Pierwszy raz je robiłam..i to w sumie przez tak jakby przypadek...robiłam pierogi z kapustą i grzybami..zostało mi tejże kapusty z grzybami i tak oto są kapuśniaki drożdżowe..trochę zjedliśmy od razu...a część zamroziłam i będzie na Wigilię do barszczu..barszczu w sumie nie będę gotowała sama..niestety doba jest ciut za krótka..i nie wyrabiam się
Moje domowe kucharzeniewodzie przed użyciem to podczas pieczenia w środku wytwarza się para wodna, dzięki której potrawy w niej przygotowywane są soczyste- idealnie nadaje się do pieczenia warzyw, a wypieki zwłaszcza drożdżowe i chleby na zakwasie puszyste i wilgotne. Ja swój garnek kupiłam w markecie za 59 zł w ramach prezentu dla siebie samej na święta (tak, wiem, to nie jest normalne
greenscarfMiałam na święta upiec drożdżowego makowca, takiego tradycyjnego. Postanowiłam jednak w tym roku przygotować coś innego. Zakochałam się wręcz w cieście melasowym, z którego piekę ostatnio różności. Tym razem wykorzystałam je właśnie do makowca. Powstało bardzo oryginalne ciasto. Delikatnie puszyste, ale jednocześnie zwarte i lekko wilgotne. Na pewno jest to strzał w dziesiątkę dla tych, którzy uwielbiają mak. Składniki: ciasto
Codzienna kuchnia niecodziennaPanettone chyba nikomu nie trzeba przedstawiać, co prawda wywodzi się z Mediolanu, ale i u nas w okresie świątecznym cieszy się dużą popularnością. Jest to przepyszna, wysoka, drożdżowa babka (a raczej baba) z dużą ilością bakalii. Przyznam, że długo szukałam odpowiedniego przepisu, tzn. mniej skomplikowanego, bez konieczności użycia mąki manitoba, a jednocześnie dającego świetny efekt, zarówno pod względem smakowym
Domowa Cookierenka Agiminut w ciepłe miejsce do "ruszenia drożdży". Po tym czasie do drożdży dodać resztę składników i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (wyrobione ciasto powinno być sprężyste i nie powinno kleić się do rąk) Uformować z ciasta kulę i umieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia
Nastoletnie Wypiekaniewyobrażam sobie ciast bożonarodzeniowych bez skórki pomarańczowej. Zawsze dodaję je do ciast drożdżowych, piernika czy serników. Dlatego też dziś na blogu pojawia się skórka pomarańczowa w syropie. najlepiej zamknąć ja w małych słoiczkach. Natomiast jeśli nie zużyjecie wszystkiego do razu, podgrzejcie to co Wam zostało w słoiczku w mikrofali i zamknijcie na gorąco. Skórka pomarańczowa w syropie
Kulinarne przygody GatityDodaję przepis na Makowca tzn. struclę drożdżową z makiem. Ten wypiec też kojarzy mi się ze świętami w naszym domu bo jest pieczony tylko na święta :) Pierwszy wypiek oczywiście był poddawany ocenie mojej babci i mówiąc szczerze trochę się bałam tej opinii bo jak wiadomo każda babcia jest expertem jedynym w swoim rodzaju ale na moje szczęście opinia była pozytywna
Tanio smacznie i prostojajko 100 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru pół łyżeczki soli 1 budyń waniliowy mieszanka kandyzowanych owoców (opcjonalnie) 1 jako roztrzepane do posmarowania bułeczek Jak przy każdym cieście drożdżowym zaczynam od zaczynu, drożdże rozpuszczam w 1/2 szklance ciepłego mleka dodaje po łyżeczce cukru i mąki, mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam aż się ruszą na ok 10 min w ciepłe
Piekielna Kuchnia Patizdecydować się na świąteczne wypieki. Dzisiaj prezentujemy Wam ulubione (kolejne z rzędu. A jak!) ciasto mojego Małżonka. Stollen, bo o nim mowa, to północno-niemiecki wypiek w kształcie chleba. Drożdżowe
Szybko Tanio SmacznieTaką zakręconą drożdżówkę już kiedyś robiłam..tą drożdżówkę zrobiłam specjalnie na konkurs .. i tym razem zrobiłam z innego ciasta drożdżowego, które rośnie w lodówce...a nadzienie to marmolada i troszkę serka waniliowego takie samo jak i bułeczki. ..Na święta zrobię też taką drożdżówkę, ale z makiem..Polecam.. 50 dkg mąki 3,5 dag świeżych drożdży 1/2 kostki
Moje domowe kucharzenieprzygotowywania zakwasu, więc pracy jest mniej. Oczywiście troszkę pozmieniałam i namieszałam i po swojemu doprawiłam. Barszcz wyszedł cudny! Rubinowy, klarowny, wyrazisty w smaku i obłędnie pachnący. Podam go z drożdżowymi pasztecikami pieczarkowymi . Wiem, że na mojej Wigilii będzie hitem:) Składniki: 2 litry bulionu warzywnego (ja przez 1,5 godziny gotowałam marchew, pietruszkę, kawałek selera, por i cebulę z liściem laurowym
Kulinarne Inspiracjevaniljekranser, krojone ciasteczka z lukrecją, nugatem oraz czekoladą, oblane czekoladą pierniczkowe serca i krajanka miodowa. Do tego klejner i berliner - te pierwsze wyglądają jak chrust, tyle, że z ciasta drożdżowego z domieszką korzennych przypraw; a berlinki to po prostu pączki. W tygodniu przygotowujemy tysiące tych specjałów! I gdy tak układałam na blachach setki malutkich ciasteczek, nucąc sobie pod nosem świąteczne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut do "ruszenia drożdży". Mąkę, sól i resztę cukru wsypać do miski. Dodać mleko, jajka i stopione masło. Ciasto dobrze wyrobić (ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego) do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Uformować w kulę i odstawić na 40-50 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 3 kulki: dużą
Nastoletnie Wypiekanietorty i inne słodkości. Myślę, że przypadną Wam do gustu, mam nadzieję, że przepisy, z których skorzystacie przypadną Wam do gustu :) Polecam! Makowce i serniki: Makowiec Dawida Seromakowiec Wieniec drożdżowy z makiem Makowiec japoński Makowiec czekoladowy Makowiec na biszkopcie Makowa panienka Cycki murzynki Sernik z migdałami w czekoladzie Sernik z brzoskwiniami Sernik teściowej Sernik pomarańczowy Sernik orzechowo - kawowy Sernik czekośliwka
Domowa cukiernia EwyDzisiaj mam dla Was przepis na bardzo szybkie paszteciki. Myślę, że przypadną do gustu tym osobom, które nie mają ręki lub cierpliwości do ciasta drożdżowego. Polecam Wam bo takie kapuśniaczki są równie pyszne a do tego chrupiące i świetnie smakują z filiżanką czerwonego barszczu. płat ciasta francuskiego (275g) Farsz: 50dag kapusty kiszonej cebula łyżka oleju garść grzybów suszonych sól pieprz
Smakołyki Asi