drożdżowe - 16813 przepisów (strona:710/1121)

Leniwa drożdżówka ze śliwkami i kruszonką 243

Przepis znalazłam na jednej z grup kulinarnych na FB. Postanowiłam wypróbować bo drożdżowe ciasta nie są moją mocną stroną. Nie żałuje, że przepis wypróbowałam i bardzo go polecam. Ciasto jest proste w przygotowaniu i pięknie wyrosło. Może być podane na deser do herbatki a także na śniadanie czy kolacje ze szklaneczką mleczka. składniki: 75 g świeżych drożdzy 1 szklanka cukru

Monia miesza i gotuje
Prosty chleb pszenny 207

łyżka oliwy Drożdże rozmieszaj w 1/4 szklanki letniego płynu i odstaw na 10 minut, aby się drożdże ruszyły. Mąki wymieszaj, dodaj sól i cukier. Do mąki dodaj rozczyn drożdżowy i stopniowo dodawaj pozostały płyn jednocześnie zarabiając ciasto. Powinno być dość miękkie, ale nie rozpływające się zbytnio.Po zarobieniu ciasta zacznij je zagniatać i wyrabiaj aż do momentu gdy będzie elastyczne

Delicious Titbits
Czekośliwka 193

roku robię kilka słoiczków smażonych śliwek z dodatkiem czekolady i kakao tzw czekośliwka. Ja mogę ją jeść bezpośrednio ze słoiczka, ale jest też znakomitym dodatkiem do pieczywa szczególnie słodkich drożdżowych rogalików lub bułek. Można jej też używać do posmarowania ciast. Składniki: 1,5 kg śliwek węgierek 200 g cukru 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki kakao  Przygotowanie: Śliwki umyć

Ala piecze i gotuje
Filet z różnościami 204

Wczoraj pisałam o moich ulubionych drożdżowych plackach ziemniaczanych . Dzisiaj chcę się podzielić przepisem na coś do nich . Obiad powinien być pełny. Składniki 4 porcje 4 filety drobiowe 2 ogórki 1 łyżka majeranku 1 łyżka bazylii 1 marchewka  kawałek kiełbasy lub plasterek wędliny sól ,pieprz do smaku  mąka. Wykonanie Krok 1 Filety umyć i przekroić ,nie rozcinając do końca

Eli Gotowanie
Pizza 221

dodatkiem cukru i czterema łyżkami mąki. Odstawić przykryte na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z solą, następnie w wykopany po środki dołeczek wlać rozczyn drożdżowy, następnie zagnieść miękkie ciasto (jeśli będzie za suche, można dodać jeszcze trochę wody). Na koniec w czasie zagniatania dodać oliwę. Kulkę ciasta podzielić na dwie części, każdy wywałkować na ~40cm

Przepysznik - BLW i nie tylko
Dyniowe ciasto drożdżowe 171

Uwielbiam ciasto drożdżowe, a to według Miśka najlepsza drożdżówka jaką jadł w życiu ;-). Mam pole dyniowe i na bieżąco robię puree z dyni (piekę dynię w piekarniku około 30 minut w 180 C, blenduję i wekuję). Dynię można zastąpić marchewką a nawet pietruszką. Cały bajer tego ciasta polega na odrywaniu kawałków, żadnego krojenia no i wymówka obżarstwa świetna

greenscarf
Rogaliki drożdżowe z budyniem 17446

Rogaliki drożdżowe z budyniem... Składniki: 560 g mąki pszennej tortowej 10 g drożdży suchych 350 ml mleka 2 jajka 80 g masła, roztopionego 75 g cukru pół łyżeczki soli Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem cukier puder do oprószenia Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony

Pelusiowa Kuchnia
Drożdżowe rogaliki z budyniem 161

Przepis na drożdżowe rogaliki z budyniowym nadzieniem. Idealne na śniadanie w towarzystwie kakao. Składniki: Ciasto: 580 g mąki pszennej 2 jajka łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli szklanka mleka 100 g masła 50 g drożdży świeżychDodatkowo: jajko do posmarowania 250 ml mleka opakowanie budyniu waniliowego łyżka cukru Przygotowanie Masło roztapiamy w rondelku. Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce mąki i cukru

e-PrzepisyKulinarne
Pączki 164

oleju do smażenia Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wstawić do mocno ciepłej wody na 10minut. Mąkę wymieszać z cukrem i zaczynem drożdżowym. Dodać żółtka, masło, sól i alkohol. Zagniatamy ciasto. Ciasto na pączki jest luźne i klei się do rąk. Ale unikajmy podsypywania mąki, bo wtedy pączki nie będą puszyste. Lepiej jest

Smaki Przyprawy i Kolory
Racuchy z jabłkami 186

Zrobiłam takie puszyste, mięciutkie,pyszne ..... Racuchy drożdżowe z jabłkami. Zróbcie koniecznie, bo znikają z talerzy bardzo szybko. Można je zrobić z jabłkami lub gruszkami.  Ja usmażyłam je na obiad, ale możecie podać również na śniadanie. Ja posypałam cukrem pudrem, ale można podać ze śmietaną. Polecam! Składniki 500 g mąki 1,5 szklanki mleka 3-4 łyżki cukru

O kuchni z uczuciem
Paluszki z królika i kiszonej kapusty dla dzieci 223

oczywiście smak, osobiście ubóstwiam kiszoną kapustę, więc co tu dużo mówić :D Potrzebujemy: niewielki kawałek mięsa z królika,  wołowego lub wieprzowego (5x5cm) garść odciśniętej kiszonej kapusty łyżka płatków drożdżowych  pół cebuli 1 jajko 2 łyżki bułki tartej  szczypta majeranku 1 kuleczka rozgniecionego czerwonego pieprzu , ja użyłam pieprzu od EkoMaja, która to sprawiając mi ogromną radość przysłała

MamaOskarka
19 przekąsek dla kibica 159

Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiące tosty z wędzonym serem Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano

Moja smaczna kuchnia
Racuszki kaszubskie 205

Dziś przedstawiam przepis na pyszne, puszyste drożdżowe racuszki z jabłkami. Można je podać z cukrem pudrem, żurawiną lub podsmażanymi jabłkami z cukrem. Przepis na racuszki znalazłam we wrześniowym magazynie "Kuchnia". Zapraszam do przygotowań! Składniki na racuszki: 40 g świeżych drożdży 1 czubata łyżka cukru 500 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka 400 g mąki żytniej 3 jajka 70 g roztopionego masła

My Culinary Art
Pizza z pomidorkami koktajlowymi 163

Ciasto: Mleko podgrzewamy delikatnie, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wodę, olej, sól i wlewamy gotowy roztwór mleczno- drożdżowy. Mieszamy. Wyrabiamy na gładką masę i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy troszkę podrośnie wyrabiamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Tak dwa razy. Kiedy ciasto będzie już minimum dwa razy większe zabieramy

Kuchnia w czekoladzie
Tarta jogurtowo- truskawkowa 185

specjalnych kulek ceramicznych, Po 10 min. pieczenia obciążenie zdejmujemy. Resztę ciasta kruchego możemy owinąć w folię i schować do zamrażalnika, a kiedyś zużyć jako kruszonka na ciasto ucierane lub drożdżowe

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania