gofry jak z - 1202 przepisów (strona:45/81)

Domowe masło kokosowe 144

temperaturze pokojowej, w lodówce stwardnieje na kamień. Z podanej ilości wychodzi ok. 200-250 g masła kokosowego. Pyszne, naturalne i zdrowe. Świetnie sprawdzi się w naleśnikach, na kanapkach, na gofrach, jako przekąską z owocami lub dodatek do lodów. Smacznego

Cooking Monster
Dżem wiśniowy z rumem 156

Robi się go dosyć szybko i nie wymaga dodatkowej pasteryzacji. Nie jest za słodki a w zimie będzie w sam raz do naleśników, ciast i gofrów :) 1,5 kg wiśni 1/2 kg cukru żelującego na 1,5 kg owoców 1 kieliszek rumu Wiśnie umyć, wydrylować i wraz z sokiem przełożyć do większego garnka. Wymieszać z cukrem żelującym, gotować

Smakołyki Asi
Frużelina jagodowa, czyli jagody w żelu 111

Pierwszy raz robiłam frużelinę z jagód i nie ostatni! Pyszna, łatwa i idealna do naleśników, gofrów, bułeczek drożdżowych... i do kajzerki :) można też użyć jako nadzienia do bułeczek, pampuchów, pyzów, pierogów... Milion możliwości :) Na zdjęciu pokazałam jak wygląda po zastygnięciu - niczym galaretka! Ale nieeee, nie zastyga tak, że można ją kroić, a smarować jak powidła :) Składniki: 2 litry jagód

Kolorowy Przepisownik
Jagody w soku własnym - naturalny lek 114

spiżarce, choćby 2-3 słoiczki. Szczególnie dzieciom warto podać lek z domowej, naturalnej apteczki niż syropy kupowane w aptece. Miałam zaczęty słoiczek, więc wykorzystałam takie jagódki jako dodatek do gofrów :) pyyszne były! :) Składniki: jagody 3 łyżeczki cukru na każdy słoiczek 190g (* ilość przykładowa) Sposób przygotowania:  Jagody dokładnie płuczemy z leśnych zanieczyszczeń, przebieramy i wsypujemy do słoiczków. Do pełna

Kolorowy Przepisownik
Pudding chia z musem owocowym 163

Lato kusi słodkimi lodami, chrupiącymi goframi...a na plaży trzeba jakoś wyglądać ;) Dla liczących kalorie, ale i dla tych co z życia lubią czerpać garściami i nie wpadają w sidła zniewolenia dietą - pyszny deser. Lekki jogurtowy pudding z nasionami chia oraz mus owocowy, u mnie malinowy, do doskonała alternatywa dla kalorycznych kremowych deserów. Spróbujecie -pokochacie, zapewniam ! Poza walorami smakowymi

kolorowotorcikowo
NAD MORZE??? MOŻE NIE W SEZONIE 164

który proponuje pewne atrakcje dla mojej trójki młodych towarzyszy. Basen w hotelu, w czasie kapryśnej pogody jak najbardziej wskazany . Poza tym ra ż ą mnie ceny tzw. gastronomii.   Gofry, lody, rybka (mrożona, nie pierwszej świeżości, ) i wiele innych potraw przygotowywanych by szybko zaspokoić wilczy głód dzikiego tłumu. .. Szybciej, drożej, przy brudnym stoliku ... nie lubię. INNE Co jeszcze mi przeszkadza

WYSPA SZCZĘSLIWA
Wyniki konkursu- Kasza w roli głównej 108

ciekawe. O moim wyborze zadecydowaliście poniekąd też wy. Stwierdziłam, że skoro mamy już dwóch słodkich zwycięzców to trzeci musi być "na słono". Nagrodę (ksiażkę " Kaszomaniak ") otrzymują: Anna za przepis Gofry z kaszy jaglanej Justyna za Kukurydziany deser... oraz  aleewa19 za Kaszę orkiszową pod pierzynką Zwycięzców proszę o kontakt na maila- wysłanie adresu i numeru telefonu

Tradycyjna Kuchnia
Frużelina wiśniowa 107

przygotowanie jest bajecznie proste, a radość z otworzenia takiego pachnącego latem słoiczka w środku zimy... bezcenna ! Możemy ją wykorzystać do posmarowania naleśników, gofrów i różnego rodzaju smażonych  placuszków, a także jako dodatek do budyniu czy kaszy manny. Mówię Wam - palce lizać ! Frużelina wiśniowa Czas przygotowania: 2,5 godziny Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura z wiśni! Przepyszna i w obłędnym kolorze! 165

jakiegoś owocu. Tak aby móc po prostu wrócić smakiem w zimowe wieczory do tych pyszności. Dżemy wykorzystuje nie tylko na kanapki, w ten sposób to chyba najmniej, najczęściej do gofrów, naleśników, ciast. Czy też konfitury do herbaty. Więcej moich przepisów na różnego typu weki znajdziecie w tej zakładce-  SPIŻARNIA  i  DŻEM Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania konfitury

SMYKWKUCHNI
Prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki 154

góry dnem po zakręceniu, ale nie jest to konieczne). Domowe, takie prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki do cudowny dodatek do chrupiącego pieczywa, do ciast, do mięs, do serów, gofrów, naleśników, deserów… czy trzeba wymieniać dalej? :) Post Prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Chrupiące pełnoziarniste gofry 211

Idealne, chrupiące i do tego z dodatkiem pełnoziarnistej mąki :)  GOFRY! Idealne na deser i leniwe śniadanie. Składniki: 2 białka 2 żółtka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mleka sojowego 1 szklanka wody 1 łyżka oleju kokosowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru trzcinowego Szczypta soli Dodatki u mnie: Syrop klonowy do polania

Emcia Pichci
Przepisy konkursowe- kasza w roli głównej- GŁOSOWANIE 151

Chleb żytni z kaszą gryczaną i orzechami włoskimi 2.  Cukinia nadziewana farszem z białą kaszą gryczaną, indykiem i warzywami 3.  Deser jaglano – owocowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Gofry z kaszy jaglanej 5.  Jagielnik czekoladowo- kokosowy 6.  Jaglany placek z rabarbarem 7.  Kasza orkiszowa pod pierzynką 8.  Kotlety z kaszy gryczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia
Frużelina jagodowa 169

Moją kolejną propozycją w kategorii przetworów jagodowych jest frużelina. Warto zamknąć trochę tych pysznych i zdrowych owoców w postaci gęstego żelu do słoiczków. Zimą przydadzą się do gofrów, naleśników czy też owsianki. Zwłaszcza, że frużelina to jeden z łatwiejszych przepisów. Ważne by nie rozgotować owoców , ale pozostawić je w całości. Tak więc kochani wiaderka w dłoń i do lasu

Wiem co jem
Dżem z czerwonej porzeczki 150

Dżemy z porzeczek obowiązkowo muszą znaleźć się w mojej spiżarni. Nie wyobrażam sobie bez nich tortów oraz kruchych ciast. Doskonale sprawdzają się też na gofrach. Jeśli tylko natkniecie się na te owoce, kupcie choć kilogram i przygotujcie szybki dżem. Składniki: 1 kg oczyszczonych czerwonych porzeczek 1 opakowanie Żelfix 3:1 Dr.Oetker 350 g cukru Wykonanie: Porzeczki uprzednio oczyścić z gałązek

kolorowotorcikowo
Frużelina wiśniowa 130

Frużelina wiśniowa to najsmaczniejszy dodatek do naleśników, gofrów, placków, ciasta.     Składniki: (10 słoiczków) 3 kg wydrylowanych wiśni  1 kg cukru sok z jednej cytryny 6 łyżek mąki ziemniaczanej Wydrylowane wiśnie wrzucamy do garnka. W związku z tym, że wiśnie podczas drylowania puszczają dużo soku  - wlewamy go również do garnka,  pozostawiając dwie szklanki soku. Wsypujemy cukier

Pyszności Słodkości