Robię z niego sałatkę z dodatkiem pomarańczy , surówkę z marchewką albo też duszę na oliwie i podaję na ciepło. Często też sięgam po koper w daniach rybnych, bo według mnie rewelacyjnie się z nimi komponuje. Nigdy też nie wyrzucam natki fenkułu, tylko dekoruję nią moje potrawy. ➤ Spróbuj także innych pilawów: pilaw z dynią i suszoną śliwką pilaw bakłażanem
Chilli Czosnek i Oliwapieczonej, w postaci zapiekanek i sałatek. Kilka dni temu przygotowałam pyszną niby tartę na bazie cukinii. Inspiracją był przepis z gazetki Lubie Gotować. Cukinie zapiekane z bryndzą i pomidorami ok 500 g cukinii masło 100 g bryndzy 2 duże pomidory 2 jajka 100 ml śmietanki 12% lub mleka sól, pieprz opcjonalnie ziarna słonecznika lub dyni do posypania Piekarnik nagrzewamy
Dzieje kuchennej Wiewiórycukinią, papryką, cebulą i pomidorami Sałatka z soczewicy i cukinii Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem i warzywami posypany posiekaną natką pietruszki Ratatuja z soczewicą Penne z grillowanymi warzywami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Pieczona dynia z cukinią w ziołach
Moja smaczna kuchniaSałatka Superfood z Alchemist Gastropub tak bardzo za nami chodziła przez ostatnie dni, że wracając z pracy zahaczyliśmy o małe zakupy i oto jest! Podrasowaliśmy ją nieco dodając szparagi i kurczaka teriyaki oraz zastępując fetę mozarellą. Pyszna, zdrowa, pożywna i lekka – idealna na upały Składniki: Świeże liście szpinaku baby Rukola Roszponka Mozarella Zielone oliwki Pomidor Ogórek Rzodkiewki Kiełki rzodkiewki(...)Awokado Quinoa – komosa ryżowa Kurczak w sosie teriyaki z sezamem, olejem sezamowym i limonką Zielone szparagi Nasiona słonecznika i dyni Ufff… trochę tego wyszło, zrobiliśmy wersję ekstremalną, oczywiście wybierzcie z niej składniki, które najbardziej lubicie lub takie, które akurat macie w lodówce. Przygotowanie kurczaka i szparagów: Piersi z kurczaka oczyściłam i pokroiłam w grubą kostkę, marynowałam w sosie
Taste and CookSałatka prosta w wykonaniu, może z niewielką ilością składników, ale za to z dużą ilością ciekawych smaków ;-) Szybka w wykonaniu, idealna jako dodatek do obiadu - zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: - 2 sałaty rzymskie mini - sól - zioła prowansalskie - oliwa z oliwek - 1 łyżeczka soku z cytryny - ziarna z jednego granatu - garść pestek dyni - 2 łyżki suszonych jagód Goji Listy sałaty rwę
Wielopokoleniowojako dressingu do sałatek, ale też jako dodatku do grillowanych warzyw. W składzie oczywiście zero zbędnych dodatków, jest za to śmietanka i białe wino, które sprawiają, że smak jest bardziej wyrafinowany. * Kremowy sos cytrynowy - odświeżający, dobry do potraw o mało wyczuwalnym smaku, tj. np. schab czy ryba. Mi szczególnie dobrze pasuje do pieczonej dyni i marchewki. * Sos z zielonym pieprzem
Poranek na słodkoSałatka z kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami to świetna propozycja na obiad i kolację. Zapakowana do słoika będzie stanowiła pożywną i bardzo zdrową przekąskę w pracy lub na spacerze. Polecam. POTRZEBUJEMY (na 3,4 porcje) 2/3 opakowania mieszanek sałat 2/3 serka feta małe opakowanie pomidorów suszonych w oleju z dodatkiem dyni lun osobno pomidory suszone, olej rzepakowy, pestki dyni szklanka
WYSPA SZCZĘSLIWAsamodzielne danie (z ulubioną sałatką) lub jako dodatek do mięs i ryb z grilla. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 50 g masła lub oleju np. kokosowego 150 g (1 i1/2 szklanki) ryżu, najlepiej basmati lub jaśminowego 200 g ciecierzycy z puszki * 1 cytryna 50 g suszonych moreli 2 łyżki pestek dyni 300 ml gorącego bulionu
cool and mintySkładniki: ∙ kilka moreli ∙ garść rukoli (u mnie z botwinką) ∙ 150 g sera bałkańskiego z mleka owczego (można zastąpić kozim lub feta) ∙ garść nerkowców (można zastąpić włoskimi
Gocha gotuje!szybki przepis na przepyszną sałatkę wzorowaną na włoskim caprese. Mozarella świetnie komponuje się z pomarańczami i koprem włoskim (fenkułem). Całość polana sosem miodowo cytrynowym jest po prostu obłędna. SKŁADNIKI: (1-2 porcje) 1 kula mozarelli w zalewie 1-2 czerwone pomarańcze 1/4 korzenia kopru włoskiego + koperek listki świeżej mięty listki świeżej bazylii pestki słonecznika (lub dyni) sos: łyżeczka musztardy francuskiej
DefinicjaSmakupyszne trzy pomysły na zdrowy brunch do pracy czy uczelni. Trzy wiosenne, pełne witamin i minerałów propozycje na odżywcze sałatki podane z pysznym w pełni naturalnym Chlebem Czystoziarnistym. Sałatki są lekkie w formie, jak zawsze zadbałam o to, aby były proste w wykonaniu, smaczne, chrupiące i kolorowe. Jestem fanem sezonowości w kuchni i w tych daniach stawiam, na świeże składniki(...)Otrębusy, mogę Wam polecić, nie tylko ze względu na pyszny smak, ale przede wszystkim za jego skład. Produkt wypiekany jest z dużej ilości różnych ziaren: słonecznika, nasion lnu, pestek dyni, sezamu, ziaren żyta, orkiszu, płatków owsianych i sojowych, miódu, amarantusa, siemienia lnianego, ostropestu, i ziół. Jest produkowany z naturalnych składników bez drożdży, posiada wysoką zawartość białka i błonnika. Jest
SMYKWKUCHNIW kolejnym wpisie pokażemy Wam jak przygotować szybkie wywodzące się z Azji danie. Kurczak curry z warzywami to połączenie ostrej pasty curry z delikatnym w smaku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dobrych tłuszczy - czyli sałatka nie tylko dla sportowców - na zdrowie ;) Czas przygotowania: 25 min Składniki na 2-3 porcji 1 bakłażan 250 g pieczarek 200 g świeżego jarmużu 1 awokado 120 g sera halloumi oliwa z oliwek sól pieprz Pesto z naci marchewki całą nać młodej marchewki olej lniany ok 100 ml sól pieprz pestki dyni ok 2 łyżki
Słodki KompromisIdealnie pasują do sałatki lub hamburgerów. Kotleciki ziemniaczane nadają się również do upieczenia na grillu. SKŁADNIKI / około 10 sztuk: * 450 g ugotowanej białej fasoli * 200 g słodkich ziemniaków (nieugotowanych) * skórka otarta z połowy cytryny * 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej * ½ łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżka tartego imbiru * 2 łyżki ziaren słonecznika lub pestek dyni lub ulubionych orzechów * ½ łyżeczki
Mohiella