy steki i osuszamy papierowymi recznikami Przyprawiamy steki papryka i sola Nagrzewamy piekarnik tak jak pisze na opakowaniu frytek Frytki wysypujemy na brytwanke a steki kladziemy na grillu Wkladamy razem i pieczemy tyle co frytki Po upieczeniu gotowe do podania Mozna do tego zrobic saltke i steki dobrze smakuja z sosem BBQ Ps. Jest to obiad
Klaudynkowa kuchniaKonfitura z czerwonej cebuli zrobiła się ostatnio modna. To świetny dodatek do pieczonych mięs, dań z grilla, wędlin czy serów. Lubię ją nawet nałożyć po prostu na grzankę. Jeśli jakimś cudem jeszcze jej nie znacie to polecam zrobić i spróbować. Sposobów przygotowania tego specjału jest wiele. Część osób najpierw smaży cebulę na tłuszczu, część nie dodaje wina. Każdy kroi
Smaczna PyzaŻarłoczek gdzieś tam sobie pojechał. Każdy z nas ma czasami swoje sprawy i nawet najbliższym nic do tego - tak się przed laty dogadaliśmy i staramy się
Smaczna PyzaJeszcze dziś pozostanę w klimacie maggi bo ta płynna przyprawa świetnie nadaje się do marynat - do mięs, warzyw czy nawet owoców, które potem możemy upiec na grillu czy w piekarniku. Niech Was nie dziwi połączenie tego co nadziałam na szpadki - to wypróbowany zestaw, słodkawy i jednocześnie pikantny, bardzo smakowity. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaNabyłam drogą kupna sprzedaży piękne żeberka i już wracając z zakupów zastanawiałam się nad sposobem przyrządzenia. Grilla w planach nie było więc musiał mi wystarczyć piekarnik. Posmarowane dużo wcześniej aromatyczną bejcą i potem długo pieczone po prostu rozpływały się w ustach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza