naturalnej. Tak jak wspomniałam wcześniej obecnie dostępne są trzy rodzaje mieszanek. A są to: SŁONECZNE POLA (ziarna słonecznika, sezamu, siemienia lnianego) To zdrowy, aromatyczny i chrupiący dodatek do kanapek, sałatek, zup, dań obiadowych, deserów, muesli, wypieków, panierek i przekąsek. Wzbogaca smak i nadaje nową jakość każdej potrawie. Prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego są bogatym źródłem niezbędnych witamin, minerałów(...)Wartość odżywcza w 100 g produktu: Energia: 558 kcal Białko: 22,2 g Tłuszcz: 51,05 g Węglowodany: 13,5 g Błonnik: 6,6 g EUFORIA (ziarna słonecznika, pestki dyni, konopie) To prawdziwa rozkosz dla ciała i ducha - wysoka zawartość kwasów Omega 3 i Omega 9 w ziarnach konopi wspomaga funkcjonowanie mózgu, zapewnia balans hormonalny, energię organizmu, zdrowie skóry, włosów
Zdrowie na języku :PHej! Ciąg dalszy sezonowych rarytasów!. Patison to urocze warzywko przypominające statek ufo które nie dość że świetnie smakuje po obróbce cieplnej to na dodatek jest lekkostrawne
Kuchnia PROzdrowotnapiekłam było już za ciemno na zdjęcia, a następnego dnia wróciłam z pracy tak późno, że znowu było za ciemno. Stąd też babka pojawia się dopiero dziś, poza Festiwalem Dyni, ale tak troszeczkę jeszcze pod jego banderą, ponieważ piekłam ją z myślą o nim. Ciasto zauroczyło nas niecodziennym wyglądem. Oryginalnie, pieczone w foremce z kominkiem, powinno mieć w środku okrągłą(...)oboje w dwie książki kucharskie, obie jak dla mnie perełki. Pierwszą jest Smakowita kolekcja przysmaków Hanny Gryłkowskiej, bardzo przyjemna i ładnie wydana pozycja, już wypatrzyłam w niej kilka sałatek i deserów, które chciałabym przyrządzić dla mojego Misia. Drugą natomiast pozycją jest Praktyczna kuchnia z 1926 roku, autorstwa Róży Makarewiczowej. Ta druga książeczka mnie osobiście podoba się bardziej, dziwnym trafem
Przepysznik - BLW i nie tylkokuchnia francuska Zupa soczewicowa z … zacierką autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie Zupa z batatów i papryki z ciecierzycą autorka: KOLORgotowania | blog: kolorgotowania.pl Fit sałatka z ciecierzycą i fetą autorka: KOLORgotowania | blog: kolorgotowania.pl FASOLKA PO BRETOŃSKU -WEGAŃSKA autorka: barbaratusinska | blog: Barbie w kuchni * Barbie in the kitchen ZAPIEKANKA(...)autorka: kameleon.kulinarny | blog: KAMELEON KULINARNY PASTA Z BIAŁEJ FASOLI czyli wegański smalec autorka: kameleon.kulinarny | blog: KAMELEON KULINARNY PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI i pieczonej dyni autorka: kameleon.kulinarny | blog: KAMELEON KULINARNY Pomidorowa zupa z czerwonej soczewicy z batatami autorka: Dorota Frida | blog: Smaczny zeszyt
Weekendy w domu i ogrodzieArbuz, nazywany też kawonem, jest krewnym dyni. Pochodzi z Afryki, gdzie do dziś występuje dziko. Uprawia się go w wielu rejonach świata o cieplejszym klimacie. Owocem arbuza jest jagoda o słodkim, zwykle ciemnoczerwonym lub różowym miąższu, ale spotkać można też owoce żółte i białe. Tym, którzy nie lubią wydłubywać pestek z arbuza, polecam odmiany beznasienne, bo i takie istnieją. Miąższ(...)wyboru. Arbuza, choć sam jest słodki, można podać tak, jak zrobiłem to dziś - ze słonawą fetą, aromatyczną bazylią i pikantnym sosem chilii. Mam nadzieję, że dobrze wyważone smaki tej sałatki przypadną Wam do gustu. Składniki (na 2 duże porcje): 1/2 niezbyt dużego arbuza (wolę tego bez pestek) 300 g sera feta 20-25 liści bazylii słodki sos chilli Sposób przygotowania
W SMAKnajlepiej jest unikać jasnego pieczywa. Najzdrowsze jest pełnoziarniste, z dodatkiem otrąb czy ziaren (np. siemienia lnianego, słonecznika, pestek dyni, itd.) Nie kieruj się jednak kolorem pieczywa, lecz czytaj jego skład. (Każdy sklep sprzedajacy pieczywo musi takie skłądy udostępniać klientom.) Pieczywo swój kolor może(...)wane (na słodko lub wytrawne), dobrej jakości żółte sery – ważne, żeby to były prawdziwe sery, a nie wyroby seropodobne. Świetne rozwiązanie to lekkie sałatki z surowych warzyw z dodatkiem pieczywa. Pieczywo można upiec samodzielnie w domu. Nie jest to ani trudne, ani szczególnie pracochłonne. Wypróbuj jeden z wielu moich przepisów na pieczywo , szczególnie polecam poniższe: ➤Pszenny
Codzienna kuchnia niecodziennaAngela | blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies, Le Prelibatezze di Angela Surówka obiadowa z kapusty czerwonej i "Złoty sen" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Sałatka z czarnym ryżem, łososiem i warzywami oraz "Czarna Madonna" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Zupa - krem z pieczarek z grzankami i "Sukienka z mgieł" autorka: Badylarka | blog(...)ogrodzie Soczewiaki z sosem z suszonych grzybów autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Zupa grzybowa autorka: czarrna | blog: czarrna od kuchni Kopytka z brukselką i dynią autorka: czarrna | blog: czarrna od kuchni Gołąbki z kaszą i grzybami autorka: czarrna | blog: czarrna od kuchni Kaszotto z podrobami i grzybami autorka: czarrna | blog: czarrna od kuchni
Weekendy w domu i ogrodzienadmiaru tkanki tłuszczowej jak i leczeniu dolegliwości towarzyszącym nadprogramowym kilogramom. Dodatkowo autor dzieli się z nami przepisami na tanie i sprawdzone specyfiki z opisywanych ziół i roślin, napary, surówki, sałatki itd., które również pomogą nam utrzymać lub powrócić do prawidłowej wagi. III. ZMIANY Co u mnie zmieniała ta książka? Nie wywróciła mojego życia do góry nogami, ponieważ od dawna zwracam(...)Poza tym częściej wzbogacam potrawy świeżymi ziołami, takimi jak oczyszczający z toksyn lubczyk czy spowalniająca wchłanianie cukrów bazylia. Zaprzyjaźniałam się z przepisem na pesto z bazylii, czosnku i pestek dyni oraz zielony twarożek. Czarną herbatę co raz częściej zastępuję zieloną, a na podwieczorek przygotowuję pyszne, pieczone jabłka z dużą szczyptą aromatycznego cynamonu. Ale przede wszystkim, po przeczytaniu tej pozycji
Fitsweet.meblogu zawitały już makarony marchewkowe, buraczkowe, teraz pora na kolejny zdrowy substytut makaronu. Tym razem na ''talerzu'': cukinia. Lekka, aromatyczna, aksamitna sałatka z cukinią, awokado i słonecznikiem, całości smaków towarzyszy pesto z gotowanego na parze zielonego groszku, świeżej mięty i bazylii z nutką cytryny. Całość wieńczy smak deserowej odmiany truskawki: świeży i delikatnie kwaskowy, w parze z nią idzie i nadaje(...)Odwieczny spór jak wygląda cukinia a jak kabaczek czas zakończyć. Zrobiłam więc mały research i okazało się, iż słowo cukinia etymologicznie pochodzi od włoskiego słowa: zucchina- czyli mała dynia. To właśnie we Włoszech powstała ta odmiana dyni. W Polsce przejęła ona nazwę cukinia, bądź inaczej dynia zwyczajna. Na południowym wschodzie jednak polski warzywo to uzyskało inną nazwę, zaczęto
KreatywnePinyPyszna, czosnkowa sałatka z brokuła i rzodkiewki, która powstała zupełnie przez przypadek. Uwielbiam takie przypadki! Będzie idealna jako sałatka na podwieczorek lub jako dodatek do grillowanego czy smażonego mięsa. Spróbujcie. Jest na prawdę przepyszna. Składniki: - 1 brokuł podzielony na różyczki (ugotowany i ostudzony) - pół pęczku rzodkiewki - 0,5 średniej cebuli - garść rodzynek lub żurawiny - 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)różyczki), rzodkiewkę, cebulę oraz rodzynki/żurawinę. Zalać sosem czosnkowym. Wymieszać. Odstawić do lodówki na min 1-2h - do "przegryzienia". Przed podaniem posypać podprażonymi orzeszkami pinii (ew.pestkami słonecznika czy dyni). Smacznego
CookYourselfPożywne, pełne energii i.... tanie w porównaniu z tym co widzimy na sklepowych półkach. Energetyczne batoniki możemy też modyfikować, jeśli chodzi o dobór składników, ważne jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPożywne, pełne energii i.... tanie w porównaniu z tym co widzimy na sklepowych półkach. Energetyczne batoniki możemy też modyfikować, jeśli chodzi o dobór składników, ważne jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzerywam cykl związany z lokalami gastronomicznymi w Chorwacji (ale tylko na chwilę) krakowską restauracją Cyrano de Bergerac do której zaprosił mnie mój mąż w drugą rocznicę
Karola gotujeDziś puree z selera i ziemniaków z dodatkiem chrzanu. Serwuję je do mięs takich jak pieczona kaczka, kurczak w śmietanie lub pomidorach z oliwkami albo wszelakich
Zasmakuj Kuchni