obecny w mieszance jest bogaty w żelazo,potas, wapń, cynk oraz wit.A,E,D oraz witaminy z grupy B.Dba o naszą skórę, wzmacnia wzrok i reguluje prace trzustki. Pestki dyni natomiast to bogactwo kwasu foliowego,magnezu,potasu,fosforu,żelaza cynku i miedzi, a także witamin E,b1 oraz b2. III/ CYNAMONOWY RAJ - starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw
Z Kuchni Do Kuchniczym dorzucić różne płatki, ziarna i bakalie w proporcjach uzależnionych od tego, co się lubi i co się akurat ma w domu. Ja tym razem wrzuciłam: -płatki owsiane -pestki dyni -mieszankę prażonych ziaren od Ziarenkowo – po trochę z trzech mieszanek – Cynamonowy Raj, Słoneczne Pola oraz Euforia. -suszone śliwki Sante pokrojone w kawałeczki -orzechy włoskie rozkruszone na kawaleczki -troszke płatków migdałowych
Z Kuchni Do Kuchnikaloryczności sprawiają, że tofu zdobyło popularność także wśród autorów diet odchudzających. I my tu sobie takie śniadanko zaserwujemy. -parówki śniadaniowe + tofu Polsoja -ulubiona sałatka- ja do mojej dałam – papryki, dynię surową, oliwki, śliwki, sałatę, ogórka, bazylię- całość wymieszałam z octem winnym 6% z czerwonego wina... Na koniec całe danie zsypujemy ziarnami Słoneczne Pola od Ziarenkowo. Dlaczego Ziarenkowo? Gdyż jest
Z Kuchni Do Kuchniprowincji Turyn i tu...urodziła się moja córka Sara. Miejscowośc ta jest przepięknie położona w Dolinie Susy, otoczona górami, przepiękną zielenią i niesamowitą skarbnicą...do lodówki ! Winnice, kasztany, dynie, sery, warzywa, zioła, miody...ileż bym mogła wymieniać. Dolina Susy bogata jest w okresie jesiennym ,kiedy to ziemia rodzi prawdziwe smakowitości, które można zapasteryzować, zakonserwować, ususzyć, na dłużej. Dziś
Z Kuchni Do KuchniCiasteczka owsiane robiłam już w kilku wersjach. Takiej z musem jabłkowym , tej z dynią , nasycone bakaliami , i takie z dodatkiem mąki owsianej . Ale to było kiedyś, a ostatnio dawno nie robiłam, a ochotę miałam sporą. Toteż jak zobaczyłam przepis z bloga Just My Delicious polecony przez Sztukę Odżywiania na jej fanpage'u, to w tej samej chwili odeszłam
Zdrowa Kuchnia SowyIdealne na rozgrzanie w jesienne dni. Dużo przypraw korzennych, a do tego delikatny posmak dyni. Jeśli lubicie takie smaki zajrzyjcie do dyniowego latte . Teraz najlepsza pora na takie napoje. Składniki: 200 ml mleka 2 - 3 łyżki puree dyniowego 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta goździków szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka kakao ew. 1 łyżeczka
Sto kolorów kuchniepices, to francuska mieszanka czterech przypraw, w której skład wchodzi gałka muszkatołowa, imbir, goździki i pieprz. Używana jest do zup, dań warzywnych i mięsnych. Doskonale komponuje się z dynią ! Gdy chcemy ją dodać do ciasta, pieprz zastępujemy zielem angielskim. Amerykańska wersja tej przyprawy zawiera cynamon, goździki, gałkę muszkatołowa i ziele angielskie, tam głównie jest używana do potrawa(...)dynią. Natomiast, żeby wypośrodkować moja przyprawa zawiera pięć składników, bo tak mi smakowo najbardziej podeszło :). Będzie niezastąpiona do pumpkin pie, które wkrótce pojawi się na blogu ! Przyprawa do ciasta dyniowego Składniki: 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie: Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy i przechowujemy
Kulinarne przygody Gatityzamieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach . Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 15 g drożdży 3/4 szklanki pieczonej dyni 2 łyżki brązowego cukru 1/2 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka esencji pomarańczowej 1 jajko 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Farsz 1 łyżka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu(...)brązowy cukier do posypania Wykonanie: Do dużej miski wlewamy letnie mleko, dodajemy cukier i rozkruszone drożdże. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, Drożdże powinny podwoić swoją objętość. Dynię rozgniatamy widelcem. Do miski z aktywnymi drożdżami dodajemy po kolei wszystkie składniki na ciasto i dokładnie wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe
Kulinarne przygody GatityDietetyczna owsianka z mango, bananem i dżemem z dyni. Palce lizać! Składniki: - 100 ml wody - 150 ml mleka 2% - 2 słodziki - plaster mango - 1/3 banana rozgniecionego widelcem - łyżka dżemu z dyni - 3 płaskie łyżki mieszanki płatków (ja używam mieszaniny płatków owsianych, jęczmiennych, żytnich, otrębów owsianych, płatków górskich, owsianych błyskawicznych) W małym rondelku zagotuj mleko, dodaj płatki i słodziki, gotuj
SMYKWKUCHNISkładniki: 500 gram piersi kurczaka 600 gram dyni, waga po obraniu 6-7 pomidorów 100 gram ugotowanej ciecierzycy bądź ciecierzycy z puszki cebula ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek sól pieprz 100 ml bulionu zioła prowansalskie świeże zioła do ozdoby na koniec np. bazylia Na rozgrzanej oliwie smażymy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i smażymy chwilę(...)Doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dynię kroimy w kostkę 1cm x 1cm. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy również w kostkę. Pokrojone warzywa i ciecierzycę oraz bulion dodajemy do kurczaka i całość dusimy 45 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem i gotowe! Prz\ed podaniem dekorujemy świeżymi ziołami
Mango PapajaSkładniki: 4 szklanki obranej, oczyszczonej i startej na drobnych oczkach dyni 100 g (przed ugotowaniem) kaszy jaglanej, ugotowanej wg przepisu na opakowaniu jedna marchewka, starta na drobnych oczkach litr tłustego mleka 3 łyżki miodu pół łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta kardamonu Przygotowanie: Dynię i marchewkę gotowałam do miękkości na mleku (około 15-20 minut). Dodałam ugotowaną kaszę jaglaną
Kulinarny Pamiętnikgarnka a potem niech się gotuje. Oczywiście im dłużej tym lepiej. A dzień po zrobieniu w ogóle smakuje wyśmienicie. Składniki (4-5 porcji): 1 kg łopatki wieprzowej 500 gram dyni 1 kg cukinii 600 gram świeżych grzybów leśnych (np. podgrzybki, kurki...) 1 puszka pomidorów 1 cebula 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 5 ziarenek owocu jałowca 2 ziarenka ziela(...)się chwilę smaży. W tym czasie kroimy paprykę i grzyby. Dodajemy do mięsa. Następnie wrzucamy do garnka ziele angielskie, liście laurowe i owoce jałowca, doprawiamy całość solą i pieprzem. Dynię i cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy bulion lub wino i gotujemy na wolnym ogniu minimum 1 i 1/2 godziny, najlepiej 2h. Na koniec
Mango Papajacebula, olej rzepakowy, świeży tymianek, świeży rozmaryn, starta skórka z cytryny, 200 ml bulionu, 100 g ryżu okrągłego brązowego, pęczek natki pietruszki, 1 łyżka ziaren słonecznika, 1 łyżka ziaren dyni, 1 łyżka kapary, 50 g startego parmezanu, młody groszek zielony, szczypiorek, sól himalajska, pieprz kolorowy świeżo zmielony. Przygotowanie: Filety myjemy, nacieramy solą i pieprzem, obtaczamy w igiełkach tymianku(...)jakiś czas odwracamy mięso. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej i prażymy na nim ryż. Zalewamy bulionem i gotujemy. Do blendera dodajemy nać pietruszki, ziarna słonecznika, dyni, kapary i wszystko miksujemy. Dolewamy kilka łyżek oleju, dodajemy ser, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie miksujemy. Uduszonego kurczaka przed podaniem delikatnie podsmażamy na oleju, do uzyskania złotawego koloru. Na talerzu układamy ryż
Moniki Smakołykimielonego mięsa z indyka, papryczki chili, ½ suchej małej bułki pszennej, 1 jajko, 3 łyżki szpinaku rozdrobnionego, 6 płaskich łyżek kuskusu, 1 łyżka ziaren słonecznika, 1 łyżka ziaren dyni, pęczek natki pietruszki, 8 zielonych oliwek, oliwa z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 3 marynowane papryczki peperoni czereśniowej, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku. Przygotowanie(...)parze. Kuskus mieszamy z 1 łyżką oliwy i gotujemy na parze. Dzięki temu będzie sypki. Możemy również przygotować go zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Ziarna słonecznika i dyni miksujemy (nie za drobno) i prażymy na suchej patelni z szczyptą soli. Ugotowany kuskus łączymy z uprażonymi ziarnami. Oliwki, nać pietruszki (umyta i osuszoną), 3 łyżki oliwy, sok z cytryny
Moniki Smakołykiupiekę chleb z tang zhong :) Składniki : 1 szklanka maki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki żytniej 1 szklanka mąki pszennej około 200 ml maślanki 2- 3 dag świeżych drożdży sól, ziarna dyni, 3 śliwki suszone miód -3 łyżki, lyżka cukru, szczypta maku do posypania wierzchu chleba Przygotowanie: Maślankę podgrzać do 30 stopni C ( może być tylko letnia!) Drożdże rozkruszyć i wsypać(...)przesianej mąki żytniej i mąki pełnoziarnistej oraz miód- mieszamy i pozostawiamy na godzine w ciepłym miejscu do wyrośnięcia Po godzinie dosypujemy mąkę pszenną, płaska łyżkę soli, 2 łyżki ziaren dyni oraz pokrojone drobno śliwki suszone i wyrobiamy tak długo, az ciasto będzie odchodzić od ręki Ja swoje ciasto przełozyłam do automatu do pieczenia chleba i w nim rosło przez
Proste Potrawy