drożdżowe - 16813 przepisów (strona:607/1121)

MINI PĄCZKI Z WIŚNIAMI 170

łyżeczkę cukru waniliowego i 2-3 łyżki ciepłego mleka. Mieszamy do rozpuszczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10. 3. Do dużej miski przesiewamy mąkę, mieszamy z budyniem. Wlewamy zaczyn drożdżowy, mleko i roztopione przestudzone masło. 4. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto. 5. Blaszkę wykładamy papierem , a piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. 6. Ciasto dzielimy na małe części, z każdej

Marcepanowa kuchnia
rogaliki z nadzieniem migdałowym 221

wymaga ani wielkiego wysiłku, ani wyjątkowych umiejętności. Z tym przepisem poradzi sobie każdy :-) A smak nadzienia z pewnością Was zaskoczy. Polecam Wam również sprawdzony przepis na tradycyjne rogaliki drożdżowe , a jeśli wolicie wypieki bez nadzienia spróbujcie koniecznie bardzo delikatnych i kruchych rogalików wiedeńskich o cudownym, migdałowym aromacie. składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka śmietany 18% 200 g masła 1 szklanka

babka w formie
Chleb drożdżowy z farszem 169

zaległości i myślę, że z dużą dozą optymizmu i z głową pełną pomysłów będę prezentować wam moje pomysły.  Zaczniemy od prostego wypieku, ale z pewnością nie nudnego. Chlebek drożdżowy z mlekiem zamiast wody i z dodatkowym akcentem w postaci farszu. Farsz iście resztkowy. Po mojej urodzinowej imprezie zostało mnóstwo napoczętych produktów, a że nie cierpię marnotrawstwa, to też wpadłam

vaniliowoczekoladowa
Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto 146

temat przepisu z bbcgoodfood . Trafiliśmy na niego szukając pomysłów na to, co zrobić z buraków z barszczu. Udoskonaliliśmy przepis o nasze własne rozwiązania i zapiekliśmy na lekkim cieście drożdżowym. Wyszło efektownie i smacznie. Zapiekane, słodkie warzywa świetnie komponują się z wytrawnym, kwaskowym pesto, zrobionym na bazie szpinaku i sera dziugas (to składniki, które akurat mieliśmy w lodówce). Ważnym składnikiem, przełamującym

Niedzielny kucharz
Pączki z ziemniakami 479

Poniższe pączki są miękkie, pulchne i dłużej zachowują świeżość, a ziemniaki w ogóle nie są wyczuwalne w smaku.  Zachęcam do smażenia!  Składniki na 20 pączków: ciasto drożdżowe 3 i 13/3 szklanki mąki pszennej (500 g) 2 duże ugotowane ziemniaki, np. z dnia poprzedniego (200 g) 1/5 szklanki zwykłego cukru (60 g) 1/5 szklanki mleka (50 ml) 3 duże

Ugotować
Placki jabłkowe z migdałami 149

jednak usatysfakcjonowani – te placuszki są duuużo delikatniejsze. Sos jogurtowo-cynamonowy świetnie je uzupełnia. Osobiście placuszki najbardziej smakowały mi gdy lekko przestygły, choć gdybym miała wybierać, wybrałabym jednak racuchy drożdżowe. Placuszki: 130 g mąki 100 ml maślanki 2 jajka 4 duże jabłka 150 g płatków migdałowych 3 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Sos jogurtowy: 200 ml jogurtu greckiego

Smaki Na Talerzu
Najpopularniejsze przepisy 2017 roku 160

roku na blogu pojawiło się wiele przepisów na smaczne i zdrowe dania główne, słodkości oraz sałatki. Oto dziesięć przepisów z minionego roku, które najbardziej przypadły do smaku czytelnikom. Zdrowe drożdżowe z pomarańczową nutą Sałatka z wędzonym kurczakiem, melonem i sosem serowo-szalotkowym Pęczotto z kurczakiem i szczypiorem z tymiankową nutą Zapiekana biała kapusta z ziemniakami, marchewką i koperkiem Domowe ogórki

My Chcemy Jeść
Pączki pieczone a'la babeczki 1765

koniec dodajemy roztopione masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Najlepiej ciasto wyrobić przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do podrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 16 równych części

Swojskie jedzonko
Rogaliki z makiem i marcepanem 239

makowo-marcepanowym skradną serce nie jednemu wielbicielowi maku. Są przepyszne! To zasługa w dużej mierze dodatku marcepanu do masy makowej ale nie tylko... Rogaliki piecze się z ciasta krucho-drożdżowego, swoistej hybrydy, która nadaje wypiekowi charakterystyczną kruchość i delikatność jednocześnie. Ciasta nie trzeba długo wyrabiać a rośnie głównie w ... lodówce. Bardzo polecam :-)   Składniki:   Ciasto

maniapieczenia
Drożdżowe pampuchy z gulaszem 221

pory drożdżowe pampuchy jadłam tylko na słodko. Nie wiem czemu, po prostu tak się złożyło. Żeby przełamać to zafiksowanie na słodkie tym razem zrobiłam je z gulaszem z łopatki i pieczarkami. Wyszło super i coś czuję, że te puchate buły częściej będą się u nas pojawiać w wersji wytrawnej :) Składniki na ok. 4 porcje: Pampuchy: 0,5 kg mąki

Simply Food
Kakaowe paruchy (bułki na parze) 145

Paruchy czyli drożdżowe bułki na parze u nas zawsze są na słodko. Najlepsze są z truskawkami ale dla odmiany przygotowałam bułeczki-murzynki bo z dodatkiem kakao. Podałam je z sosem waniliowym z jogurtu naturalnego i posypałam startą czekoladą. składniki: 550 g mąki pszennej, u mnie typ 500 2 jajka 250 ml letniego mleka 50 g świeżych drożdży 25 g masła

Monia miesza i gotuje
Co zamiast fast food – menu na tydzień 145

piątek rano. Jedyne danie, które przygotowaliśmy w środku tygodnia – na raty – to focaccia z kaszanką. We wtorkowy wieczór ugotowaliśmy ziemniaka i zagnietliśmy go z mąką na ciasto drożdżowe (to było tylko kilka minut wyrabiania! W środę wyciągnęliśmy ciasto z lodówki, lekko wyrobiliśmy, położyliśmy na nim plasterki kaszanki, cebulkę oraz jabłka i wrzuciliśmy do pieca. W czwartek danie trafiło

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Tarta z rybą po grecku 181

tarty zrobiony jest z mocno maślanego, kruchego ciasta. Jeśli macie swoje własne patenty na ciasto śmiało możecie ich użyć. Wydaje nam się, że tarta dobrze wypadnie nawet na cienkim, drożdżowym cieście. Na pewno będzie mniej kaloryczne. No, ale przecież są Święta:-) Czas : 45 minut Poziom trudności: Łatwe Składniki: Ciasto : 146 g mąki uniwersalnej (pełna szklanka) 110 g zimnego masła (grubo

Niedzielny kucharz
Resztki ze świąt – tarta z kapustą wigilijną 158

mamy dla Was inną, mniej kaloryczną i bardziej oryginalną propozycję. Co można zrobić z resztkami ze świąt? Nasz patent na zagospodarowanie nie zjedzonej kapusty wigilijnej to tarta na lekkim, drożdżowym, śródziemnomorskim pieczywie, bardzo podobnym do ciasta na pizzę. Naszym zdaniem idealnie pasuje do kapusty, którą przecież często zagryza się chlebem. Na wierzch kapusty kładziemy cienko pokrojone plasterki ziemniaka, wcześniej chwilę

Niedzielny kucharz
Enchiladas – meksykański sposób na resztki 155

marnuje Enchiladas idealnie sprawdzą się po świętach, bo w tortille możemy zawinąć rozmaite pieczyste ze świątecznego stołu. Kiedyś, standardowo robiło się bigos. My z kapusty robimy tartę na lekkim drożdżowym cieście, podobnym do ciasta na pizzę ( sprawdźcie przepis ), a mięso zawijamy w tortille – robiąc enchiladas. W tym roku spożytkowaliśmy w ten sposób świąteczną pieczeń z dzika, którą zrobił teść

Niedzielny kucharz