Miło mi poinformować, że zaczynamy właśnie współpracę z portalem Dobra Kiełbasa . To idealne miejsce dla miłośników wszelkich domowych mięsnych wyrobów. Nie tylko kiełbas, raczej ogólnie mięs czy wędlin. Każdy mięsożerca znajdzie tam coś dla siebie. Jest tam cała masa ciekawych informacji i wskazówek, dla początkujących i zaawansowanych. A jak już poczytamy trochę i stwierdzimy, że jesteśmy już gotowi żeby samemu(...)znaczy sałatka nie zawsze będzie typową sałatką, dzisiaj na przykład będą to grillowane pomidory. Ale pomidory to roślina więc zalicza się do sałatek :) Tak samo zresztą jak pizza, przecież ma sos pomidorowy :) A po drugie: będziemy co jakiś czas publikować przepisy na jakieś wędliny i tym podobne produkty, już nie koniecznie typowo grillowe. Zatem w pierwszym wydaniu Weekendu
Marder&Marder ManufactureKażdy kto kocha ten składnik,w sumie to wszystkie jego odmiany,wie jak cudownie topi się pod wpływem temperatury.Doskonale nadaje się do Pizzy na cieście drożdżowym
Wielki apetytZapraszam na domową pizze pieczarkową Składniki: (z podanych składników wychodzą dwie pizze o średnicy 30-40 cm) 450 -500 g mąki typu 00 ( Do pizzy -Mąka Basia) 250 ml letniej wody 50 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy /oleju + 1 łyżka Oregano, Bazylia Przecier pomidorowy Składniki: 200 g pieczarek 2 garście kukurydzy 1 cebula(...)pizze. Kwadratową, okrągłą - jak kto woli. Smarujemy przecierem pomidorowym (gdyby przecier był za gęsty warto dodać trochę wody), dodajemy nasze składniki i pieczemy pizze w 220*C przez 15-18 minut. I gotowe :) Pamiętajcie aby nie dodawać za dużo mokrych składników, ponieważ ciasto będzie za mokre. Pizza stworzona na potrzeby posiadanych składników. Jest pyszna!! Nie potrzeba nawet sosu
W Moim Magicznym Domuskładniki na ciasto (na 4 kulki): ok. 450 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 mi mlek, letniego 125 ml wody, letniej 30 g drożdży świeżych 2
Domowy Smak JedzeniaUwielbiam kuchnię azjatycką, gdy tylko mam okazję poszukuję nowych przepisów z Indii, Chin, Tajlandii czy Wietnamu. Moje ulubione przepisy to wciąż te pochodzące z Półwyspu Indyjskiego
Pełna Lodówkazagęszczania sosów i zup Typ 500 (poznańska) – świetnie nadaje się na pierogi i kluski, pizzę, a także do zasmażek i sosów Typ 550 (luksusowa) – bardzo dobrze sprawdza się w wypieku ciasta drożdżowego i smażonego, np. do placków i blin(...)wypieku chleba. Nadają one specjalny posmak a chleby są nieco ciemniejsze, niż z mąki pszennej jasnej. Mąka ta jest również doskonała do ciasta na pizzę. Mąka pszenna graham typ 1850 To mąka o niższym typie niż klasyczna razowa, dlatego jest od niej delikatniejsza choć bogata w błonnik i otręby. Stosuje się ją głównie do wypieku
Kuchnia u KrysiDzisiaj ot taki wynalazek będzie,ale że wyszła smaczna dlatego dzielę się przepisem. Miałam chęć na pizzę, ale w piekarniku siedział już kurczak i nie chciało
Magiczne Życie MartyLubicie babkę ziemniaczaną?Moja córka ostatnio zażyczyła takiej właśni ziemniaczanej babki...do babki można dodać boczek wędzony lub kiełbasę..a u mnie jest bez takowych dodatków
Moje domowe kucharzeniePomysł na ciasto na pizzę z dodatkiem śmietany podpatrzyłam u Majanki..Ciekawy i smaczny pomysł na taką pizzę...Ja nie miałam co prawda Smakowitej Pajdy
Moje domowe kucharzenieSkładniki: (na pizzę o średnicy 32cm) CIASTO: 270g mąki pszennej 25g drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju SOS: sos kubański (przepis już wkrótce na blogu!) lub inny, dowolny pomidorowy WIERZCH: 300g sera gouda Mlekoma 6 plasterków salami 4 spore pieczarki 20 czarnych oliwek 1 parówka SOS CZOSNKOWY: 1 opakowanie jogurtu greckiego(...)ukośne plasterki. SKŁADANIE: Na placku, przy samym brzegu blaszki, poukładać jeden przy drugim, dookoła, słupki sera. Wystające brzegi ciasta zawinąć, "otulając" kawałki sera. Ciasto (poza brzegami) posmarować sosem pomidorowym (u mnie domowy, kubański), posypać startym serem, ułożyć pieczarki, parówkę, salami i posypać z wierzchu oliwkami. Piec w 200'C około 15 minut. SOS CZOSNKOWY (mój ulubiony): DO miseczki przełożyć jogurt
Cakes By KejtNa półkach sklepowych dojrzałam niedawno kilka rodzajów aromatyzowanych olejów rzepakowych. W pierwszej chwili już miałam pakować jeden z nich do wózka, kiedy wpadłam na pomysł, że
Kuchenna Kontrrewolucyamrozo123robert 2014/02/24 15:32:26 Oliwki świetnie pasują do pizzy. A odkryłam to przez przypadkiem, w pizzerii, gdzie towarzysz chciał zamienić jakiś nielubiany składnik i padło na oliwki. Rewelacja :) napisał: anastazjawojtczak 2014/06/11 11:18:24 Uwielbiam pizzę pod każdą postacią mniam:) napisał: ninakrawczyk 2014/08/06 23:56:13 Ja też uwielbiam pizzę,i przepadam za oliwkami napisał: anielka123buziolek 2014/08/20(...)Rzeczywiście prosty i smakowity przepis na pyszną pizzę z oliwkami. Na pewno z niego skorzystam i w jeden z najbliższych piątkowych wieczorów spędzanych przed telewizorem będę zajadał się pizzą według Twojego przepisu. napisał: cieleckimikolaj 2014/12/28 23:38:35 Jestem łasuchem i bardzo lubię pizzę, zwłaszcza tę domowego wyrobu. Jednak jakoś nie jestem do końca przekonany do oliwek. Po prostu
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibędzie od nich smaczniejszy, no i oczywiście znacznie tańszy. Sos ten jest bardzo uniwersalny, można go wykorzystać do makaronu, na pizzę, do zapiekanek, kanapek i do czego dusza zapragnie. Polecam! Scroll down for recipe in English Łatwy sos Marinara (14-16 porcji) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 średnie marchewki(...)cukrem, dodaj płatki chilli i oregano wraz z masłem i wymieszaj. Zmiksuj całość na gładki sos i wmieszaj bazylię. Jeśli chcesz trochę sosu zamrozić, odstaw go do ostygnięcia po czym przełóż w woreczki do zamrażania. Włóż do zamrażarki i korzystaj ze świeżego, domowego sosu w ramach potrzeb. Smacznego! English version Easy Marinara sauce (14-16 servings) Ingredients: 2 tablespoons olive
karmelowyJak wiemy fast food nie należy do grupy dobrego i zdrowego jedzenia. Ale czasami mamy ogromną chęć na pizzę i co wtedy ? Czy musimy zrezygnować z
Magiczne Życie MartyCoś dla miłośników pizzy :) Pizzerinki fajnie sprawdzają się na spotkaniach towarzyskich. Wystarczy je wcześniej przygotować, a potem przed podaniem odgrzać w mikrofalówce lub piekarniku i gotowe
Kuchnia domowa Ani