drożdżowe - 16813 przepisów (strona:584/1121)

Włoskie grissini z czarnymi oliwkami i rozmarynem (Grissini con olive nere e rosmarino) 128

typowego piemonckiego chleba o wydłużonym kształcie podobnym do francuskiej bagietki. Tradycyjne p ałeczki chlebowe  o długości od 40 do 80 cm  przygotowywane s ą  z ciasta drożdżowego z tylko 4 składników: m ą ki, wody, drożdży i soli.   Z czasem przepis na grissini zaczęto modyfikować poprzez dodawanie smalcu, dobrej jakościowo oliwy extravergine

La grande e la piccola cuoca
Gofry na śmietanie czyli Słodki Czwartek odc.163 131

innymi goframi). Jeśli macie tylko chwilę, ograniczoną ilość składników i chęć na gofry, te będą świetną alternatywą. Jeśli jednak macie czas i chcecie się pobawić np. w zrobienie gofrów drożdżowych ten przepis zostawcie na inną okazję :) Receptura pochodzi z KUCHNI 11/2018. Gofry na śmietanie 250 ml śmietany kremówki masło klarowane 150 g mąki orkiszowej łyżka cukru trzcinowego pół łyżeczki soli

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżowy warkocz z matchą, kakao i orzechami 106

temperaturze 175 stopni C przez około 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy na kratce. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego! Artykuł Drożdżowy warkocz z matchą, kakao i orzechami pochodzi z serwisu lamarida.pl

Lamarida.pl
Wegańskie placuszki dyniowe-cukiniowe 94

dyniowo-cukiniowe. Idealne na obiad i nie tylko. Składniki: 3 łyżki zmielonego siemię lnianego 3 łyżki mąki orkiszowej 200g puree z dyni 1 mała cukinia 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych  szczypta proszku do pieczenia przyprawy: papryka słodka, pieprz czarny, czosnek granulowany, zioła prowansalskie olej do smażenia Sposób przygotowania: Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Dodać

Truskawkowa Fiesta
Paszteciki z farszem z pieczarek i sera 110

wymieszać. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Masło roztopić i przestudzić. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, żółtko i wlać letnie mleko. Dokładnie wyrobić ciasto jak każde drożdżowe. Ugniatać tak długo aż będzie sprężyste i gładkie. następnie odstawić do wyrośnięcia. przykryć miskę folią spożywczą. Przygotowanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, szczyptę soli, pokrojone

Kuchnia Pokoleń
Sałatka z burakiem cukrowym 153

ciasteczek. Świetnie smakują w postaci powideł olenderskich i dżemów, słodkich placków czy też jako składnik sałatek.  Jeszcze kilkadziesiąt lat temu na Mazowszu bardzo popularne było ciasto buraczak - rodzaj drożdżowego placka, którego jednym ze składników były buraki cukrowe. Sałatka z burakiem cukrowym to wyśmienita przekąska i ciekawe urozmaicenie naszych posiłków.  Naturalna słodycz buraka cukrowego w połączeniu z kruchą sałatą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Hot dogi z Zygzakiem 130

Wpadłam po uszy. Teraz codziennie muszę robić hot dogi samochody. I wiecie co? Fajne to jest! :) Na pomysł ten wpadł nasz Syn. Parówki bardzo kojarzą mu

MamaOskarka
Kuleczki dyniowe z żurawiną 106

minut, plus chwilka w lodówce na schłodzenie ciasta i gotowe :) Ciasto, które miałam upieczone znajdziecie tu –>KLIK . Takim sposobem możecie uratować także zwykły biszkopt, babkę czy ciasto drożdżowe. 2 łyżki naturalnego, kremowego twarożku (lub mascarpone) na 200 g ciasta żurawina suszona czekolada gorzka Ciasto rozdrabniamy w malakserze na drobną kruszonkę. Dodajemy twarożek i zagniatamy na gładką, masę. Formujemy

Mienta blog
Pizza familijna – pizza na dużą blachę 145

dłużej. W razie potrzeby można podsypać rękę delikatnie mąką. Z ciasta formujemy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce (u mnie w specjalnej misce do ciast drożdżowych z przykrywką). U mnie jest ciepło więc przeważnie wystarczy 30-40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia

Słodkie okruszki
Ciastka Oponki – kuchnia podkarpacka 178

Ciastka Oponki - kuchnia podkarpacka Nie pierwszy raz zapraszam Was na ciastka krucho-drożdżowe według regionalnego podkarpackiego przepisu, jednak takiej wersji jeszcze nie było. Okrągłe ciasteczka z dziurką, posypane cukrem i siekanymi orzechami. Delikatne, kruche, jak z najlepszej cukierni. Przepis zawiera proporcje aż na 80 sztuk ciastek, ale wierzcie mi, znikną :) Przepis pochodzi od pani Barbary Owsiak z Koła Gospodyń Wiejskich

Trzeci talerz
Wytrawne ciasto z gruszkami 82

rozmiarze 28 cm x 23,5.   Keksówkę używam głównie do pasztetów oraz chleba. Czasem przygotowuje w niej również ciasta dla mniejszej ilości osób. Głównie takie ucierane lub drożdżowe. Lubię ją za łatwość czyszczenia oraz ładny wygląd. Większa forma 36 cm x 24 cm służy mi do pieczenia mięs oraz warzyw. Przygotowuje w niej również zapiekanki dla całej rodziny

365 dni dookoła kuchni
Barszcz ukraiński 141

mniejsze kawałeczki, odrobinę przyprawiam pieprzem i solą i odstawiam pod przykryciem, aby później podać je do ugotowanej zupy. Na Ukrainie barszcz podaje się dodatkowo jeszcze z pampuszkami czosnkowymi (bułeczki drożdżowe polane oliwą z czosnkiem). Moi domownicy lubią go z dobrym razowym chlebem lub podanymi oddzielnie tłuczonymi ziemniakami okraszonymi podsmażoną cebulką ze skwarkami. Do barszczu należy wybierać buraki najlepiej podłużne, bardzo

Kuchcik gotuje
Placuszki na słodko - 20 przepisów 236

jabłkiem 4. Pełnoziarniste placuszki na jogurcie z nuta cytryny 5. Kakaowe placuszki na maślance 6. Placuszki jogurtowe z truskawkami 7. Placuszki z miodem i brzoskwinią 8. Puszyste racuchy drożdżowe z jabłkami i żurawiną 9. Placuszki z serkiem mascarpone i sosem truskawkowym 10. Placuszki z makiem, cynamonem i pomarańczą Agnieszki Maciąg 11. Kajmakowe placuszki z ricotty 12. Placuszki bezglutenowe z miodem

kruche babeczki
Kruche Rogaliki z Marmoladą 92

Niema jak domowe rogaliki, dziś z dodatkiem marmolady wieloowocowej. Zdecydowany smak mojego dzieciństwa, uwielbiam rogaliki kruche jak i drożdżowe... SKŁADNIKI: 3,5 szkl mąki 3 łyżki cukru 250g masła 220g śmietany 18% albo 24% 300g marmolady wieloowocowej WYKONANIE: 1. W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier, masło. śmietanę. Wyrabiamy do całkowitego połączenia się składników. 2. Ciasto owijamy w folię spożywczą, umieszczamy

Dziś Ja gotuje

Proponowane wyszukiwania