filety z ryby - 1500 przepisów (strona:37/100)

Łosoś pieczony w folii 321

bardzo skomplikowane. Odkryłam jednak sposób na pieczenie ryby w folii. Muszę powiedzieć, że tak przygotowana ryba smakuje naprawdę wspaniale. Przedstawię Wam mój pomysł na przykładzie łososia, ale w ten sam sposób możecie upiec również pstrąga lub inną rybę. ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII Składniki (na 2 porcje): średniej wielkości filet z łososia (ok. 500g) ok. 50g masła cytryna ćwiartka(...)pomarańczy 2 ząbki czosnku koperek sól ziołowa pieprz Przygotowanie: Filet z łososia myjemy i przekrajamy na 2 porcje. Czosnek wyciskamy przez praskę. Pomarańczę i pół cytryny kroimy w półplasterki. Druga część przyda nam się do skropienia ryby. Kroimy trochę koperku. Rybę nacieramy czosnkiem, pozostawiając niewielką ilość do późniejszego przyprawienia, solą ziołową, pieprzem oraz koperkiem. Skrapiamy cytryną i odstawiamy

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Panga na parze 108

Składniki: 1 filet z Pangi garść listków botwinki 1/2 marchewki natka pietruszki 3 ziarenka pieprzu kawałeczek pora około 4 cm 1 łyżka masła 1.5 litra wody Przygotowanie: Do garnka z wodą wrzucamy botwinkę, marchewkę, natkę, łyżkę masła, pora i pieprz. Gotujemy do wrzenia wywaru. Opłukaną rybkę umieszczamy w Kuchmistrzu ( ja mam taki z Tupperware) lub innym takim naczyniu(...)gotowania na parze. Rybę umieszczamy na sicie pojemnika i całość zalewamy wrzątkiem. Trzymamy pod przykryciem do 30 minut. Odcedzamy i wyciągamy zdrową i pyszną rybkę. Jest to idealny posiłek dla dzieci.  Smacznego

ClauditteMissCooking
Pieczona troć z pesto bazyliowo-gruszkowym! 133

marynowanego imbiru i gruszki konferencji. Ryba wyszła obłędna, talerze wylizane hihih! Polecam! SKŁADNIKI: - 2 duże filety pstrąga tęczowego (troć) - ziemniaki - kilka ząbków czosnku - oliwa z oliwek + masło - 2 garście liści bazylii  - 1/2 gruszki - łyżka marynowanego imbiru (plastry) - oliwa z oliwek - 20 orzechów laskowych - zmiksuj w/w  Naczynie wysmaruj masłem i oliwą, ułóż ryby wylej pesto i ułóż

SMYKWKUCHNI
Dorsz w sosie pomidorowym 250

Filet z dorsza zapiekany w pomidorach (świeżych i suszonych). Bardzo aromatyczny sos. Najlepiej podawać z ulubioną sałatką (moja propozycja poniżej) oraz np. opiekanymi ziemniakami. Podaję przepis dla dwóch osób. 2 porcje dorsza bez skóry po ok. 120-130 g (użyłam polędwicy z dorsza) 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) ok. 5 suszonych pomidorów z zalewy 2 małe ząbki czosnku(...)sól do natarcia ryby 1 mała cebula łyżka oleju Sałatka: 120 g mieszanki sałat 1 mały pomidor 1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów 10 zielonych oliwek 1 mały ząbek czosnku Dodatkowo: liście świeżej bazylii do posypania ryby Dorsza natrzeć solą i odstawić do lodówki. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać pomidory z puszki

Bullio
Ryba pod panade 141

intensywności aromatu,chroni przed wysychaniem,a cała ta kruszonka zapieka się w pyszną i chrupiącą skórkę.   Ja zrobiłam mirunę , ale śmiało można wykorzystać każdą inną rybę np. łososia czy dorsza.   SKŁADNIKI:( na 4 porcje )- filety rybne ( np. miruna ) – 500 gPANADE:- okruchy chleba – 50 g- masło – 125 g- musztarda – 2 łyżki- sok z cytryny(...)PRZYRZĄDZENIA:  PANADE:  Chleb drobniutko kruszymy, szczypiorek siekamy. Mieszamy to z masłem , musztardą , sokiem i przyprawami. Z masy formujemy wałek, dzielimy na 4 równe części. Formujemy prostokąty o wielkości kawałków ryb. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na ok. godzinę( ważne! )   DALEJ: Ryby oczyszczamy. Oprószamy z każdej strony solą i pieprzem, układamy w formie do zapiekania. Na rybach

Ostra na Słodko
Zupa na głowach szczupaka z rybnymi kluseczkami 209

zostałam do kupowania ryb w sklepie okazało się, że nie tylko wybór jest ograniczony ale i z reguły są to filety , bądź tusze bez głów. Aż w końcu trafiłam na sklepik w którym sami filetują ryby i można umówić się na to że po prostu zostawią łby od określonych ryb.Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
siekane kotleciki rybne z brokułem 90

mała czerstwa bułka kilka różyczek brokuła kilka gałązek koperku pieprz sól bułka tarta tłuszcz do smażenia Brokuła ugotować w osolonej wodzie, wystudzić i drobno pokroić. Filety rybne drobno posiekać. Bułkę namoczyć i odcisnąć. Rybę, jajko, bułkę, brokuła i posiekany koperek wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Formować kotleciki i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zupa rybna z kaszą jaglaną 128

minut z liściem laurowym. Następnie pokroić cebulę w piórka, marchewkę zetrzeć i smażyć na maśle przez 10 minut na bardzo wolnym ogniu (stale mieszając). Włożyć filety rybne i poddusić przez następne 5 minut. Rybę z warzywami przełożyć do zupy, doprawić i gotować powoli przez 15-20 minut, następnie zmiksować. Posypać koperkiem i podawać ze śmietaną

Tradycyjna Kuchnia
Śledź z olejem 178

Teraz będzie kilka wpisów przedświątecznych , świątecznych...po prostu nie było kiedy wcześniej wstawić przepisów..na początek śledzie z cebulką wymieszaną z pieprzem cytrynowym i zalane olejem

Moje domowe kucharzenie
Łosoś gotowany na parze. Łosoś z masłem. 294

The post Łosoś gotowany na parze. Łosoś z masłem. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Leczo rybne a’la Seko 347

Post Leczo rybne a’la Seko pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Ryba po grecku 113

Składniki: 500 g filetów (dorsz,morszczuk) cytryna 2 jajka mąka bułka tarta olej do smażenia  6 marchewek 1 seler  1 duża pietruszka 1 cebula 1 przecier pomidorowy sól,pieprz Wykonanie: Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Cebulę rumienimy na oleju, następnie dodajemy pozostałe warzywa chwilę podsmażamy , dolewamy 1/3 szklanki wody(...)pomidorowy oraz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać. Rybę kroimy na mniejsze kawałki przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka roztrzepujemy widelcem. Rybę obtaczamy w mące, jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na oleju. W naczyniu układamy warzywa na to warstwę ryby, czynność powtarzamy pamiętając by ostatnią warstwą były warzywa

magiczna kuchnia Kasi
Dorsz na warzywach 153

jedna. Cieszę się także, że mój tata postanowił spróbować ryby w takiej postaci, ponieważ do tej pory jadał tylko panierowane i smażone filety.  Źródło: „Życie na gorąco”, nr 36/2012, s. 26 Składniki: 2 filety z dorsza 60 dag pomidorów 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy sól, pieprz pęczek natki pietruszki 8 dag miękkiego masła 6 łyżek(...)pieprzem.  Miękkie masło wymieszać z posiekaną natką i bułką tartą. Przyprawić pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Filety z dorsza opłukać, wytrzeć do sucha. Posmarować masą ziołową. Warzywa z patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na warzywach ułożyć kawałki ryby. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Zapiekać przez 12 minut.  Przed podaniem rybę skropić oliwą

Pasja Smaku
Filet rybny w warzywach 180

cytryny koperek sól, pieprz, oliwa  Przygotowanie : Fileta z mintaja rozmroziłam, osączyłam i posypałam solą (pozostawiłam na 10 min ) Obraną marchew starłam na tarce o grubych oczkach, pora pokroiłam w krążki, łodygę selera w grubą kostkę, dodałam pieprz, dolałam oliwę - wymieszałam dosypując koperek Na folii ułożyłam warstwę warzyw, na niej rybę ( pokropiłam sokiem cytrynowym ), a na rybę ponownie warzywa

Proste Potrawy
Dorsz w sosie pomidorowo-cebulowym 103

Dziś udało mi się kupić znakomite filety z dorsza. Nie pamiętam już kiedy je ostatnio jadłam. Powędrowały od razu na stół. Ponieważ nie przepadam za panierowanymi rybami, poszukałam trochę w necie, sprawdziłam stan mojej spiżarni i zabrałam się do dzieła. Wyszło przepyszne, odrobinę pikantne danie. Na pewno jeszcze nie raz do niego powrócę.” Czytaj więcej

Wiem co jem