drożdżowe - 16813 przepisów (strona:709/1121)

Pasta skwarkowa 133

sklepów, zrobiłam swoją wersję, lepszą i bez zbędnych dodatków :) Z kawałkami cebulowych skwarków. Składniki: - 1 tofu naturalne (180 g), - 50 g świeżych drożdży (jeśli lubicie intensywny drożdżowy smak możecie dać całą paczkę), - 3 cebule prażone (wg TEGO przepisu), - 2 - 3 łyżki sosu sojowego, - pieprz, ew. sól do smaku. Wykonanie: Cebulę kroimy w niedużą kostkę i postępujemy tak jak w przepisie

Co na wege obiad?
Racuchy drożdżowe 139

weekend smażymy racuchy drożdżowe ...tak jakby mała rozgrzewka przed tłustym czwartkiem..ja mam kilka przepisów na pączki do wypróbowania...zobaczymy ile mi się uda zrobić...krótki karnawał w tym roku...i jakoś mało wolnego czasu...ale wróćmy do racuchów...przepis z bloga Dorotki ..takie racuchy można zrobić nawet z dodatkiem jabłek, rodzynek itd...ja w sumie planowałam coś dodać

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki drożdżowe na szybko... 39729

Rogaliki drożdżowe na szybko... Chyba trochę podkusiłam dziś los... Kiedy zaczęłam prószyć cukrem pudrem, zaczął prószyć śnieg. A rogaliki... dlaczego na szybko? Bo nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie :D Nadziewamy tym co lubimy... Gęsty dżem, powidła, marmolada, a może nutella?! :D Składniki: 50 g drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 3 szklanki mąki

Pelusiowa Kuchnia
Ciasto na pizzę 125

polecam sos czosnkowy lub pomidorowy. Jeśli jak ja, lubicie eksperymentować, zachęcam do dodawania do ciasta na pizzę różnych przypraw. Zacznijcie od moich ulubionych ziół prowansalskich, czynią z każdym ciastem drożdżowym cuda O ile nie uważam, żebyśmy musieli zwracać szczególną uwagę na to co dajemy na wierzch pizzy, o tyle nie dawajcie tam jajka. To już naprawdę profanacja pizzy. Pizzę

Mieszam w Garnku
Kruche jabłkowe ciasteczka drożdżowe 106

Kruche i drożdżowe jednocześnie? To nie pomyłka! Dokładnie takie są te ciasteczka! Rozpływają się w ustach! pycha! Składniki: 2 szklanki mąki 20 dag margaryny 1 jajko 1 żółtko jaja 1 dag drożdży 1 łyżka cukru ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 aromat pomarańczowy ½ kg jabłek cukier puder do posypki cynamon mielony do posypki 1 szczypta soli papier do pieczenia Wykonanie: Margarynę posiekać

Tradycyjna Kuchnia
Czosnkowe grissini. 123

Grissini... Już wiele razy przymierzałam się do tego aby zrobić je w końcu w domu a nie kupować w markecie. Te włoskie drożdżowe paluszki są przepyszne! musicie je spróbować jeśli jeszcze tego nie zrobiliście ;-) Składniki; 40 dag mąki pszennej 2 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka soli czosnkowej 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano

Radość kipiąca uśmiechem.
Tarta z łososiem 180

pomidory i posiekaną papryczkę. Całość dokładnie wymieszać. Poddusić na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodać pokrojone w kostkę jabłko. Wymieszać. Pozostawić na ogniu jeszcze 2 minuty. Doprawić. Ciasto drożdżowe rozwałkować do wielkości okrągłej formy o średnicy minimum 28 cm. Wyłożyć nim natłuszczoną formę (łącznie z bokami). Na spód ciasta wyłożyć warzywa. Na warzywach ułożyć łososia pokrojonego na mniejsze cząstki

Świat Domowej Kuchni
Najnowsza gazetka Lidla - co warto kupić, a co ominąć szerokim łukiem? 139

Produkty Sante ***** 1. Ksylitol - jak pewnie już wam wiadomo, to jeden ze zdrowszych zamienników cukru (choć oczywiście nie idealnych). W umiarkowanych ilościach można stosować do ciast (z wyjątkiem drożdżowych), kawy, herbaty, deserów. Ksylitol tej firmy zwykle w innych sklepach jest kilka zł droższy, ale wciąż nie jest to gigantyczna promocja. Jeśli jesteście wierni marce Sante i nie lubicie robić zakupów

Powiedz dietom nie
Pierogi ruskie. Na orkiszowym cieście. Najlepsze, najdelikatniejsze, najsmaczniejsze. Niezawodne. 190

mąki orkiszowej typ 620 (o właściwościach orkiszu pisałam tutaj ) 270 ml wrzącej wody 2 łyżki stopionego masła Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zagnieść (ja zagniatałam mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego) na gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać trochę mąki. Odstawić do odpoczęcia przykryte folią spożywczą. Składniki na farsz: 500 g białego sera półtłustego 600 g ugotowanych ziemniaków

Naturalna Kuchnia
Rogaliki z wiśniami 417

wierzchu gruba warstwa białego lukru. I chociaż zawsze byłem zwolennikiem zrobienia czegoś słodkiego w domu, a nie kupna gotowca w sklepie, to jednak zawsze w domu dominowały rogaliki drożdżowe. Aż do teraz. Do zrobienia tej wersji rogalików zainspirował mnie przepis Ewy Wachowicz. Nie byłbym jednak sobą, gdybym czegoś nie zmienił i nie zrobił po swojemu. Tak też było

Jacob Tastes
Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką (odchudzony) 151

chciało się czegoś mniej kalorycznego :) ale i z podsmażoną kiełbaską zjadłam trochę, bo Mąż tak przygotował i podał :) Taki bigos jest też doskonałą propozycją jako farsz do bułeczek, pierożków drożdżowych czy ciasta francuskiego ;) Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 główki kapusty białej 2 papryki czerwone 1 duża marchewka 2 duże cebule 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego około

Kolorowy Przepisownik
UCIERANE CIASTO NA JOGURCIE Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ 104

ramach przeglądu w zamrażarce odkryłam zakamuflowany pojemnik jagód :) Od razu pomyślałam o pysznym drożdżowym cieście z kruszonką, ale że czasu nie miałam zbyt wiele - wybór padł na ciasto ucierane.  Był czas, że wszelkie ciasta ucierane płatały mi figla :(   Mimo, iż zachowywałam wszystkie "przykazania" przy ich przygotowaniu (produkty miały jednakową temperaturę, ucierałam niezbyt długo, tylko do połączenia składników) zdarzało

Walijskie Pichcenie
WEGAŃSKA IMPREZA U NIE-WEGAN 197

zamiast majonezu, - sałatka z roszponki , pomidorów, mrożonego bobu i prażonego słonecznika (mniej więcej  taka  :) ), - sałatka z selera w zalewie, orzechów włoskich i rodzynek. SŁONE I KWAŚNE PRZEKĄSKI: - drożdżowe pierożki z pieczarkami (to nasz wkład), - pizzerenki z sosem mocno pomidorowym (to też nasz wkład, głównie dla dzieciaków) (pierożki i pizzerenki na bazie   tego  przepisu) - "grzybki-rybki" czyli

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Chleb wiedeński 602

wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.   Ciasto: Mąkę przesiać, wsypać do niej sól i wlać wyrośnięty zaczyn. Wszystko dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie), dodając pod koniec stopione masło. Wyrabiać do uzyskania elastycznego i jednolitego ciasta. Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce

Nastoletnie Wypiekanie
Bułki pszenne w godzinę – najszybsze domowe pieczywo 207

tych bułkach jest dużo cukru i dużo drożdży. Ale nie są ani bardzo słodkie, ani bardzo drożdżowe. Pasują i do dżemu, i do wędliny. A największą ich zaletą jest to, że praca nad nimi i pieczenie to tylko godzina. Mąkę mieszamy dokładnie z solą, cukrem i drożdżami. Masło rozpuszczamy w rondelku. Do gorącego i całkowicie rozpuszczonego wlewamy mleko lub wodę

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania