składniki na ciasto: 300 -350 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 ml mleka, letniego 2 żółtka 1 jajko 100 ml masła, miękkiego 40 g cukru 10
Domowy Smak Jedzeniakilku łyżkach ciepłej wody. Odstaw na kilka minut. Przesiej mąkę do głębokiej misy, dodaj sól, wymieszaj. W środku mąki zrób wgłębienie i wlej do niego oliwę, jogurt i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj drewnianą łyżką. Mieszając stopniowo dodawaj wodę. Kiedy wlejesz już wszystko, przełóż ciasto na stolnicę i zacznij wyrabiać. Zajmie ci to około 10 minut. Ciasto na początku będzie wilgotne
Niedzielny kucharzskórki *** *** Bułeczki pieczemy przez 12 – 15 minut w temperaturze 200’C *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: MINI BAGIETKI CZOSNKOWE PRZEPIS TUTAJ PALUCHY SEROWE Z WĘDZONYM BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ BUŁKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE
Blog z ApetytemPyszne bułki z serem feta, salami, papryką, koperkiem... znikają momentalnie. Robimy ciasto drożdżowe jak na chleb: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 2 szkl. ciepłej wody, 1 łyżka soli, 1 łyżka cukru wg przepisu na chleb -kliknij tu ... zwykły-chleb Gdy ciasto będzie wyrastać przygotowujemy ser i inne dodatki, takie jak widać na zdjęciu. Jak ciasto wyrośnie lekko
chleba naszegoodstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sitko dodać aktywny, wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, jajko oraz sól i mieszać całość mikserem z hakami do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Ciasto należy wyrabiać przez kilka minut. W trakcie wyrabiania dodać roztopione, ostudzone masło i dalej wyrabiać, do momentu gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę
KulinarneImpresje.plprzyjaciółkami. Możliwości spędzania dzisiejszego dnia i wieczoru jest mnóstwo i mam nadzieję, że dzisiaj każda z kobiet będzie czuła się wyjątkowo. Ja w ramach uczczenia tego dnia postanowiłam zrobić drożdżowe bułeczki z Nutellą . I tym sposobem mam pomysł na wieczór - słodkości, gorąca herbata i jakiś film. Składniki: 1/4 kostki masła 3 żółtka 3 szkl. mąki 30 g drożdży szczypta soli
My World by Dagmara RekZrobienie tego ciasta drożdżowego jest pracochłonne i czasochłonne, ale efekt z pewnością wart jest zachodu! :) Idealna propozycja na Wielkanocną Babę! :) Chcę również życzyć wszystkiego najsłodszego Paniom, w dniu naszego święta! :) Składniki: 2 szklanki (250 g) mąki 35 g cukru pudru 50 g pełnego mleka 10 g świeżych drożdży 3 jajka 90 g masła 1 łyżeczka soli lukier róże z lukru
DominikaDolcipizzy dodają, ale wyrazistego skaku nadają. Składniki: ciasto : 20 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłej wody, ½ łyżeczka cukru, 2 płaskie łyżeczki soli, ok. 450 g mąki do drożdżowych wypieków, sos: 2 ząbki czosnku, 1 opakowanie pomidorów krojonych z bazylią i oregano ( w kartonie 390 g), 2 łyżki oliwy z oliwek, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka cukru
Moniki SmakołykiWspaniały przepis na Tureckie drożdżowe ciasto , pochodzi z internetu .farsz zrobiłam według swojego smaku .Bułki można robić w różnych wersjach , w zależności jaki dodamy farsz . Bułki są bardzo mięciutkie super na śniadanie czy przekąskę ,albo piknik , czy drugie śniadanie do szkoły. Składniki 100 ml wody 100 ml mleka 100 ml oleju 100 ml śmietany
W królestwie smaków BeatyMoja najlepsza przyjaciółka Tereska jest miłośniczką ciasta drożdżowego. Śmiem powiedzieć, że robi najlepsze drożdżówki na świecie. Ile razy się spotykamy to stara się mnie gościć tym ciastem. Oczywiście robi je pod różnymi postaciami i zawsze są rewelacyjne. Ten przepis pochodzi z jej zeszytu, a bułeczki, które są na zdjęciu to już moja praca. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznierazem na małym ogniu często mieszając przez ok 10 min. Taką masę odstawić na bok do wystudzenia. Po wystudzeniu dodać 150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu i dobrze wymieszać. Ciasto drożdżowe półfrancuskie: 200 ml mleka podgrzać do temp. ok 37°C - nie może parzyć. Odlać ok. 50 ml ciepłego mleka, dodać 10g drożdży, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, dobrze wymieszać
Ukojenie PodniebieniaTarta wytrawna to danie uniwersalne, które można przygotować na obiad, kolację czy wieczór z przyjaciółmi. Może być ona przyrządzona na cieście kruchym, drożdżowym lub francuskim z przeróżnymi dodatkami, zalanymi masą śmietanowo-jajeczną. Moja tarta jest na kruchym cieście z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, a główną rolę odgrywają tu suszone grzyby. O tej porze roku, gdy nie ma świeżych grzybów
Kuchnia MagdaLenymają jedną wadę: są bardzo czasochłonne i to powoduje, że nie lubię ich przygotowywać. Tym bardziej, że parę lat później upiekłam kolejne ciasto z makiem – “ Wieniec drożdżowy z makiem “, który pobił drożdżówki i smakiem, i bardzo prostym, szybkim przygotowaniem. Wieniec ten okazał się hitem i piekę go bardzo często. Stał się również ulubionym ciastem mojego męża
Moja Delicjaschabowych, kotleciki z indyka. Kotleciki, którym nikt się nie oprze. Lekkie, wyjątkowo chrupiące i soczyste, po prostu wspaniałe! Tą niezwykłą chrupkość kotlety zawdzięczają panierce panko. Panko to chrupkie pszenno - drożdżowe płatki, japońska wersja bułki tartej popularna w całej Azji. Mniej wchłania tłuszcz niż nasza tradycyjna bułka i to jej druga zaleta. Zapraszam na pyszne kotleciki! Składniki: 500 g filetu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!można przygotować w krótkim czasie. Świetnie sprawdzą się na śniadanie i kolacje. Byle do wiosny! Pozostało tylko 19 dni! Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami Focaccia z parmezanem, czarnuszką
Moja smaczna kuchnia