minut w ciepłe miejsce do "ruszenia drożdży". Po tym czasie do drożdży dodać resztę składników i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (wyrobione ciasto powinno być sprężyste i nie powinno kleić się do rąk) Uformować z ciasta kulę i umieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia
Nastoletnie Wypiekaniewyobrażam sobie ciast bożonarodzeniowych bez skórki pomarańczowej. Zawsze dodaję je do ciast drożdżowych, piernika czy serników. Dlatego też dziś na blogu pojawia się skórka pomarańczowa w syropie. najlepiej zamknąć ja w małych słoiczkach. Natomiast jeśli nie zużyjecie wszystkiego do razu, podgrzejcie to co Wam zostało w słoiczku w mikrofali i zamknijcie na gorąco. Skórka pomarańczowa w syropie
Kulinarne przygody GatityDodaję przepis na Makowca tzn. struclę drożdżową z makiem. Ten wypiec też kojarzy mi się ze świętami w naszym domu bo jest pieczony tylko na święta :) Pierwszy wypiek oczywiście był poddawany ocenie mojej babci i mówiąc szczerze trochę się bałam tej opinii bo jak wiadomo każda babcia jest expertem jedynym w swoim rodzaju ale na moje szczęście opinia była pozytywna
Tanio smacznie i prostojajko 100 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru pół łyżeczki soli 1 budyń waniliowy mieszanka kandyzowanych owoców (opcjonalnie) 1 jako roztrzepane do posmarowania bułeczek Jak przy każdym cieście drożdżowym zaczynam od zaczynu, drożdże rozpuszczam w 1/2 szklance ciepłego mleka dodaje po łyżeczce cukru i mąki, mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam aż się ruszą na ok 10 min w ciepłe
Piekielna Kuchnia Patizdecydować się na świąteczne wypieki. Dzisiaj prezentujemy Wam ulubione (kolejne z rzędu. A jak!) ciasto mojego Małżonka. Stollen, bo o nim mowa, to północno-niemiecki wypiek w kształcie chleba. Drożdżowe
Szybko Tanio SmacznieTaką zakręconą drożdżówkę już kiedyś robiłam..tą drożdżówkę zrobiłam specjalnie na konkurs .. i tym razem zrobiłam z innego ciasta drożdżowego, które rośnie w lodówce...a nadzienie to marmolada i troszkę serka waniliowego takie samo jak i bułeczki. ..Na święta zrobię też taką drożdżówkę, ale z makiem..Polecam.. 50 dkg mąki 3,5 dag świeżych drożdży 1/2 kostki
Moje domowe kucharzenieprzygotowywania zakwasu, więc pracy jest mniej. Oczywiście troszkę pozmieniałam i namieszałam i po swojemu doprawiłam. Barszcz wyszedł cudny! Rubinowy, klarowny, wyrazisty w smaku i obłędnie pachnący. Podam go z drożdżowymi pasztecikami pieczarkowymi . Wiem, że na mojej Wigilii będzie hitem:) Składniki: 2 litry bulionu warzywnego (ja przez 1,5 godziny gotowałam marchew, pietruszkę, kawałek selera, por i cebulę z liściem laurowym
Kulinarne Inspiracjevaniljekranser, krojone ciasteczka z lukrecją, nugatem oraz czekoladą, oblane czekoladą pierniczkowe serca i krajanka miodowa. Do tego klejner i berliner - te pierwsze wyglądają jak chrust, tyle, że z ciasta drożdżowego z domieszką korzennych przypraw; a berlinki to po prostu pączki. W tygodniu przygotowujemy tysiące tych specjałów! I gdy tak układałam na blachach setki malutkich ciasteczek, nucąc sobie pod nosem świąteczne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut do "ruszenia drożdży". Mąkę, sól i resztę cukru wsypać do miski. Dodać mleko, jajka i stopione masło. Ciasto dobrze wyrobić (ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego) do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Uformować w kulę i odstawić na 40-50 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 3 kulki: dużą
Nastoletnie Wypiekanietorty i inne słodkości. Myślę, że przypadną Wam do gustu, mam nadzieję, że przepisy, z których skorzystacie przypadną Wam do gustu :) Polecam! Makowce i serniki: Makowiec Dawida Seromakowiec Wieniec drożdżowy z makiem Makowiec japoński Makowiec czekoladowy Makowiec na biszkopcie Makowa panienka Cycki murzynki Sernik z migdałami w czekoladzie Sernik z brzoskwiniami Sernik teściowej Sernik pomarańczowy Sernik orzechowo - kawowy Sernik czekośliwka
Domowa cukiernia EwyDzisiaj mam dla Was przepis na bardzo szybkie paszteciki. Myślę, że przypadną do gustu tym osobom, które nie mają ręki lub cierpliwości do ciasta drożdżowego. Polecam Wam bo takie kapuśniaczki są równie pyszne a do tego chrupiące i świetnie smakują z filiżanką czerwonego barszczu. płat ciasta francuskiego (275g) Farsz: 50dag kapusty kiszonej cebula łyżka oleju garść grzybów suszonych sól pieprz
Smakołyki AsiPolecam drożdżowe bułeczki do barszczu z nadzieniem cebulowo-pieczarkowym
Ugotujmy CośŚwiąteczny czas to głównie makowce, serniki. Chciałabym Wam pokazać jak najprościej samemu zrobić masę makową. Jeśli chcecie tą masę do drożdżowej rolady makowej musicie zrobić podwójną porcję. Zawsze w przepisach jest podane ile musi być masy makowej. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na bok. Do garnuszka wsypać mak i zalać go gorącą wodą, tyle żeby był przykryty. Gotować na małym
Kuchnia PokoleńPrzepyszne drożdżowe pierożki, pieczone w piekarniku z pysznym farszem. Zrobiłam je do barszczu czerwonego na zakwasie, który kilka dni temu nastawiłam. Barszcz wyszedł rewelacyjny, przepis na barszcz wstawię jutro. Z tej porcji wyszło mi 23 minicalzone. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek. Wlać do dołka letnią wodę i dodać niecałą łyżkę smalcu, wsypać suszone drożdże. Dokładnie ugnieść ciasto na gładką
Kuchnia Pokoleń