Zapiekane kluski z kaszy manny z parmezanem 143formie tak, żeby nachodziły na siebie, posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, na koniec podpiec jeszcze ok 4-5 minut pod grillem. Notes Przepis pochodzi z książki „Prosto” Yotama Ottolenghiego. Do klusek zrobiłam cukinię w pomidorach – w garnku rozgrzałam oliwę, dodałam cebulkę i czosnek, podsmażyłam do tego dwie puszki
Cooking for Emily
Sałatka z kurczakiem i pomarańczą 176łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztardy miodowej 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Filet z kurczaka przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Usmażyć na grillu, patelni lub upiec w piekarniku. Wystudzić i pokroić w równej grubości plastry. Pomarańczę obrać i pokroić w plastry a ser pokroić w drobną kostkę. Orzechy z grubsza posiekać. Składniki dressingu
My simple kitchen
Sałatka Cezar – prosty przepis 302sól, pieprz, tymianek, czosnek, bazylia. Przygotowanie: Rozpocznij od przygotowania filetów z kurczaka. Dopraw je solą, pieprzem, czosnkiem oraz tymiankiem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (jeśli masz – zastosuj funkcję grilla ), a następnie umieść filety w całości w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Piecz około 25-35 minut. W czasie, kiedy będzie się piec kurczak, pokrój jajka w kostkę i wrzuć
Rozdomowiona
Zapiekana zupa cebulowa 170minut. Po tym czasie cebula powinna być lekko rozgotowana, płynu nie powinno zbyt wiele zostać – zupa powinna być gęsta. Nastawiamy piekarnik na 200° na opcję grill. Przelewamu zupę do żaroodpornych miseczek. Na wierzch każdej porcji sypiemy po 2 łyżki tartego parmezanu. Wstawiamy do zapieczenia na 5-10 minut – musimy pilnować i wyciągnąc w chwili
Smaczna Strona
Kofta korma z czerwoną soczewicą 189południu Indii i w niektórych rejonach Zatoki Perskiej kofty rybne. Kofty zazwyczaj podawane są w rożnego rodzaju sosach, w Polsce najbardziej popularny jest wariant turecki czyli kofta z grilla. Co to jest korma Korma dosłownie oznacza „wolne gotowanie" (duszenie) mięsa lub warzyw. Historia tej potrawy sięga XVI wieku i ekspansji Wielkich Mogołów. Podobno była serwowana już w 1654 roku podczas
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Polędwiczka wieprzowa z jabłkami + glazurowana marchewka 214Oczyszczoną polędwiczkę oprószamy solą oraz pieprzem. Skrapiamy 1 łyżką oleju i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-35 minut (na ostatnie 5 minut włączyłam funkcję grill i termoobieg). Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na cienkie półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy jabłka. Oprószamy je cukrem pudrem (ilość w zależności od kwasowości jabłek
Smaki Na Talerzu
Pieczone roladki z indyka nadziane aromatycznym farszem 311zawiera glutaminianu sodu, sztucznych barwników i aromatów. Zawiera ponad 50% suszonych warzyw i aromatycznych przypraw. Jest idealna do mięsa smażonego, duszonego, gulaszów dań mięsno-warzywnych i potraw z grilla. Idealna do różnych gatunków mięs, Specjalna kompozycja warzyw i przypraw, Bez glutaminianu sodu i sztucznych dodatków
Szalona Kuchnia Eweliny
Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina 255przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 110stC, mięso w naczyniu przykryć pokrywką i piec przez kolejne 8 godzin. Pod koniec pieczenia zwiększyć temperaturę do 180stC (górna grzałka lub grill), zdjąć pokrywkę i piec ok 20 minut, żeby mięso się zarumieniło. Wersja dla wolnowara: do naczynia włożyć cebule i czosnek. Mięso obsmażyć na patelni, ułożyć na cebuli. Piec przez
Obiad gotowy
Tosty Inaczej 161Dwie kromeczki smarujemy majonezem, na majonez układamy kiełbasę. 2. Korniszony kroimy na pół, układamy na kiełbasę. 3. Następnie przykładamy serem żółtym, zamykamy kromeczkami. 4. Zapiekamy w opiekaczu ewentualnie na grillu elektrycznym
Dziś Ja gotuje
DOMOWE ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI I MASCARPONE 250małych lub dużych oczkach. Na bagietkach układam pieczarki, posypuję serem. Na wierzchu układam serek mascarpone (nakładam łyżeczką po 2-3 niewielkie porcje). Piekę w 220 stopniach z funkcją grilla przez 4 minuty. Gotowe zapiekanki polewam ketchupem i posypuję szczypiorkiem
JejKuchnia
PILAF Z RYŻEM I MARCHEWKĄ 192smaczne danie. Z pożywną, pełną białka ciecierzycą, plasterkami marchewki i suszonymi morelami. Można podać je jako samodzielne danie (z ulubioną sałatką) lub jako dodatek do mięs i ryb z grilla. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 50 g masła lub oleju np. kokosowego 150 g (1 i1/2 szklanki) ryżu, najlepiej basmati lub jaśminowego 200 g ciecierzycy
cool and minty
Sałatka z tuńczyka i ciecierzycy + cytrynowy winegret 229dodatek do śniadania i kolacji, ale sama w sobie jest też całkiem wartościową pozycją obiadową czy lunch’ową, szczególnie pod dodaniu do niej jajka w koszulce i podgrzanego na grillu chlebka pita. Ciecierzycę z puszki odsączamy z płynu, płuczemy na sicie pod bieżącą wodą i dokładnie odcedzamy. Ogórka myjemy, obieramy nie całkiem do końca ze skórki. Kroimy ogórka wzdłuż
Karo in the Kitchen
Tortilla z kurczakiem gyros 185szerokości, zagarniamy nią składniki, dolną część lekko podwijamy, aby składniki nam nie wypadały podczas jedzenia i zawijamy bokiem do końca. Teraz można by złożoną tortillę podpiec jeszcze na grillu, ale nie jest to konieczne. Tak przygotowanego wrapa zawijamy w folię spożywczą, ręcznik papierowy lub papier pergaminowy. Wioleta Gargula
MamaOskarka