drożdżowe - 16813 przepisów (strona:604/1121)

Parówki w cieście drożdżowym 164

Parówki otulone sprężystym, drożdżowym ciastem. Efektowna i pyszna przekąska, która najlepiej smakuje na ciepło. Składniki: 500 g mąki pszennej pół szklanki mleka pół szklanki wody pół szklanki oleju 1 duże jajko 3 dag świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Dodatkowo: 8 dłuższych, cienkich parówek żółtko do smarowania kminek do podsypywania           Mąkę wsypać

Praktyczna pl
Dietetyczne pączki pieczone 168

Zwłaszcza dla mnie - uwielbiam i kocham miłością bezwarunkową polskie pączki z cukrem pudrem.  Rodzinie bardzo smakowały i nie mieli nic przeciwko nazywać je pączkami pieczonymi. Proste ciasto drożdżowe bogate w żółtka. Szybko je zrobicie i absolutnym plusem jest to, że nie trzeba ich w oleju smażyć Przepis na około 30 średnich pączków z dziurką. 320 g letniego mleka

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Focaccia z pomidorkami i parmezanem 115

Włoskie drożdżowe pieczywo serwowane jako starter, dodatek do dania lub przekąska, którą kroimy na kawałki i podajemy z dobrej jakości oliwą. Dawno temu na moim blogu pojawił się wpis z przepisem na mini focaccie z czarnymi oliwkami. Dzisiaj zrobiłam dużą chrupiącą focaccie, do której dodałam przekrojone na pół pomidorki cherry i suszony rozmaryn. Po upieczeniu posypałam ją startym parmezanem

wyzwania kuchenne
Szwedzkie bułeczki szafranowe 179

Lussekatter są to szwedzkie bułeczki z dodatkiem szafranu, które przygotowuje się na dzień świętej Łucji, który wypada 13 grudnia. Przepis jest lekko zmodyfikowany, ponieważ w wersji

AleTorcik
ZBIÓR PRZEPISÓW NA TŁUSTY CZWARTEK 904

PĄCZKI Z MARMOLADĄ http://www.zrobtosmacznie.pl/2017/02/paczki-z-marmolada.html 6.  PYSZNE MINI PĄCZUSIE http://www.zrobtosmacznie.pl/2018/01/pyszne-mini-paczusie.html 7.  CHURROS- IDEALNY PRZYSMAK NA TŁUSTY CZWARTEK http://www.zrobtosmacznie.pl/2018/01/churros-idealny-przysmak-na-tusty.html 8.  CHRUŚCIKI DROŻDŻOWE http://www.zrobtosmacznie.pl/2017/01/chrusciki-drozdzowe.html Życzę wszystkim smacznego Tłustego Czwartku

Zrób to smacznie
Faworki 206

często przygotowywałam je co weekend jako słodki podwieczorek dla całej rodziny. Znałam je tylko tej wersji z kruchego ciasta, z dodatkiem śmietany i octu. Jednak gdy zostałam poczęstowana tymi drożdżowymi, to one skradły moje serce. Chruściki te można jeść i jeść bez opamiętania. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, coś prostego i taniego w wykonaniu to zapraszam po przepis. Chruściki

Pobite gary Barbary
Pączki piwne, oponki czyli poWeekendowe Łakocie odc.170 193

Cukier cynamonowy - 1 szkl. drobnego cukru + 1 łyżka cynamonu- Wymieszane na talerzyku Drożdże mieszamy z 20 g cukru i kilkoma łyżkami piwa. Odstawiamy by ruszyły. Do misy z zaczynem drożdżowym przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy dodając pod koniec roztopiony, ostudzony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto kilka minut, tak by stało się gładkie i miękkie Wyrobione ciasto formujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Racuchy drożdżowe 183

rozrobić w pół szklance ciepłego mleka, z cukrem i 1 łyżką mąki na zaczyn. Odstawić, żeby "ruszyły" (ok.10-15 min). Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, pozostałe mleko, sól i drożdżowy zaczyn. Całość energicznie ubić trzepaczką, do uzyskania gęstego ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min.1 godzinę (do podwojenia ilości). Do wysokiego i szerokiego garnka wlać olej i podgrzać

CookYourself
Domowe Mini-Pączusie 248

miękkim) masłem oraz alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto będzie dość luźne dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Po tym czasie formujemy malutkie ok. 2-3 cm kuleczki, przekładamy na oprószone mąką tacki i znów pozostawiamy

Słodka Strona
Serowe pączki – błyskawiczny przepis 217

Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek pora zatem przygotować domowe pączki. Jeśli nie macie czasu i siły na wyrabianie ciasta skorzystajcie z przepisu na serowe pączki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cytrusowa herbatka z limonką 118

Idealny napój na chłodne dni. Rozgrzewa i smakuje. Do tego kawałek drożdżowego ciasta, dobra książka i tak mogę spędzać każdy wieczór. Polecam! Składniki : * 500ml ulubionej herbaty * 2 łyżeczki miodu * 2 plastry cytryny  * 2 plastry limonki  Przygotowanie : Herbatę posłodzić cukrem. Wymieszać. Dodać plasterki cytrusów. Napój podawać gorący

Magiczne Życie Marty
Pieczone pączki dyniowe z polewą czekoladową 180

rękach, na środek nałożyć nadzienie, skleić i formować kształt pączka. Jeżeli masz w domu automat do wypieku chleba, ciasto możesz wyrobić w nim na programie do wyrabiania ciasta drożdżowego, wtedy wystarczy wszystkie składniki umieścić w naczyniu z hakami, zaczynając od płynnych składników, nie trzeba mleka podgrzewać, gdyż automat sam to robi. Smacznego Anulla

Fabryka pomysłów
Racuchy drożdżowe z jabłkami 864

Racuchy z ciasta drożdżowego z kawałkami soczystego jabłka- miękkie i puszyste, odpowiednio słodkie i smakujące... dzieciństwem ❤️ Jako dziecko często je jadłam, robiła je moja mama oraz babcia, czasami z jabłkami, czasami bez, ale zawsze posypane białą kołderką z cukru pudru 😋 Powiedzenie: 'warto czekać na to, co dobre' idealnie pasuje do owych racuchów, ponieważ pomimo tego, że na ich przygotowanie trzeba

Kraina Miodem Płynąca
Drożdżowe racuszki z jabłkami i rodzynkami 184

Witajcie. Na blogu drożdżowe racuszki już są, ale te akurat z zupełnie innego nowego przepisu. Wyszły przepyszne - mięciutkie i puszyste. Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 2 dag świeżych drożdży 1 jajko 5 łyżek ciepłej wody 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 dag rodzynek - jeśli są duże należy je drobniej pokroić 1 duże jabłko szczypta soli olej do smażenia

Kuchnia domowa Ani
Faworki luksusowe 166

mgnieniu. Ale... jakie teraz faworki smażymy? Które są najlepsze? Które królują na naszych stołach? Jakie są najbardziej popularne? Co się kryje pod nazwą: faworki wyśmienite, chrust, faworki drożdżowe, faworki domowe? Nie wiadomo. Wszystkie smakują wyjątkowo i pięknie wyglądają. Ja dzisiaj zapraszam Was na ... faworki luksusowe. Dlaczego tak je nazwałam? Jak już spróbujecie, z pewnością zagadka się wyjaśni. Podpowiem, że zawierają

Kuchnia u Krysi