Witajcie. Częstuje Was dzisiaj pysznymi i chrupiącymi goframi drożdżowymi. Świetnie smakują na słodkie śniadanie z dodatkiem świeżych owoców. Polecam #włączgościnność Składniki: 1,5 szkl mąki pszennej 100 ml oleju 2 jajka 1/2 szkl mleka 1 łyżeczka suchych drożdży 1 łyżka cukru Przygotowanie: Wkładamy wszystkie składniki na gofry do miski oraz miksujemy na gładką i lśniącą masę. Odstawiamy ciasto
słodkie i nie tylko historie kulinarnePrzygotowanie drożdżówek zwykle drożdżowych jest długim procesem, z racji tego, że ciasto musi pewien czas odpocząć, by nam wyrosło i ciasto było elastyczne. Smaku nic nie przebije, ale jest świetny sposób,by drożdżówki przygotować w skróconym czasie z ciasta francuskiego, które jest niezwykłym wynalazkiem w kuchni. Sprawdza się w kuchni słodkiej jak i wytrawnej. Ciasto francuskie, budyń i owoce
Kuchnia Paulettesmając w repertuarze dosłownie kilkanaście dań. Ale to co jemy w dzieciństwie zapamiętujemy najlepiej, a dodatkowo u babci zawsze smakowało lepiej niż w domu rodzinnym. Pamiętam kilka rzeczy, babcine drożdżowe ciasto, pasztet czy sernik. Ale jedna rzecz była niespotykana, babcia pomidory pokrojone na talerzu posypywała dodatkowo cukrem. Tak robiło się w jej domu, tak też czasem jeszcze robi nadal mój
nietylkopasta.plDomowy makaron kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam wakacyjne soboty, które spędzałam u babci. Wtedy sobota to był dzień ciasta drożdżowego oraz makaronu, który babcia przygotowywała do niedzielnego rosołu. Za rosołem nigdy nie przepadałam, ale domowy makaron zajadałam bardzo chętnie. Najczęściej sam, wyjadając go z durszlaka zaraz po przygotowaniu lub też w formie zupy owocowej. Najbardziej jednak lubiłam podpłomyki
365 dni dookoła kuchnidlatego uwielbiam łączyć te dwie potrawy gdyż z tego wychodzi wyjątkowe danie.Dziś przygotowałam szybką i ciepłą przekąskę na bazie skladników do pizzy zastępując jednakże ciasto drożdżowe naleśnikiem. Naleśniki 4 sztuki 12 plasterków ser żółtego Keczup Oregano,bazylia ,czosnek granulowany 8 plastrów szynki konserwowej papryczki zielone plastry pomidora sałata ***************************** 1 . Naleśniki posmarować keczupem ,przyprawić ziołami i czosnkiem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizrobienia ciasto, które jest puszyste, wilgotne i owocowe. Jeśli lubisz ciasta z kruszonką i na drożdżach, to myślę, że spodoba Ci się tez mój przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
AniaGotuje.plleniwie, z kubkiem ulubionej kawy. Uważam, że śniadanie należy celebrować po królewsku, bo pysznie rozpoczęty dzień nastroi nas pozytywnie na później! I tak zrobiłam i tym razem! Przygotowałam przepyszne drożdżowe focaccie z dodatkiem pysznego, królewskiego sera, czerwonej cebulki i śliwek, które już kuszą nas na targach. Całość niespotykana, ale fenomenalna! Inspiracją do ich stworzenia był jeden z moich ulubionych serów
Ostra na Słodkociepłą, więc musicie wybaczyć mi trochę niechlujny wygląd. Spieszyłam się bardzo by jej skosztować :) Jagodzianki są niesamowite i muszę przyznać, że najlepsze jakie piekłam do tej pory. Moje ciasto drożdżowe zostanie mi do wszelakich innych dodatków, jednak jeśli będę piekła jagodzianki, to będą to jagodzianki lux Rozkosznego. Ciasto pięknie pachnie śmietaną, jest bardzo delikatne. Jagód jest tyle, ze świeże bułeczki
Mienta blogPlacuszki z serka waniliowego z czekoladą to nasza kolejna propozycja na pyszne, słodkie śniadanie. Wbrew pozorom placuszki robi się bardzo szybko. Placuszki są bardzo delikatnie w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kolejny Kurs cukierniczy w Krakowskiej Szkole Restauratorów prowadzony przeze mnie zakończony sukcesem! Tym razem był to Kurs I stopnia. Zobaczcie jakie słodkości przygotowaliśmy! Ps. kolejna fantastyczna
Ostra na SłodkoKojarzycie takie sprzedawane w piekarniach pizzerinki? Buły na dość grubym drożdżowym cieście z farszem a'la pizza? Pamiętam jak zajadaliśmy się nimi w szkole, a potem od czasu do czasu na studiach. Do prawdziwej pizzy było im daleko, ale dla wygłodniałego nastolatka, a potem studenta były idealne. Zachciało mi się ostatnio takiej właśnie buły i zrobiłam ją w wersji pełnoziarnistej
Simply Foodsobotę na imprezie z okazji 1 roku studia kulinarnego Przystanek 11 w Zabrzu koleżanka Karolina przyniosła na stół przekąsek drożdżowe chleby w postaci wieńców. Każdy miał inny smak bo do każdego dowala inne składniki. Był oliwkowy, były a’la pizza, były pomidorowe. Tak mi zasmakował że następnego dnia postanowiłam zrobić mężowi na jego imprezę grillową. Wieniec nadziałam po włosku czyli
Bernika - moj kulinarny pamietnikmięsem ). Kaszą gryczaną nadziewa się również drób ( kaczka nadziewana po chłopsku ). Bywa ona także zapiekana ( kasza gryczana po gospodarsku ), a nawet podaje się ją w formie wytrawnego ciasta drożdżowego z nadzieniem gryczanym. Tym razem dla odmiany zaproponuję Wam jeszcze inną formę kaszy – placuszki smażone w sposób podobny do placków ziemniaczanych. W skład masy, z której przygotowuje się placuszki, poza kaszą
Trzeci talerzKolejne ciasto, które zostało wykonane spontanicznie bez zamiaru wstawiania na bloga. Jak się można domyślić wyszło przepyszne, dlatego dzielimy się nim z Wami 😎 Ciasto bardzo przypomina drożdżowe lub ucierane z owocami a jest jakby bogatszą wersją biszkoptu. Bardzo polecamy fanom kokosu, ponieważ mąka kokosowa a dokładnie jej aromat jest mocno wyrazisty. Dodatkową zaletą tej mąki jest fakt
Candy Pandassmakowe, np. migdałowe, orzechowe, kakaowe, kokosowe, itp. No po prostu kruszonka jest wyśmienita! Chrupie w wypieku, a ja tę chrupkość bardzo lubię. Kruszonkę najczęściej łączę z ciastami kruchymi i drożdżowymi. Nie wyobrażam sobie drożdżówki bez kruszonki, obowiązkowo Kruszonkę można przygotować z białym cukrem, brązowym lub cukrem pudrem. W zależności czy lubimy jak „chrzęści” w zębach
Zasmakuj Kuchni