warto je wykorzystywać w kuchni do przygotowywania rozmaitych potraw, a jedną polecaną są właśnie są takie oto placuszki: Składniki: 1 kg cukinii 2 cebule czerwone 20 dag sera typu feta 10 łyżek mąki pszennej 3 jajka 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kurkumy oregano i bazylii sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Cukinie
kgwjanczewotutaj rewelacyjnie :) Składniki: - 1 główka sałaty masłowej - 2 ogórki gruntowe - 2 pomidory - 2 papryki czerwone - 2 małe czerwone cebule - 1/2 puszki kukurydzy - 1/2 puszki fasoli czerwonej - 1 opakowanie sera feta - 2 suszone pomidory - 1 mały słoiczek czarnych oliwek sos: - 8 łyżek oliwy z oliwek - 2 łyżki octu winnego - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 2 łyżeczki miodu - sól - pieprz Przygotowanie: Sałatę
Zainspirowana w kuchniparmezanem. Była też już typowa propozycja, której nie można pominąć będąc w Grecji - Królowa Sałatka Grecka :) Grecy podają ją z pomidorami, ogórkiem, papryką, zielonymi oliwkami, czerwoną cebulą i serem feta. Wszystko doprawione świeżo zmielonym pieprzem i oliwą z oliwek. W oczekiwaniu na jedzenie :) razem z zimnym Amstelkiem :D WARTO ZOBACZYĆ Wysepka Marathonisi Symbolem Zakynthos jest żółw Caretta-Caretta . Zwiedzając
Mój Smak na Życiegrilla przez całe lato. Wygląda na to , że w tym roku będzie podobnie. Pyszne sosy na zimno czy dipy na bazie jogurtu to niezawodne dodatki do grilla. Dip z feta i pistacji Sos romesco Życzę wszystkim słonecznego lata i wspaniałych grillowych wieczorów
codojedzeniatypy Vegeta Słodka czerwona papryka Olej do obsmażenia 10 pieczarek 1 cebula 2 łyżki śmietany 18% 50 g serka topionego Gouda 50 g twardego sera Gouda 50 g sera feta Sól Pieprz 1 szklanka bulionu 100 brązowego ryżu Skworcu (tu kupisz) Schab kroimy w 1 cm plastry. Każdy przecinamy na pół. Delikatnie rozbijamy, nacieramy przyprawą typu Vegeta
VioletoweKucharzenielekko zgęstnieje, całość posypać świeżą kolendrą i wyłożyć do miseczek. 5. Podawać z bagietką ( genialnie smakuje maczana w sosie) lub z ryżem. U mnie dodatkowo sałatka z nektarynki, fety, świeżej mięty, chilli i kremu balsamicznego. Pycha! Smacznego
DefinicjaSmakubyło innego śladu po torcie z arbuza.Ciekawi mnie to więc może ktoś zna starszy post sprzed czerwca 2011 roku? SKŁADNIKI: 1 owalny arbuz 500-600 g serka kremowego lub fety (miękka odmiana) 2-3 łyżki czarnuszki podprażonej na patelni czerwone i ciemno czerwone mieszane owoe (truskawki,czereśnie,poziomki,figi,winogrona,jagody itp.) listki mięty 2-3 łyżki brązowego cukru
Sztuka gotowania w/g Samirybułce tartej. Do upieczenia kulek na złoto, użyłam czarnego granitu, uprzednio nagrzanego do 230 stopni- przez pół godziny. Upieczone podałam z jajem sadzonym, jogurtem naturalnym, koperkiem. Dodałam też sera feta. Dla dorosłych dodatkiem niech będą zielone oliwki! Nim wyłożyłam na talerze, dzieciaki już łapsnęły po kilka chrupiących kulek. Starsza córka krzyknęła- mamooooo, to takie inne arancini sycylijskie! No faktycznie
Z Kuchni Do Kuchnipowstaną delikatne, brązowe bąble na powierzchni). Podawać z warzywami, wędliną i serem, po zapieczeniu w opiekaczu lub wypełnione dodatkami od razu po usmażeniu (zwinięte w rulon). Propozycja podania: ser feta mieszanka sałat pomidor ogórek plastry kiełbasy żywieckiej z indyka sos czosnkowo- koperkowy (do polania po upieczeniu) Sos czosnkowo-koperkowy: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy szczypta soli ząbek
BullioKolejna bardzo prosta i smaczna sałatka, tym razem z łososiem. Z dodatkiem fety i konserwowych buraczków, jak dla mnie mogłabym zjeść sama 2 porcje. Szczególnie mam słabość do takich buraczków, bo uwielbiam je wyjadać bezpośrednio ze słoika. Łosoś jest z puszki, jednak jeżeli ciężko jest Wam go znaleźć na sklepowej półce, tuńczyk również będzie pasował
Pink EnvelopeZałata niejedną dziurę w żOłądku i zaspokoi niejden głód! Składniki -sałata lodowa -tuńczyk w zalewie naturalnej u mnie GRAAL -pomidor -papryka -ogórek gruntowy -korniszon opcjonalnie -oliwki -ser typu feta -czarnuszka -bazylia -szczypiorek lub cebulka -vinaigrette classico u mnie Monini -oliwa z oliwek -sól -Słoneczne Pola od ZIARENKOWO Umyj sałatę, postrzęp. Dodaj ogórki, pomidora, paprykę. Otwórz puszkę
Z Kuchni Do Kuchnikilka pomysłów na pyszny obiad, kilka nowych odkrytych połączeń w których się zakochałam i kilka klasyków, bez których nie wyobrażam sobie życia. Buraczane naleśniki nadziane pastą ricotta-feta z buraczkiem, i tymiankiem Nowe-stare połączenie w wersji naleśników zdecydowanie do powtórzenia! Placki z białej kaszy gryczanej, z podsmażoną cebulką z kurkami, śmietana Ostatnimi czasami naszło mnie na takie
More food, love and dreamsstać w kuchni przy parujących garnkach. Jako wytrawny akcent wykorzystałam do niej wcześniej zamarynowane tofu (tu znajdziesz przepis na tofu marynowane w ziołach ) - i użyłam go zamiast np. fety. Z sałatą możesz miksować tak naprawdę wiele owoców - wybierz swoje ulubione (owoce, które pozostały, wykorzystałam do zmiksowania z mlekiem i wypicia w formie koktajlu). Podobnie z dressingiem - zrobiłam najprostszy
Moje QulinariaIlość czosnku i ostrej papryki jest przewidziana dla koneserów, osobom wrażliwym, lub udającym się nazajutrz na rozmowę o pracę, zaleca się dokładne przemyślenie proporcji. ;) Składniki: 2 bakłażany 1 opakowanie fety (250g) 3 ząbki czosnku 2 łyżki ajvaru (ostrego) 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka vegety 2 płaskie łyżeczki cukru łyżka soku z cytryny łyżka
Kuchnia Prezydentowejpozbawione ogromnej części aromatu tych w oliwie. Zrobiłam więc maksymalnie włoskie, według mojego uznania, z mnóstwem ziół, czosnku i... mozzarellą! :) Bo przecież mozzarella jest bardziej włoska niż feta. Co z tego wyjdzie, nie wiem, jeszcze nie próbowałam, ale po tym, co się dzieje w słoikach można przypuszczać, że ser choć miękki, zakonserwował
Kuchnia Prezydentowej