Pamiętam, że pierwszy raz zrobiłam tosty francuskie parę lat temu po tym, jak obejrzałam któryś z programów Nigelli Lawson "Nigella nocą". Chyba bym sobie nie pozwoliła
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Miałam taki czas w życiu, że prażony słonecznik dodawałam do wszystkiego do czego byłam w stanie - ciast, ciastek, makaronów, lodów, zup. Te ciastka owsiane robiłam przez
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Gdy zrobiłam je pierwszy raz wszyscy podchodzili do nich z mieszanymi uczuciami. Od tego czasu robię je dość często, bo to chyba ulubione ciastka mojej Teściowej
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Przepyszny - gładki, słodki, zimny i rozpływający się w ustach! Źródło westchnień moich znajomych, którzy zawsze życzą sobie tego przy odwiedzinach: mus z białej czekolady :) Składniki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Wczorajsze dzieło Męża: polędwiczki na dwa sposoby: jedne marynowane w miodzie, drugie w piwie. Rozkosz dla podniebienia! Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się namówić Małżonka
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Dżem pomidorowy. Owszem - brzmi magicznie, ale tak samo smakuje! Słysząc o dżemie z pomidorów byłam bardzo zdziwiona, że takowy istnieje, jednak odkrycie go jest naprawdę wielką
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Koktajl bananowy miał być przedpremierą śniadania, ale jest tak sycący, że zastąpił mi śniadanie. Składniki: 2 duże banany 1 duża szklanka maślanki 2 łyżki miodu Banany
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Przepis na szybkie i proste ciasto? Się robi! A że sezon na śliwki trwa - szkoda ich nie wykorzystać :) Składniki: 200 g mąki 40
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Pamiętam, jak moja mama zawsze psioczyła, że się jej powidła przypalają i nie lubi ich robić. Ale jak można żyć bez domowych powideł śliwkowych? Warto się
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Pamiętacie cytrynowe cantuccini z pistacjami, które opisywałam już kiedyś tutaj: http://ewakuchennie.blogspot.com/2013/08/cytrynowe-cantuccini-z-pistacjami.html Dziś pokażę Wam jak zrobić ich czekoladową wersję z miodem i orzechami
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Jako, że czas malin mija nieubłaganie, a jeszcze gdzieniegdzie można je znaleźć - polecam zrobić dżem malinowy. Idealny i niezbędny przed nadchodzącą zimą! Wersja szybka, z -fixem
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!To jest bardzo normalne, że mam jagody - mrożę. W tym roku zamroziłam bób (musi być obgotowany), kurki i szparagi (muszą być zblanszowane), jagody i poziomki. No
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Ostatnio staram się eksperymentować i mieszać smaki. Miał być krem z nutą imbiru, ale stwierdziłam, że nie będę się męczyć, bo za imbirem średnio przepadam i
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!