postanowiłam go upiec, ale nie w piekarniku, tylko w garnku rzymskim. Rewelacja ! Beatko, jeszcze raz dzięki za przepis :-) Wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie Składniki: 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki dyni 1/2 szklanki płatków owsianych (NIE błyskawicznych) 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki otrębów żytnich lub pszennych 1 łyżka soli 1 łyżka miodu rozpuszczona w odrobinie wody
Kulinarne przygody GatityNapjrostsze z najprostszych ! Nawet nie przypuszczałam, że może być takie dobre ?! Wypatrzyłam gdzieś przepis na sernik z musem śliwkowym... na razie nie miałam zamiaru go robić, bo przecież ciągle dynia na tapecie ;), ale tak na przyszłość, na jesienny lub zimowy chłodny wieczór... I zrobiłam mus na próbę, a właściwie zrobił się sam :). A teraz mogę już zrobić porządny zapas
Kulinarne przygody Gatitylekko orzechowym.. Po prostu rewelacja ! Część oleju wykorzystam bez żadnych domieszek, a część postanowiłam aromatyzować i używać go później do sałatek. Pierwszy test był wczoraj, posmarowałam nim pieczona dynię ;) Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Składniki: 300 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili Wykonanie: Czosnek kroimy w plasterki i delikatnie go podgrzewamy
Kulinarne przygody GatityDziś robimy dzień przerwy od dyni :-) i zajmiemy się innym jesiennym warzywem, czyli bakłażanem, zwanym też oberżyną. Ja go uwielbiam ze względu na smak i ... na jego kolor ! Bakłażan jest warzywem, które chłonie tłuszcz przy smażeniu jak gąbka, więc staram się przygotowywać go bez smażenia, choć nie zawsze mit o wychodzi :). Na przykład taki bakłażan z fetą i pomidorem
Kulinarne przygody Gatityukraiński czy zalewajka , jak i te z bardziej odległych zakątków Świata. Była już na blogu pekińska zupa pikantno-kwaśna i zupa z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym , dziś kolej na zupę tajską. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, jest gotowa w dosłownie 20 minut. Delikatna, przesiąknięta rożnymi wschodnimi aromatami. Jeśli wolicie bardziej zdecydowany smak
Kulinarne przygody Gatitygotowania potraw na przykład z kuchni chińskiej, graniczyła z cudem. Dlatego p. Katarzyna zamiast niedostępnego sosu sojowego radziła używać przyprawy magi z dodatkiem wody, a zamiast bambusa marynowaną dynię... Dzisiaj mojego kurczaka oczywiście ugotowałam z użyciem sosu sojowego i bambusa, ale z sentymentem wróciłam do tej książki, na której nota bene, swoje piętno odcisnął upływ czasu :-). Kurczaka
Kulinarne przygody Gatityktóry piekę z tych gotowych mieszanek i co dla mnie ważne, nie zawierają one konserwantów, GMO ani GMM. Chleb drwala to chleb pszenno-żytni z dodatkiem ziaren słonecznika, dyni i lnu. Chleb drwala Składniki: 1 opakowanie mieszanki na chleb drwala 310 g wody o temperaturze 30 stopni Wykonanie: Opakowanie zewnętrzne zawiera 3 torebki. Zawartość średniej torebki wsypujemy
Kulinarne przygody Gatitynorweski chrupki chlebek Składniki na 3 blaszki z piekarnika Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 250 g otrębów pszennych 250 g płatków owsianych 100 g pestek dyni 200 g pełnoziarnistej mąki żytniej 200 g ziaren słonecznika 100 g siemienia lnianego 100 g ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 900 ml wody Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatityziołami Salsa chili na zimę Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Domowa warzywna pasta bulionowa Chutney śliwkowy Konserwowe papryczki chili Sos z pieczonych pomidorów Ketchup -pomidorowo-śliwkowy Pieczona dynia Pieczona papryka Sos pomidorowy do makaronu Pieczone pomidory Zapasy na zimę: mrożona fasolka Przetwory na słodko Konfitura z aronii i śliwek Dżem z borówki amerykańskiej Konfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem Konfitura
Kulinarne przygody Gatityjednak najbardziej lubiana jest wersja z ziemniakami. Oczywiście do sosu grzybowego koniecznie musi być kremowe pure z ziemniaków. W planach jest też dynia faszerowana grzybami i może jakaś tarta... ? Sos grzybowy II Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 500 g świeżych grzybów 2 małe cebule 2 ząbki
Kulinarne przygody Gatityróżne sposoby, piekę je z różnymi owocami, z malinami , z jabłkami , z gruszkami i pomarańczą , z borówkami , a także z karmelizowanym rabarbarem , z dynią czy cynamonem , ale na początku jesieni zawsze je robię ze śliwkami. Dziś więc zapraszam na pyszne, puchate bułeczki z niespodzianką w środku. Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Proporcje
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 150-200 g makaronu mini penne tricolore Barilla 1/4 dyni hokkaido, oczyszczonej i obranej ze skóry 1/2 średniej cukinii 2 średnie i obrane ziemniaki 1/2 czerwonej papryki 100 g irlandzkiego cheddara w plasterkach 3 ząbki czosnku 1 bardzo mała cebula 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 szczypty suszonego estragonu+ 2 szczypty do oprószenia przed włożeniem do piekarnika 2 szczypty ostrej
Moja smaczna kuchniaSezon na dynie trwa, a z nim czas na szybkie, pyszne, kolorowe dania. Tym razem curry, czyli danie, które robi się mega szybko, nie trzeba mieć dużo specjalnych, orientalnych składników, wystarczy tak naprawdę to, co się ma w domu. Jest aromatyczne i po prostu pyszne. Polecam. Porcja na 4 osoby. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmaksymalnie 130 C i piec słoiki przez 50 minut. Wyłączyć piec i pozostawić do wystygnięcia w uchylonym piekarniku. Od kilku dni moja Pociecha próbuje marchewki, ziemniaków, dyni, za jakiś czas pewnie dojdziemy do pomidora. Ale zimowy pomidor jest bez smaku, jest z waty, dlatego chce mi się je robić jeszcze bardziej. Czuję, że mu posmakują. Uwaga: do słoiczków
Matka ŻywicielkaNastał czas dyni, symbolu jesieni, więc nie dziwcie się że będą pojawiać się z nią dania. Na pierwszy rzut zrobiłam wczoraj zupę dyniową na mleczku kokosowym, która ma piękny kolor, jest kremowa i świetnie smakuje. Idealna na jesienny dzień. A dodatek pomidorków koktajlowych nie tylko dodaje kontrastu zupie, ale także ożywia jej smak. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik