feta - 6903 przepisów (strona:328/461)

Sałatka z kurczakiem, ananasem, grzankami i z sosem chili 377

Sałatkę wykonałam wraz z przyjaciółką podczas majowego opalania się :) Składniki na sałatkę: dowolne sałaty (lodowa, masłowa, roszponka albo rukola) ok 10 pomidorków koktajlowych 3 rzodkiewki pół ogórka zielonego ser feta albo żółty ser połowa czerwonej papryki szczypiorek bazylia mała puszka ananasa 2 garści grzanek 2 piersi z kurczaka kostka rosołowa składniki na sos: 5 łyżek ketchupu 2 łyżki

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z grillowaną cukinią 199

działać i wyszła super sałatka!  Składniki na 2 porcje: 2 małe cukinii opakowanie pomidorków koktajlowych 5 małych ogórków małosolnych 1 duża cebula kulka mozzarelli opakowanie sera typu feta sos balsamiczny (albo inny sos na bazie octu winnego) zioła prowansalskie sól, pieprz oliwa z oliwek Cukinie kroimy wzdłuż i łyżką wyciągamy środek z nasionami. (nasiona cukinii

Bon Appetit Małgorzaty
Fotorelacja z pobytu z Bułgarii oraz ich kuchnia 161

sałatka szopska koniecznie z rakiją suto zastawione stoły kulki ziemniaczane oraz ciasto francuskie z białym serem tradycyjny bułgarski obiad: kurczak z ziemniakami i koperkiem moje bułgarskie zakupy: wino, koniak, feta, pasta z papryki, miód z róży, dżem z figi, czarne oliwki oraz suszona papryka garncarz przy pracy Miejscowa ludność ceramika z Trojanu

Bon Appetit Małgorzaty
Makaronowa sałatka ze szpinakiem i grillowaną cukinią 266

miodowo-musztardowy świetnie zwieńcza całość potrawy Składniki na 2 porcje: pół opakowania makaronu z mąki razowej 3 garści świeżego szpinaku pół małej cukinii pół kostki sera typu bałkańskiego albo feta 3 łyżki ziaren słonecznika kilka pomidorków koktajlowych pół papryki czerwonej  1 duża cebula 1 łyżka masła zioła prowansalskie sól, pieprz olej składniki na sos: 2 łyżki

Bon Appetit Małgorzaty
Kotleciki z kalafiora w panierce z płatków owsianych 164

postanowiłam go ciekawie wykorzystać :) Takie kotlety smakują mi o niebo lepiej niż tradycyjne z mięsiwa. Panierka jest chrupiąca a środek przyjemnie delikatny. Można do środka dodać także ser feta oraz natkę pietruszki. Idealnie smakują z sosem na bazie jogurtu. Na następny dzień kotleciki już nie są takie chrupiące z wierzchu, więc radzę je zjeść podczas pierwszego posiedzenia

Bon Appetit Małgorzaty
"Carpaccio" buraczane z twarożkiem na ostro 189

buraka, ogórka, na środek dajemy twarożek. Buraczki polewamy sosem i doprawiamy pieprzem. Talerz dekorujemy świeżą natką pietruszki a całość posypujemy słonecznikiem. Twarożek dobrze smakuje z dodatkiem koziego sera albo fety. Smacznego!  carpaccio z buraka

Bon Appetit Małgorzaty
Makaron z botwinką w sosie serowym 199

wykorzystać różne sery, wtedy sos będzie bardziej wyrazisty i zaskakujący w smaku. * makaron- 250 g * botwinka- cały pęczek * cebula- 1 duża * śmietana 18%- 250 ml  * ser- 250 g (feta, mozzarella, gouda i parmezan, czyli to co miałam w lodówce;) ) * oliwa do smażenia * czarny pieprz, odrobina gałki muszkatołowej Zagotować wodę w garnku, włożyć do wrzątku umytą botwinkę i gotować

Kraina Miodem Płynąca
Kurczak po grecku, kuskus z warzywami i tzatziki - przepis Jamie Oliver 273

Spulchnij kuskus widelcem i posyp nim warzywa, wszystko wymieszaj i dopraw do smaku. Przełóż usmażonego kurczaka na deskę, pokrój go w plasterki i ułóż na kuskusie. Posyp dane pokruszoną fetą i podawaj z tzatzikami.  SMACZNEGO

Kredowe Menu
Kuchnia śródziemnomorska w wersji wege. Recenzja książki. 219

może Was zainteresować. "Vegetarian Mediterranean Cooking" Beverley Jollands to zbiór przepisów wege w słonecznym południowym klimacie krajów śródziemnomorskich. Połączenie dwóch nurtów żywieniowych, które bardzo cenię. Zupa z cukinii z fetą, koperkiem i papryką, dip z zielonego groszku, czy marokańskie naleśniki szpinakowe to potrawy, od których z pewnością pocieknie Wam ślinka. Jest tylko jeden szkopuł, o którym informuję od razu - książka(...)stron 2010 *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Przepisy z książki: Filo z fetą i ziołami Zupa z pieczonej dyni Zupa z kapusty i fasoli

Chilli Czosnek i Oliwa
Udka faszerowane 216

udka z kurczaka ( duże ) 1 duża marchewka 1 duża czerwona cebula 200 g sera feta 2 jajka 2 łyżki bułki tartej sól do smaku pieprz czarny do smaku czosnek granulowany do smaku chili do smaku słodka papryka ( do posypania ) Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Krokiety pieczarkowo - warzywne 155

mąki pszennej typ 450 50 ml oleju 1 łyżeczka kurkumy Farsz 400 g pieczarek 1 cebula 1/2 cukinii 2 garście świeżego szpinaku 1/3 blanszowanego brokuła 100 g sera feta sól do smaku pieprz kolorowy do smaku 1/3 kostki masła Dodatkowo olej do smażenia bułka tarta do panierowania 3 duże jajka 50 ml mleka sól Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Chleb serowy 142

masełkiem smakuje wybornie… Więc nie ma się co zastanawiać, tylko zabrać się do pieczenia! Chleb serowy – składniki: 400 g mąki pszennej 200 g sera (żółtego, fety, lub pleśniowego) pokrojonego w kawałki lub startego 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki suchych drożdży (ja aktywowałam je w małej ilości wody) ok. 300 ml wody   1. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć

UgotujmyTo.pl
Dwie sałatki z kurczakiem 388

musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny Wszystko wymieszać. Polać sałatkę.     Sałatka z kurczakiem i bakłażanem – składniki: pierś z kurczaka bakłażan kawałek sera feta 1-2 pomidory suszone sałata i/lub rukola sól, pieprz, papryka oliwa z oliwek firmy Biolevita ocet balsamiczny Kurczaka myję, osuszam, doprawiam solą, pieprzem i papryką. Obsmażam na patelni. Bakłażan

UgotujmyTo.pl
Witaminowa sałatka zimowa 564

przede wszystkim są świetnym śniadanie czy kolacją. Szybkie przygotowanie jest alternatywą na drugie śniadanie w pracy.  Składniki: 50 g świeżej roszponki 2 pomidory 200 g sera feta 1 cebula 1 pomarańcza 1 łyżeczka oregano , bazylii ok 2 łyżek oleju z pestek dyni Sól i pieprz do smaku ( ja nie używam soli) Przygotowanie: Roszponkę umyć, osuszyć

Niezły Młynek
Lekka sałatka "zielony dobieraniec" 264

sosem - ile chce i jakim chce. A oto przykładowe składniki sałatki: -sałata lodowa, sałata zwykła, kapusta pekińska - do wyboru, co kto lubi -ogórek - świeży, marynowany, małosolny, -pomidory , -oliwki , -ser feta , -kukurydza , -groszek, -papryka kolorowa , -świeże pieczarki , …i......to wszystko, co przyjdzie nam do głowy… Sałatę rwiemy na kawałeczki, układamy na dnie miski. Na nią resztę składników

Codzienna kuchnia niecodzienna