Tarta wytrawna to danie uniwersalne, które można przygotować na obiad, kolację czy wieczór z przyjaciółmi. Może być ona przyrządzona na cieście kruchym, drożdżowym lub francuskim z przeróżnymi dodatkami, zalanymi masą śmietanowo-jajeczną. Moja tarta jest na kruchym cieście z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, a główną rolę odgrywają tu suszone grzyby. O tej porze roku, gdy nie ma świeżych grzybów
Kuchnia MagdaLenymają jedną wadę: są bardzo czasochłonne i to powoduje, że nie lubię ich przygotowywać. Tym bardziej, że parę lat później upiekłam kolejne ciasto z makiem – “ Wieniec drożdżowy z makiem “, który pobił drożdżówki i smakiem, i bardzo prostym, szybkim przygotowaniem. Wieniec ten okazał się hitem i piekę go bardzo często. Stał się również ulubionym ciastem mojego męża
Moja Delicjaschabowych, kotleciki z indyka. Kotleciki, którym nikt się nie oprze. Lekkie, wyjątkowo chrupiące i soczyste, po prostu wspaniałe! Tą niezwykłą chrupkość kotlety zawdzięczają panierce panko. Panko to chrupkie pszenno - drożdżowe płatki, japońska wersja bułki tartej popularna w całej Azji. Mniej wchłania tłuszcz niż nasza tradycyjna bułka i to jej druga zaleta. Zapraszam na pyszne kotleciki! Składniki: 500 g filetu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!można przygotować w krótkim czasie. Świetnie sprawdzą się na śniadanie i kolacje. Byle do wiosny! Pozostało tylko 19 dni! Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami Focaccia z parmezanem, czarnuszką
Moja smaczna kuchniapiekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 15-20 minut – do zrumienienia *** *** Upieczone rogale posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY
Blog z ApetytemPyszne na niedzielne śniadanko :) Smakują same z masłem lub z dżemem najlepiej własnej produkcji składniki: 450 g mąki pszennej 2 jaja 180 ml mleka 100 g
Z Marcepanemgorącej wody i zostawić na kilka minut, następnie zblendować. Drożdże rozkruszyć, dodać 100 ml ciepłej wody i 1 łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Rozczyn drożdżowy dodać do mąki, wlać daktyle i sól, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wrośnięcia na ok 30 min. Z ciasta uformować bułki, ułożyć na blaszce, pozostawić
Z Marcepanemdzisiejszy wpis zrobiłam "literówkę", to już tłumaczę, że jednak nie. Potrawa została wymyślona na poczekaniu i znowu wyszło pysznie. Trochę w ramach testu składnika jakim jest wyciąg drożdżowy, powstający podczas procesu warzenia piwa, wyjątkowej przyprawy. Smak umami do kwadratu. Cóż to takiego? Chyba kiedyś już o tym pisałam. Nazwa pochodzi z języka japońskiego i określa coś pysznego, smak
PichceniomaniaZwłaszcza dla mnie - uwielbiam i kocham miłością bezwarunkową polskie pączki z cukrem pudrem. Rodzinie bardzo smakowały i nie mieli nic przeciwko nazywać je pączkami pieczonymi. Proste ciasto drożdżowe bogate w żółtka. Szybko je zrobicie i absolutnym plusem jest to, że nie trzeba ich w oleju smażyć Przepis na około 30 średnich pączków z dziurką. 320 g letniego mleka
Piekarz-Kucharz-Garkotłukprędkość 0, temperaturę 35 stopni i czas 1 h. Wykonanie tradycyjne Drożdże rozpuszczamy w wodzie z miodem i odstawiamy na 30 min. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy mieszaninę drożdżową i wyrabiamy gładkie, luźne ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 -2 h aż podwoi swoją objętość. Ciasto wykładamy na podsypany blat, wyrabiamy, formujemy rulon i obsypujemy go mąką
ladykitchenczyli gulasz wołowy (160g) ze świeżą cebulą, knedlikiem i plackiem ziemniaczanym. Następnym razem muszę spróbować ich kaczuszkę. Na koniec mój hit zaraz po tatarze, KNEDLIK S POVIDLY (18 zł) drożdżowy knedlik z powidłami śliwkowymi, makiem i sosem waniliowym. To było tak pyszne, że wróciłabym tam tylko po ten deser! I piwko oczywiście Podsumowując, była to bardzo udana wizyta. Wyszłam najedzona
karmelowyskruszyć drożdże, zalać je około szklaną ciepłej (odjąć od tej ilości jak jest podana w przepisie), ale nie gorącej wody. Mieszać łyżką drewnianą, aż drożdże się rozpuszczą Do rozczynu drożdżowego wsypać wszystkie ziarna i płatki ( poza mąką) i rozmieszać po czym dodać tyle wody, żeby ziarna miały luz ( ma być to taka paćka, ale dość rzadka, żeby można było bardzo
Proste Potrawywłaśnie było tym razem z borówkami, które udało mi się kupić okazyjnie w dobrej cenie. Nie mając wyjścia ukręciłam na szybko ciasto, które w smaku i konsystencji przypomina ciasto drożdżowe, jest miękkie, sprężyste, ale nie wysycha tak szybko, a dzięki dodatkowi owoców jest wilgotne. Można śmiało użyć innych owoców, na przykład jabłek pokrojonych w drobną kostkę, czy też wiśni
greenscarfParowańce, pampuchy to nic innego jak pyzy przygotowane w nieco inny sposób 😋 Miękkie ciasto drożdżowe ugotowane na parze. Poniższe pyzy idealnie smakują podane na słodko (np. z sosem owocowym i śmietaną) lub na słono z sosem pieczeniowym. Zachęcam do jedzenia lekkich dań i...gotowania na parze! Składniki na 12 dużych sztuk: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
Ugotowaćużywam – i tak będzie tym razem. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut
mojewypiekiinietylko