łyżeczki otartej skórki z cytryny 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka drobno zmielonego pieprzu szczypta pieprzu cayenne 2 filety z piersi kurczaka 2 łyżki wytrawnego sherry 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 1 szklanka zielonego groszku koperek 100 g ryżu jaśminowego(...)czosnek, sos rybny i sojowy, pieprz czarny i Cayenne mieszamy. Filety z kurczaka kroimy na 5 cm paski, wkładamy do marynaty. Sherry mieszamy z miodem i sokiem z cytryny. Na rozgrzanym oleju smażymy kurczaka, dodajemy sos i lekko redukujemy. Ryż gotujemy na sypko. Podsmażone filety z kurczaka zalewamy gorącym bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy, groszek, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy
R'n'G Kitchenmięso na grilla conajmniej przez 2 godziny. Marynata do kurczaka to podstawa. Kurczak to dosyć jak ja to mówię bezpłciowe mięso. Dopiero przyprawy nadają mu smak i konsystencję. Uwielbiam kurczaka zaprawionego sokiem i otartą skórką z cytryny z dodatkiem świeżego tymianku. Mięso po upieczeniu jest mięciutkie i bardzo aromatyczne. Grillowanego kurczaka podaję z ryżem i tzatziki. Czasami piekę naan, grilluję(...)pomidory. Lubię przyrządzać dużo dodatków do grilla, zwłaszcza kiedy mamy gości. Podstawą grilla jest jednak dobrze zamarynowane mięso. Kurczaka grilla smakuje wyśmienicie. Mięso jest bardzo soczyste i aromatyczne. Lubię kurczaka na obiad, bo przyrządza go się szybko. Filet z kurczaka jest już poddany pierwszej obróbce termicznej zaraz po wymieszaniu z sokiem cytryny. Kwas cytrynowy skraca czas grillowania. Potrawy
codojedzeniaSkładniki: 2 filety z piersi kurczaka (o łącznej wadze 500 g); 2 ząbki czosnku; 1/2 pęczka szczypiorku do oprószenia po wierzchu; 1 łyżka startej skórki z pomarańczy do oprószenia po wierzchu; Sól; Biały cukier; Olej do smażenia. Ciasto od obtoczenia kurczaka: 2 jaja; 1/2 szklanki mąki pszennej; 1/4 szklanki mąki kukurydzianej; 1/2 szklanki bardzo zimnej wody(...)średnie) dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć, zetrzeć skórkę na tarce o najdrobniejszych oczkach, a następnie wycisnąć z nich sok. Szczypiorek wraz z dymką umyć, osuszyć, drobno posiekać. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Przygotować ciasto do smażenia kurczaka. Do średniej miski wbić jaja i roztrzepać widelcem. Do roztrzepanych jaj wsypać mąkę pszenną
Gospodyni MiejskaTaka sałatka jest idealnym pomysłem gdy spodziewamy się gości. Robi się błyskawicznie. Uwielbiam chrupiące dodatki w sałatce – rzodkiewkę i zielonego ogórka. Zamiast filet z kurczaka możemy użyć dowolnej wędliny lub szynki konserwowej. Przyprawa w formie suszonych pomidorów z czosnkiem wzbogaca cały smak sałatki. 1,5 szklanki kolorowego makaronu świderki 4 jajka 1 pęczek szczypiorku 1 zielony ogórek 6 rzodkiewek(...)żółtego sera 200 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Czosnek granulowany 1 łyżeczka zmielonych suszonych pomidorów z czosnkiem Sól, Pieprz 4-5 łyżek majonezu Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do mięsa i czosnkiem granulowanym. Smażymy na rozgrzanej patelni, studzimy. Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy
VioletoweKucharzeniepojedyncze filety z kurczaka 1 mała cukinia (lub pół większej) 1 cebula 1 marchewka 150 ml bulionu warzywnego lub rosołu 150ml śmietanki 30 lub 36% olej do smażenia 2 łyżki posiekanego koperku Przyprawy: przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, kurkuma, liść laurowy, ziele angielskie *** Mięso z kurczaka kroimy w kostkę *** *** Filety obsypujemy przyprawą do kurczaka, mieszamy
Blog z Apetytempomysł na smaczne danie z wykorzystaniem filetu z piersi kurczaka. Jest ono proste w przygotowaniu, a kotlety takie smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Wystarczy tylko pokroić filety z kurczaka na mniejsze kawałki, doprawić, a następnie obtoczyć w cieście naleśnikowym z dodatkiem ketchupu, majonezu i musztardy. Robiąc drobiowe kotlety w cieście ketchupowym ważne jest, aby ciasto było gęste(...)ciastem kawałki kurczaka smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone kotleciki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Polecam wypróbować przepis na filety z kurczaka po Bałkańsku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Drobiowe kotlety w cieście ketchupowym pochodzi z serwisu Danka Pichci
Danka Pichcizasmakują całej rodzince! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 100g gęstego jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżki przyprawy do kurczaka (u mnie złocista) 1 szklanka bułki tartej 2 łyżki sezamu (u mnie biały i czarny) olej do smażenia *** Filety z kurczaka kroimy na dość cienkie plastry *** *** Do miski przekładamy
Blog z Apetytemauto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piersi z kurczaka w warzywach a’la ryba po grecku – Składniki: ok. 1 kg filetów z piersi kurczaka mąka do panierowania filetów + odrobina mąki do oprószenia farszu na sam koniec bułka tarta do panierowania ok. 6 jajek do panierki olej do smażenia i 2 łyżki do farszu 7 dużych marchewek(...)UWAGA! Przed oprószeniem farszu mąką powinien on mieć w sobie już niewiele wody – jeśli wody jest nadal sporo, to podkręcam nieco gaz i daje jej odparować). Filety z piersi kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, dokładnie osuszyć, rozbić tłuczkiem do mięsa. Następnie doprawić z obu stron słodką papryką, pieprzem i solą do smaku. Kolejno każdy kawałek kurczaka otoczyć
Kulinarne PrzebojeFilety z kurczaka ze szpinakiem, serem mozzarella oraz pleśniowym. Pysznie danie obiadowe, która warto przygotować ze świeżym szpinakiem. Całość zapiekana w piekarniku - bez panierki i dodatkowego tłuszczu! Lekko pikantne, a jednocześnie delikatne. Składniki: 3 filety z piersi kurczaka, świeży szpinak - około 500g, 2 ząbki czosnku, kulka sera mozzarella lub mozzarella light, ok 80 g sera pleśniowego świeżo mielony(...)dokładnie myjemy i kroimy, ale niezbyt drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do szpinaku. Dusimy na średnim ogniu na maśle przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Filet z kurczaka dzielimy 2-3 części, lekko rozklepujemy, posypujemy solą oraz pieprzem z obu stron. Sery kroimy na mniejsze kawałki lub plastry. Na filet nakładamy szpinak, po kawałku sera
Lena Gotujepojedynczy filet z piersi kurczaka, 3 łyżki pestek z dyni, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Studzę i kroję na mniejsze kawałki. Winogrona obieram z kiści. Pomidor malinowy kroję w ósemki. Ogórek obieram i kroję w kostkę. Pestki(...)dyni prażę na suchej patelni. 2. Sałaty płuczę i rozdrabniam. Dodaję filet z kurczaka, winogrona, pomidora, ogórka oraz pestki dyni. Delikatnie mieszam. 3. Oliwię z oliwek mieszam z cukrem, sokiem z cytryny, solą i pierzem. Przygotowanym dresingiem polewam sałatkę
Tradycyjna kuchnia Kasipracy i już lądują na patelni, by się smażyć. Świetnie smakują podane z pieczonymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym. P.S. Z przepisu wychodzi duża rodzinna porcja 👪 Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 pęczek botwiny 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka majonezu 1 czubata łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1 łyżka sosu sojowego
Kuchnia MagdaLenysmażone w panierce z jogurtu greckiego. Takie kotleciki podane z frytkami lub ziemniaczkami i ulubioną surówką to świetny pomysł na pyszny obiad. Polecam! Składniki: 1 filet z kurczaka 150g jogurtu greckiego 1 jajko 1/3 szklanki mąki Przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta chilli Dodatkowo: mąka do obtaczania olej do smażenia(...)Filet z kurczaka kroimy w plastry i rozbijamy je na kotlety *** *** Do miski przekładamy jogurt, wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Do tak przygotowanej marynaty wkładamy rozbite kotlety i mieszamy, tak aby całe mięso pokryło się marynatą. Całość zakrywamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę *** *** Mięso wyjmujemy z lodówki na około
Blog z Apetytemnadeszły i na talerzu pojawiło się to... Składniki: 1 średni filet z piersi kurczaka sos Teriyaki maślanka jarzynka pierz cytrynowy bakłażan sól oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Filet z kurczaka dokładnie myjmy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy przyprawami; jarzynka, pieprz cytrynowy. Polewamy sosem Teriyaki, przekładamy do miseczki i zalewamy maślanką na całą dobę lub 2-3 godziny(...)lodówki. Bakłażana myjemy, osuszamy i kroimy w średniej grubości plastry. Posypujemy solą i odstawiamy na ok. 15 minut. Po upływie czasu bakłażan skrapiamy oliwą z oliwek. Filet z kurczaka i bakłażana grillujemy, aż do zarumienienia. Smacznego
Truskawkowa Fiestawspaniała propozycja na codzienny jak i świąteczny obiad, smaku dopełnia dodatek sosu cytrynowego. Doda energii na cały dzień.Polecam. Składniki: Na dwie osoby: 1 duży podwójny filet z kurczaka Garść świeżego szpinaku Kawałek pora 2 łyżki masła ½ krążka sera camembert Sól i pieprz do smaku Przyprawa ziołowa do kurczaka Olej rzepakowy do smażenia Sos cytrynowy: 200 g jogurtu(...)naturalnego greckiego 2 łyżki majonezu Skórka otarta z ½ cytryny 1 łyżka soku z cytryny Szczypiorek so posypania Sól i biały pieprz do smaku Sposób wykonania: Fileta z kurczaka dzielimy wzdłuż na pół, myjemy, w każdej porcji robimy na środku nożem kieszonki , delikatnie aby nie przeciąć mięsa, oprószamy solą pieprzem i ziołową przyprawą do kurczaka, odstawiamy do lodówki
Wanilia i Kardamon1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak w sosie porowym – Składniki: 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka do doprawienia filetów z piersi kurczaka: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany do smaku olej rzepakowy do smażenia 1 por – ok. 110 g białej i jasnozielonej części(...)Kurczak w sosie porowym – Wykonanie: Kurczaka umyć, osuszyć, pozbawić ewentualnych błonek i kostek. Każdy filet przekroić wzdłuż na 2 części – łącznie powstaną 4 filety (po 2 z każdej piersi kurczaka). Mięso doprawić do smaku z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką oraz czosnkiem. Odstawić na ok. 15-20 minut, by mięso nieco przeszło przyprawami. Na patelni
Kulinarne Przeboje