szybki obiad - dobrze trafiłeś drogi czytelniku/czytelniczko. Chińszczyzna, po domowemu, nie z baru szybkiej obsługi, nie z niewiadomej knajpki, nie z pudełka, nie ze słoiczka i nie z torebki ! 100% smaku i pewności, co na talerzu leży. Kurczaka na sposób chiński serwować możecie z ryżem, tak jak zrobiłam to ja, lub z makaronem. Wybór należy do Was. Składniki: 1 cała pierś
kolorowotorcikowoPrzygotowałam już swoją część potraw wigilijnych na wspólną, rodzinną Wieczerzę (część robi Bratowa, część Mama), dziś jeszcze robię masę makową (pierwszą domową od wielu lat), jutro jeszcze makowiec i sernik. Poza tym już wszystko wyprałam i wyprasowałam i zostaje jeszcze sprzątanie... To ostatnie jakoś najmniej lubię. :) Cieszę się na święta i lubię tę gorączkę przedświątecznego wiru przygotowań(...)jemy teraz? Głównie pizzę i makarony z najróżniejszymi składnikami, bo to bardzo wdzięczne dania, jeśli mamy po trochę warzyw, serów i wędlin do wykorzystania. Kurczak po toskańsku doskonale nadaje się do wykorzystania kilku zbędnych rzeczy, zalegających w lodówce; ja robiłam wg oryginalnego przepisu, ale można dodać dowolne warzywa lub zrezygnować z jakiegoś składnika bez drastycznej zmiany smaku. Jednak ważne
Kuchnia Prezydentowejpotraw, czyli zwykłych pulpecików w sosie pomidorowym z makaronem. A ze użyłam do niego słoiczka sosu pomidorowego zrobionego z nowej partii na te zimę to umieszczenie tego przepisu było koniecznością. W końcu to prawie już klasyka, ze takie dania goszczą często na naszym stole. Zapraszam wiec na moja wersje z użyciem domowego sosu na zimę. Przepis na sos znajdziecie tutaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikcelu wzbogacenie wartości odżywczej podstawowego pieczywa pszennego i żytniego (o tych mąkach przeczytacie TUTAJ ), a także nadanie nowego smaku, konsystencji czy właściwości wyrobom, do których zostały dodane. W domowej kuchni z sukcesem możemy stosować wiele z nich jako część procentową mąki przeznaczonej do danego przepisu na chleb czy ciasto. Wzbogacą smak, nadadzą ciastu dodatkowego aromatu i prozdrowotnych właściwości. Zwiększą ilość(...)lekko słodka. Podobnie jak skrobia ziemniaczana – wykorzystywana do zagęszczania sosów i zup, szczególnie w kuchniach Wschodu, do deserów – kisiel, budyń. W Japonii, Chinach i Korei używana jest do produkcji makaronu i pieczywa przygotowanego metodą na parze. Sprawdzi się do pancakes i naleśników oraz do smażenia w głębokim tłuszczu (w postaci panierki tempura). Stosowana jako substytut glutenu razem z innymi mąkami
Karo in the Kitchenliczyć, gdy szukamy prostoty połączonej ze smakiem! A Wy możecie liczyć na nas! W tym tygodniu mega łatwymi daniami z menu są makaron z masłem orzechowym, wymagający tylko ugotowania makaronu chińskiego, co zajmuje 5 minut, wymieszania składników sosu i podgrzania w mikrofali – 2 minuty. Równie nieskomplikowany jest przepis na Buddha bowl. Cała robota to usmażenie sera haloumi – równie(...)dobrym majonezem – najlepiej własnej, domowej roboty. W tym tygodniu kalafior występuje w roli ryżu – to jeden z naszych ulubionych przepisów na kalafior, który udaje ryż albo kuskus. Kalafior jest też dodatkiem do niesamowitego dania: pasty sycylijskiej. Włosi, a już w szczególności, Sycylijczycy, kochają się w kalafiorze i bardzo chętnie dodają go do makaronu. Uwierzcie, że pieczone różyczki
Niedzielny kucharzKolejny zawieruszony przepis..Miało w sumie być coś innego...skrzydełka ugotowałam..ziemniaki obrałam..i już chwilę gotowały się w garnku...ale postanowiłam zrobić danie jednogarnkowe..a
Moje domowe kucharzeniemnie na stole :)) Jeśli macie zapasy domowego bulionu to jej przygotowanie zajmie Wam dosłownie 20 - 25 minut. Ja podaję Wam przepis również na wywar warzywny do zupy, gdybyście jednak takowego nie mieli akurat pod ręką. Tradycyjnie zupę kurkową podaję z ziemniakami, całym mnóstwem ziemniaków (!), choć można również zastąpić je drobnym makaronem. Do tego kremowa śmietanka, kilka łyżek świeżo siekanego koperku
Słodko-Słony Świat Ilonymogą być ciężkostrawne dla maluchów), jak i dorosłych. Lubię też w pulpetach w sosie to, że pasuje do nich wszystko – jeśli w domu skończą się ziemniaki, to zawsze makaron czy kasza będą równie dobrym dodatkiem. Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym: 500 g mielonego mięsa z cielęciny (można też użyć drobiowego) 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 duże(...)jajko 1 łyżka listków świeżego tymianku 1 łyżka posiekanego koperku do pulpecików + 1 łyżka do sosu 500 g pieczarek 1 cebula 250 ml śmietanki kremówki (1 szklanka) 125 ml domowego bulionu (1/2 szklanki) 2 łyżki mąki pszennej 1-2 łyżki masła sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do cielęcego mięsa mielonego dodajemy
Poezja smakuOstatnio zasmakowaliśmy w zapiekankach i coraz częściej pojawiają się na naszym stole. Dawno nie było makaronowej a że akurat miałam dużą paczkę muszli to akurat
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: woda 3,5 litra, skrzydełka kurczaka 5 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, brokuły 1 opakowanie/mrożony bukiet, kapusta 1 główka/m
W Mojej Kuchni LubięTak się złożyło że dzisiaj jadę do Warszawy na warsztaty z kuchni azjatyckiej na zaproszenie firmy House of Asia, dlatego tez i was zapraszam do Azji
Bernika - moj kulinarny pamietnikTaka szybka i łatwa sałatka to najlepszy sposób na zrobienie czegoś smacznego i pożywnego dla niespodziewanych gości. Można ją urozmaicić innymi dodatkami, np. szyn ką, ugotowanym
Anioszek w kuchnibretońsku, pasztetu, bigosu, pizzy oraz do domowych kiełbas (stąd potoczna nazwa „kiełbasianego zioła”). Szałwia – coraz bardziej doceniana, rosnąca w Polsce roślina, której liście (świeże lub suszone) nadają świeżości i cytrynowej nuty potrawie oraz poprawiają trawienie. Stąd używane są w potrawach tłustych, ciężkostrawnych. Szałwię dodaje się do dań z kurczaka, pasztetów, sałatek, makaronów. Można również przygotować masło szałwiowe. Gałka muszkatołowa
WojnaNaSmaki.plPulpety w sosie śmietanowym 16Pulpety w sosie śmietanowym, zagościły u nas ostatnio na obiad i chyba będą częstszym gościem ;) Pulpety chyba każdy lubi, każdy
Kuchnia na wzgórzuwiem dlaczego, ale większość znajomych i nieznajomych myśli, że jak prowadzę kulinarny blog, to moje dzieci na śniadanie z uśmiechem na ustach chrupią jarmuż, do szkoły Hania zabiera domowy chleb pieczony na mące kasztanowej, przekładany pastą z anchois i suszonych pomidorów, po powrocie do domu serwuję dzieciom tajskie danie z trawą cytrynową, a one piszczą z radości i krzyczą: mamusiu(...)pomarudził, ale ostatecznie zjadłby. A tu taka niespodzianka! Jedli wszyscy i pytali czy zostało coś na jutro :) Składniki: na 4 porcje większe lub 6 mniejszych ok. 200 g makaronu penne (waga makaronu suchego) ok. 100 g startego żółtego sera 500 g mielonego mięso wieprzowo-wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 350 g passaty pomidorowej (1 kartonik) 2 łyżki koncentratu pomidorowego
bistro mama