drożdżowe - 16813 przepisów (strona:709/1121)

Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką (odchudzony) 155

chciało się czegoś mniej kalorycznego :) ale i z podsmażoną kiełbaską zjadłam trochę, bo Mąż tak przygotował i podał :) Taki bigos jest też doskonałą propozycją jako farsz do bułeczek, pierożków drożdżowych czy ciasta francuskiego ;) Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 główki kapusty białej 2 papryki czerwone 1 duża marchewka 2 duże cebule 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego około

Kolorowy Przepisownik
UCIERANE CIASTO NA JOGURCIE Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ 109

ramach przeglądu w zamrażarce odkryłam zakamuflowany pojemnik jagód :) Od razu pomyślałam o pysznym drożdżowym cieście z kruszonką, ale że czasu nie miałam zbyt wiele - wybór padł na ciasto ucierane.  Był czas, że wszelkie ciasta ucierane płatały mi figla :(   Mimo, iż zachowywałam wszystkie "przykazania" przy ich przygotowaniu (produkty miały jednakową temperaturę, ucierałam niezbyt długo, tylko do połączenia składników) zdarzało

Walijskie Pichcenie
WEGAŃSKA IMPREZA U NIE-WEGAN 201

zamiast majonezu, - sałatka z roszponki , pomidorów, mrożonego bobu i prażonego słonecznika (mniej więcej  taka  :) ), - sałatka z selera w zalewie, orzechów włoskich i rodzynek. SŁONE I KWAŚNE PRZEKĄSKI: - drożdżowe pierożki z pieczarkami (to nasz wkład), - pizzerenki z sosem mocno pomidorowym (to też nasz wkład, głównie dla dzieciaków) (pierożki i pizzerenki na bazie   tego  przepisu) - "grzybki-rybki" czyli

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Chleb wiedeński 606

wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.   Ciasto: Mąkę przesiać, wsypać do niej sól i wlać wyrośnięty zaczyn. Wszystko dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie), dodając pod koniec stopione masło. Wyrabiać do uzyskania elastycznego i jednolitego ciasta. Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce

Nastoletnie Wypiekanie
Bułki pszenne w godzinę – najszybsze domowe pieczywo 215

tych bułkach jest dużo cukru i dużo drożdży. Ale nie są ani bardzo słodkie, ani bardzo drożdżowe. Pasują i do dżemu, i do wędliny. A największą ich zaletą jest to, że praca nad nimi i pieczenie to tylko godzina. Mąkę mieszamy dokładnie z solą, cukrem i drożdżami. Masło rozpuszczamy w rondelku. Do gorącego i całkowicie rozpuszczonego wlewamy mleko lub wodę

Karo in the Kitchen
Bliny z łososiem 126

zajmiemy się kiedy indziej. Staram się, żeby przy okazji imprez podać coś innego niż takowy śledź. Mało skomplikowanego, ale fajnego. Bliny znają chyba wszyscy – małe placuszki drożdżowe, smażone na patelni, podawane zazwyczaj z kwaśną śmietaną i kawiorem. W naszym kraju kawior dostać ciężko, nie oznacza to, że nie można, ale ceny zazwyczaj są zaporowe. To, co mamy w sklepach

ladykitchen
Pączki ptysiowe – pyszne i mięciutkie(bez drożdży, bez proszku do pieczenia) 345

jeszcze bardziej je jeść. Posypane cukrem pudrem – Staś ukradkiem podjada. Najlepsze jest w nich to, że nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie tak jak w przypadku tradycyjnych drożdżowych pączków. Skusicie się ? Składniki : 350 – 370 g. mąki pszennej 300 ml. wody 80 g. zimnego masła 3 nieduże jajka 2 łyżeczki cukru łyżeczka cukru waniliowego olej do smażenia Sposób wykonania

Niebieski kubek z kawa
Chrupiące bułeczki z czarnuszką 144

składniki ) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut, mąkę ,wyrośnięty rozczyn i resztę składników wrzucić do miski i wyrobić ciasto ,ręcznie lub mikserem -hakiem do ciast drożdżowych ok 8 minut, wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1.5 godziny. Po tym czasie krótko wyrobić ,uformować wałek ,spłaszczyć dłonią  i odcinać kawałki

Wypieki Rene
Kołaczki wg Doroty Wellman 195

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kołaczki rybne to pyszne drożdżowe bułeczki z nadzieniem m.in z ryby, suszonych pomidorów i pora. Przepis pochodzi z książki „Ryby są super” którą Lidl Polska wydał dla swoich klientów na święta. Przepis autorstwa Doroty Wellman, który bardzo przypadł mi do gustu. Ja do farszu dodałam

Marta Gotuje
Piernik na herbacie 192

ciasto i przełożyć np. konfiturą z aronii lub powidłami śliwkowymi . Wierzch polać czekoladą stopioną w kąpieli wodnej i wymieszaną ze śmietaną. Ozdobić ciasto według uznania.  ----- Podobne: Warstwowy miodownik Drożdżowy chleb marchwiowy Pierniczki świąteczne Przepis dodaję do konkursu firmy Amica z myślą o nowym piekarniku, który dałby radę moim wypiekom, które stają się coraz bardziej wymagające. https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4

Weekendy w domu i ogrodzie
Najlepsze rogaliki krucho-drożdżowe 154

stwierdziłam, że dzieci lubią najbardziej łakocie, a co za tym idzie czekoladę czyt. nutella;) Nic prostszego jak w ten dzień (i nie tylko w ten) poczęstować ich wspaniałymi krucho-drożdżowymi rogalikami z nadzieniem nutelli. Zapraszam... Skala smaku 10/10 są to moje ulubione rogaliki, do których najczęściej wracam, i o które często mam pytania o przepis więc proszę bardzo

Kubki smaku
Przepisy sylwestrowe. Ponad 60 propozycji na Sylwestra! 1032

kukurydziano-ryżowe (bezglutenowe) z owocami  Mleczne wafle domowe Cynamonowe gofry Serniczki light (w szklaneczkach) z kawałeczkami brzoskwiń Mleczny króliczek z brzoskwiniowo-pomarańczowym nadzieniem Pieczywo Pulchniutkie bułeczki Paluchy drożdżowe Inne Zielona lemoniada Rozpustnik - czekoladowy drink Życzę wszystkim udanej zabawy sylwestrowej i SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO 2016 ROKU Magdalena

Słodkie okruszki
Mini chlebki z oliwkami 166

przykryj i zostaw na 20-30 minut do wyrośnięcia. Piecz w temp. 200-210 C około 20 minut na środkowej półce piekarnika, i UWAGA: bez termoobiegu (to powoduje wysychanie drożdżowego ciasta!). Smacznego! ps. Następnym razem zrobię z podwójnej ilości, bo wciągnęliśmy z Miśkiem je wszystkie w 10 minut

greenscarf
Kuchnia francuska jest prosta :) 158

jedwabisty chłodnik migdałowy zaskoczy nawet najbardziej wymagających gości. Na jesienne chłody Mimi poleca nam m.in. zupę z dyni, grillowany antrykot w stylu Bordeaux oraz tartę czekoladową i średniowieczne ciasto drożdżowe z Perouges. Zimą możemy delektować się bezikami kawowo-czekoladowymi, zupą parmezanową i pieczonymi ziemniaczkami z ziołami i czosnkiem. Ten ostatni przepis zainspirował mnie do małego eksperymentu kulinarnego i przygotowania ziemniaczanych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Paszteciki z pieczarkami i serem z ciasta francuskiego 172

dawna chciało mi się pasztecików pieczarkowych. Ale nie przepadam za robieniem ciasta drożdżowego stad pomysł na paszteciki w cieście francuskim. Wychodzą pyszne i szybko znikają. Czytaj więcej

Pychotkaaa