dostać w sklepach, szkoda tylko że nie zawsze z najlepszym składem. Za to domowa wersja jest nieporównywalnie lepsza i wiemy co jemy, zatem koniecznie spróbujcie go przygotować :) Składniki na 2 porcje: Mleczny ryż: 100 g ryżu(użyłam parboiled) 400 ml mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka zwykłego cukru 1/2 łyżeczki masła Przygotowanie: Mleko zagotować. Do gotującego mleka dodać
Fabryka pomysłówksiążeczkę „100 pomysłów na naleśniki”. Ale tym razem, inspiracją była dla mnie Domowa Cukiernia Ewy . U mnie – naleśniki biszkoptowe z musem jabłkowym, a przepis dopasowałam własnych potrzeb. Składniki na ciasto: - 375g mąki tortowej - 5 dużych jaj - 5 łyżek drobnego cukru - 1,5 łyżeczki cukru waniliowego - 1,5 szklanki mleka - 1,5 szklanki gazowanej wody mineralnej - szczypta soli - olej
mojewypiekiinietylkoPodobne drożdżówki pewnie nieraz widywaliście w sklepach czy piekarniach. Zrobiłam ich domową wersję - pyszności! Składniki: Ciasto: 250 g mąki + do podsypania 20g świeżych drożdży 1 jajko 1/2 szklanki mleka 50 g masła sól Budyń: 1 budyń waniliowy 1 i 1/2 szklanki mleka cukier do smaku + marmolada różana (lub powidła śliwkowe wymieszane z dodatkiem konfitury z płatków róży ) + jajko do smarowania
Kuchnia domowa Anischodzi , a ja zajadam się pysznymi lodami!Ulubione – waniliowe!Takie domowe smakują obłędnie … a do tego mamy pewność z czego zostały przygotowane!Łatwe … szybkie … i niesamowicie smaczne!Polecam!Najlepsze lody waniliowe!SKŁADNIKI :* śmietana kremówka 36% – 300 ml* jajko – 2 szt* drobny cukier – 100 g* woda – 1 łyżka* wanilia – 1 laskaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na SłodkoPrzepis na domowe lody śmietankowo-waniliowe. Można je zrobić bez maszyny do lodów, będą idealnie gładkie i kremowe. Smakują rewelacyjnie… Nigdy już nie kupicie gotowych Składniki: 500 ml śmietanki 30 % 1/2 szklanki cukru 5 żółtek 1 laska wanilii Przygotowanie: Do rondelka wlać śmietanę i wsypać połowę cukru. Laskę wanili przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarenka i dodać do śmietany (laskę też
Oryginalny smakKolejna fajna nazwa..cyganka..ale czemu? nie wiadomo..Książka Kuchnia Polska zawiera dużo takich fajnych nazw potraw..a ja już dużo z tej książki [ i nie
Moje domowe kucharzeniePizzę robię dość często..ale po raz pierwszy robiłam na słodko....zawsze to jakaś odmiana...warto spróbować..do tej pizzy można użyć dowolnych miękkich owoców..u
Moje domowe kucharzenieProsta i pyszna babka z dodatkiem mielonych orzechów Kresto, które otrzymałam w ramach współpracy z Vog .Orzechy włoskie można oczywiście zmielić, ale po co ..skoro
Moje domowe kucharzeniePomysł na takie ciasto podpatrzyłam tutaj..ja migdały zamieniłam na orzechy..ciasto było pyszne...taką krajanka możemy dowolnie udekorować i może nawet zastąpić mazurka... Składniki
Moje domowe kucharzeniezniknęły błyskawicznie. Składniki: - 290g mąki orkiszowej typ750 - 40g domowej mąki jaglanej (lub kupnej) - 2 żółtka - szczypta soli - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% (dałam 45g) - 100g mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego) - 150g twardego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) Dodatkowo: - jajko do posmarowania ciastek - ksylitol lub gruby cukier trzcinowy, lub zwykły (ja mam jednego amatora ciastek
Smaczne ZdroweZapraszam na pyszne, słodkie ciasto makowe z kokosem. Przełożone lekkim, przyjemnym, waniliowym kremem (nie czuć budyniu), plus powidła śliwkowe domowej roboty. Całość smakuje wyśmienicie. W tym cieście są aż 3 warstwy, więc zajmuje ono trochę czasu, ale uważam, że warto je przygotować. Moim domownikom bardzo smakowało polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji HARALD GLOOCKLER COLLECTIONS(...)Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Beza z makiem: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maku 100g rodzynek (lub innych bakalii) 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Beza kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 200g wiórków kokosowych Krem
Mała CukierenkaZapraszam na pyszne, słodkie ciasto makowe z kokosem. Przełożone lekkim, przyjemnym, waniliowym kremem (nie czuć budyniu), plus powidła śliwkowe domowej roboty. Całość smakuje wyśmienicie. W tym cieście są aż 3 warstwy, więc zajmuje ono trochę czasu, ale uważam, że warto je przygotować. Moim domownikom bardzo smakowało polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji HARALD GLOOCKLER COLLECTIONS(...)Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Beza z makiem: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maku 100g rodzynek (lub innych bakalii) 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Beza kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 200g wiórków kokosowych Krem
Mała CukierenkaSkładniki: (16 sztuk) Ciasto kakaowe: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru szczypta solo 1 łyżka proszku do pieczenia 100 gram rozpuszczonej wystudzonej margaryny
Ciastka - domowe słodkościbudyń o pysznym, waniliowym smaku oraz idealnej konsystencji :) Domowy budyń smakuje najlepiej, a jego przygotowanie zajmuje tyle samo czasu, co przygotowanie budyniu z torebki. Jednak ten domowy jest o niebo lepszy :) Składniki: (na 2 porcje) -500 ml mleka -1 żółtko -1 łyżeczka masła -1 łyżka mąki pszennej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -2-3 łyżki cukru aromatyzowanego wanilią -dowolny dżem(...)masła i cukier, zagotowujemy. W tym czasie do drugiej części mleka dodajemy: żółtko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i mieszamy trzepaczką, aby się idealnie rozpuściły. Można też dodać kroplę aromatu waniliowego. Do gotującego się mleka wlewamy powoli mleko z żółtkiem i mąką, cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 3-5 minut. Gotowy budyń przelewamy do salaterek lub pucharków, dodając
KasiekGotuje