feta - 6903 przepisów (strona:357/461)

Tarta z owocami w lekko cytrynowym kremie 190

podpowie, warzywa, resztki mięs, ryby, sery no i oczywiście na słodko przeróżne owoce. Wypełnienie na bazie jajek i śmietany, czasem dodaje jakiś kremowy serek a do wytrawnych często wkruszam fetę. Na wierzch czasem wrzucam kruszonkę albo wycinam z resztek ciasta jakieś kształty. Właściwie nigdy nie korzystam z przepisu, chociaż oczywiście czasem się nimi inspiruję jak widzę jakieś fajne połączenie

Cooking for Emily
CANNELLONI Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA Z RICOTTĄ 130

oliwy i wstaw do nagrzanego piekarnika piecz przez około 15 minut. Podawaj natychmiast po wyjęciu z piekarnika. * Jeśli wolisz bardziej wyraziste smaki, możesz zastąpić ricottę twarożkiem kozim lub fetą

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Jest chleb będzie żarcie-chlebki z ciecierzycą 168

goście muszą trochę popracować i odrywają chlebek upieczony w wersji large…Dzisiaj jednak upiekłam mniejsze chlebki ale na tyle duże, że po brzegi można je napełnić awokado, fetą, suszonymi pomidorami…Posypać czarnuszką, rzucić kilka oliwek… Ciasto na chlebki można rozwałkować wałkiem lub po prostu rozciągnąć palcami. Chlebki są rustykalne, gdzieniegdzie napuchnięte jak pita . Lubię pieczywo o nieregularnym

codojedzenia
Zupa krem ze świeżych ogórków 192

ziemniaki oraz koperek. Gotować do miękkości. Garnek zestawić z ognia i całość zmiksować blenderem na gładki krem. Do smaku doprawić dobrze pieprzem i solą. Gotowy krem podałam z pokruszoną fetą

Monia miesza i gotuje
LETNIA SAŁATKA Z MOZZARELLĄ 181

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-8 Składniki: mała sałata lodowa, mały pomidor, mała papryka żółta, opakowanie

JejKuchnia
Sałatka z mozzarellą i cytrusową posypką! 184

musi zwierać ona białko, aby była pełnowartościowym posiłkiem. Źródłem białka w sałatkach jest zazwyczaj kurczak, jajka, sery białe, czy podpuszczkowe, rośliny strączkowe bądź tofu. Ja latem często sięgam po fetę lub mozzarellę. Te dwa sery dobrze się komponują z warzywami, jak i z owocami. A ja, jak wiecie jestem miłośnikiem smaku słodko-kwaśny. Dzisiejsza sałatka wyszła mi pycha! Dlatego przed

SMYKWKUCHNI
Kanapki z figą i łososiem! Mniam!!! 225

sałatę, zamarynowanego łososia a na sam wierzch pokrojone w cienkie plastry figi. Gotowe! Jeśli lubisz bogate w smaku wersje kanapek, to możesz dodatkowo kanapki posypać startym parmezanem bądź pokruszoną fetą.  Druga opcja posiekaj mocno orzechy laskowe bądź włoskie i obsyp kanapkę. Trzecia wersja: użyj sera pleśniowego pokrojonego na małe trójkąciki Życzę smacznego

SMYKWKUCHNI
Zapiekanki 200

marynowanymi ogórkami czy sezonowymi zielonymi szparagami lub kurkami. Każda wersja smakuje w zależności na co mamy akurat ochotę. Podaję polane różnymi sosami, najczęściej ketchupem (klasyka!), sosem pomidorowym z fetą i ziołami, śmietanowym, ziołowym, pesto czy grzybowym. Zawsze smakują obłędnie gorące i chrupiące! Składniki: 1 bagietka kilka łyżek passaty mała cebula 2 pieczarki 1 pomidor pieprz, oregano do posypania

Zasmakuj Kuchni
SAŁATKA A'LA CAPRESE 158

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 7 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: pęczek bazylii, duży pomidor, opakowanie mini mozzarelli (150 g

JejKuchnia
KASZA GRYCZANA SMAŻONA Z KURKAMI 207

zrobienia, może być dobrym pomysłem na zdrowy lunch lub ciepłą kolację. Świetnie sprawdzi się także jako bardziej wyszukana alternatywa dla ziemniaków do obiadu.  Dobrze smakuje posypana pokruszoną fetą lub podana z jajkiem sadzonym. SKŁADNIKI / 2 porcje 1/2 szklanki suchej kaszy gryczanej (lub 1 szklanka wcześniej ugotowanej) 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oleju  1 łyżka masła 1 cebula

cool and minty
Crostini z pastą z bobu, zielonego groszku i ricotty 180

oraz groszek. Ja niestety musiałam zadowolić się mrożonym zielonym groszkiem ... hmm... choć, gdybym rzeczywiście dostała na bazarku świeży, pewnie nie dotrwałby do domu :) Zamiast parmezanu możecie kanapeczki posypać pokruszona fetą, jednak wtedy nie przesadzajcie z dosalaniem samej pasty. Crostini z pastą z bobu, zielonego groszku i ricotty Składniki / na 8 kanapeczek: 120 g zielonego groszku (użyłam mrożonego, ale oczywiście

Chilli Czosnek i Oliwa
Moskole z bryndzą 242

które wtedy przygotowałyśmy. Pyszne moskole z bryndzą, pachnące ziołami weszły do mojego menu na stałe. 0/5 kg ugotowanych ziemniaków ok. 200 g bryndzy (bywa, że zastepuję ją twarożkiem i fetą) 2 małe cebule ok. 0/5 szklanki mąki pszennej jajko 2-3 łyżki posiekanych ziół (u mnie bazylia i mięta) sól i pieprz do smaku klarowane masło Cebule drobno siekamy

Mienta blog
SZYBKA SAŁATKA 3-SKŁADNIKOWA Z OLEJEM LNIANYM 168

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-10 Składniki: duża cukinia, 2 większe pomidory, opakowanie mozzarelli, sól, szczypta

JejKuchnia
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z POLĘDWICZKĄ WIEPRZOWĄ I WARZYWAMI 234

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-6 Składniki: 150 g makaronu fusilli MALMA, 250 g polędwiczki wieprzowej

JejKuchnia
Dorsz cytrynowy 156

pyszna polędwica z dorsza w skórce cytrynowej. Do marynaty możemy dodać również koperek lub inne ulubione zioła, będzie jeszcze bardziej aromatycznie. U mnie rybka podana wyłącznie z sałatką z fetą i gruszką , możemy pokusić się o dodatki np. ziemniaczki z wody lub ryż. Polecam! Dorsz cytrynowy Składniki na 2 porcje: 2 kawałki polędwicy z dorsza skórka otarta z cytryny łyżka

Smak mojej kuchni