żółto. Odmian i odcieni dyni jest sporo a moją ulubioną jest dynia Hokkaido,jej miąższ jest niesamowicie pomarańczowy a purre ma gęstą kremową konsystencję. Bardzo lubię domowe pieczywo więc dziś upiekłam chlebek z dodatkiem dyni. 350 g mąki pszennej 150 g mąki kukurydzianej 40 g świeżych drożdży 250 ml ciepłej wody 150 g jogurtu naturalnego(...)ponownie ciasto,przełożyć do wysmarowanego masłem korytka i odstawić na 15 minut. Rozgrzać piekarnik do 190*C,włożyć formę z chlebkiem i piec 60 minut. Po upieczeniu wystudzić chleb na kratce
Kolorowa kuchnia ElkiSzczególnie urzekły nas te z serem! Więc jeśli w domowej spiżarni macie nadmiar cebuli, to zobaczcie co możecie wyczarować! Francuska zupa serowo-cebulowa Składniki na 4 porcje: cebula – 5 szt. serek topiony – 250 g ziemniak – 1 szt. bulion drobiowy (lub warzywny) – 1,5 l czosnek – 1 ząbek masło – 1 łyżka chleb żytni – 0,5 bochenka suszony majeranek suszony tymianek mielona
Sprawni w smakuczęsto dodawanych ziemniaków. Zupka najlepiej smakuje przygotowana na domowym zakwasie, do przygotowania którego gorąco was zachęcam. Jego zrobienie wymaga minimum czasu i kilku prostych składników takich jak: dobrej jakości mąka żytnia, ciepła przegotowana woda oraz czosnek, ziele angirelskie, liść laurowy i ziarenka czarnego pieprzu. Opcjonalnie można dodać kawałek razowego żytniego chleba, ale nie jest to konieczne. Wszystko wystarczy dokładnie wymieszac
cool and mintyogórka i pora. Podane w akompaniamencie koszyka z chlebem spełniło moje oczekiwania w 100%! Druga przystawka - smażony twardy ser owczy, który pod wpływem temperatury pieknie się rozpływał po przekrojeniu. Jego ostry smak doskonale uwydatniał sok ze świeżej cytryny. Danie główne. Oczywiście oprócz wspomnianych flaków w Byzantio można znaleźć wiele innych domowych potraw. Padło na pasticcio - zapiekankę makaronowa z bardzo lekkim
Right Behind The KitchenDziś przepis na coś, co mi niezmiennie bardzo smakuje, a jednocześnie ma szerokie zastosowanie w kuchni, a mianowicie smażoną cebulkę. Uwielbiam jej smak
Rozpustne gotowanieBułeczki o delikatnym miękiszu i zaskakującym środku. Tang Zhong dał puszystość, kurczak w curry smak, który był niespodzianką dla tych, którzy zdążyli spróbować bułeczki. A było
Grahamka, weka i kajzerkaTen dżem powstał na specjalne życzenie Żarłoczka, który uwielbia brzoskwinie i ich połączenie z cynamonem. Myślę, że kilka słoików zje po prostu łyżeczką a nie na
Smaczna Pyzadodaje do ryżu zblanszowane i obrane migdały, kardamon, cynamon i czasami utartą marchewkę. Deser jest pyszny ale przyznacie, że w naszej kulinarnej kulturze pasuje ryż na śniadanie bardziej. Polecam domowe risi frutti, bo warto nim od czasu do wymienić owsiankę. Ryż użyty w tym przepisie przypomina ten do risotto . Ryż na śniadanie można zrobić w wersji luksusowej. Wystarczy lekko ubić(...)Dodatki do ryżu wybieram takie, na które mamy ochotę. Ostatnio dodaję wszędzie suszone płatki owoców róży. Są pyszne i bogate w odżywcze składniki. Idealne do owsianki czy do pieczenia chleba. Ryż na śniadanie Składniki 4-6 porcji 200 ml ryżu 1 łyżeczka soli 1 łyżka masła 400 ml zimnej wody 900 ml mleka 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 łyżki cukru
codojedzeniadesery Jedną z miejscówek, do jakich zawitałam w ramach festiwalu była MARMOLADA CHLEB i KAWA w Gdyni. Na recenzję z wizyty oraz garść fotek zapraszam poniżej . _______________~_______________ MARMOLADA CHLEB i KAWA ~ ul. I Armii Wojska Polskiego 10, Gdynia ~ Śniadaniownia, Kawiarnia, Piekarnia-Sklep, Bar - to 4 główne elementy spinające w całość sens i charakter tego lokalu. W zasadzie można powiedzie(...)kawiarnia, ni piekarnia, nie bistro" - ale taka koncepcja działa! Jako jedni z niewielu w mieście serwują śniadania przez cały dzień . Do tego codziennie aktualizowana oferta lunchowa , domowe desery i kawa z wyselekcjonowanej mieszanki ziaren 100% Arabica - zadowolą zarówno klienta wpadającego na obiadową "przegryzkę" jak i kawosza zainteresowanego słodkim podwieczorkiem. Co do trunków - warto skosztować szerokiej oferty ekologicznych herbat , domowej
Grunt to przepis!Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Jest to jeden z najlepszych przepisów na focaccia, gdyż w połączeniu ze swoją prostotą i smakiem
CRAVEmonkeykopytka, ucinając małe kawałki z rulonu ciasta. Pączuszki dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany smakują nieco jak oponki serowe , mają jednak bardziej zbite, mięsiste wnętrze. Ekstrakt z wanilii oraz posypka z domowym cukrem waniliowym nadają pączkom cudowny aromat i trudno jest oprzeć się pokusie ich spróbowania. Mieliśmy ten problem podczas robienia poniższych zdjęć :) Z podanego przepisu przygotowałam 27 sztuk. Szybkie pączki Składniki(...)chleba (jeśli po chwili wypłynie i zacznie się smażyć, temperatura jest odpowiednia) - do oleju wkładać odpowiednią porcję przygotowanych pączków, nie może ich być za dużo, gdyż mocno rosną podczas smażenia - smażyć z obu stron na złoty lub jasnobrązowy kolor, wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym - lekko ciepłe pączki obtaczać w drobnym cukrze (u mnie w mieszance cukru i domowego cukru
Smakołyki Berenikipoczekaniu! Mam zawsze ugotowaną fasolę w zamrażalniku. Czasami mrożę już napęczniałą fasolę. Kiedy mi się zdarzy, że zapomnę ją namoczyć, to mam mrożoną jak znalazł. Wystarczy ją tylko ugotować. Domowe tahini też mam pod ręką. Odbieram potrzebną mi część ze słoiczka i miksuję z fasolą, przyprawami, oliwą i świeżą kolendrą. Hummus z czarnej fasoli nie wymaga tyle oliwy co hummus(...)ciecierzycy. Hummus z czarnej fasoli jest delikatny w smaku i bardzo aromatyczny. Zapach prażonego kminu rzymskiego i sezamu powala mnie niemalże z nóg. Jest to pyszne smarowidło na chleb , całkiem wegańskie, idealne do warzywnych burgerów. Bardzo lubię alternatywny hummus. Przyrządzam go z buraków , czasami z soczewicy . Jak mam ochotę na awokado to miksuję zielony hummus . Hummus z czarnej fasoli zrobiłam
codojedzeniawarunkach domowych zaokrąglamy 44% wody do 50%, gdyż przy małych ilościach mąk trudno zważyć 0,4 grama ). Nie zawiera soli. Biga nadaje pieczywu ciekawszy aromat i sprawia, że daje się ono przechowywać nieco dłużej niż pieczywo pieczone wyłącznie na drożdżach Pâte Fermentée – co znaczy „stare ciasto”. Polega na zostawieniu kawałka ciasta z porzedniego pieczenia chleba i wykorzystaniu(...)delikatną nutą kwaskową. DOJRZEWANIE: Zaczyn, niezależnie od rodzaju dojrzewa od 6 do ok.16 godzin, a celem jest uzyskanie w pełni dojrzałego zakwasu, bo taki ma najlepsze właściwości do wypieku chleba. O dojrzałości zaczynu poolish świadczą pękające „bańki”, pęcherze na powierzchni, może mieć zmarszczki na powierzchni. Sztywne zaczyny w chwili dojrzałości wyraźnie wyrastają przybierając kształt naczynia w którym rosną
Ostra na Słodkotaki smalec świetnie smakuje na chlebie paleo . Mimo iż sam smalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać ciasta i słodkie potrawy, w tradycyjnej polskiej kuchni kruche ciasto i pączki były właśnie na smalcu). Przepis na czysty smalec domowy , niezastąpiony w kuchni, jest bardzo prosty, bo ma tylko jeden
PaleoSMAKmnie klasyk mojego dzieciństwa. Świeży chrupiący chleb, paprykarz i ogórek kiszony jest dla mnie kulinarnym wspomnieniem całego mojego okresu dziecięcego. Większości z nas kojarzy się on z paprykarzem z puszki, który czasem ma dość wątpliwy skład, mimo tego że ma w nim najprostsze składniki. Dlatego właśnie postanowiłam zrobić swój domowy paprykarz szczeciński. Wystarczy ryż, warzywa, przyprawy no i wędzona ryba
Życie ze smakiemkolację czy śniadanie. Najsmaczniejsza z domowym pieczywem i masłem czosnkowym, skropiona aromatycznym sosem balsamico. Wszystko to możecie przygotować w Waszej kuchni i nie jest to absolutnie nic skomplikowanego, a smakuje i wygląda obłędnie. Bagietki możecie zrobić dzień wcześniej - Tu znajdziecie przepis, lub skorzystać z przepisu na nasz ulubiony chleb - Tu znajdziecie przepis. Zazwyczaj
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktuńczykiem i oliwkami Zimne nóżki Smalec do chleba Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki
Kulinarne przygody Gatitytaki smalec świetnie smakuje na chlebie paleo . Mimo iż sam smalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać ciasta i słodkie potrawy, w tradycyjnej polskiej kuchni kruche ciasto i pączki były właśnie na smalcu). Przepis na czysty smalec domowy , niezastąpiony w kuchni, jest bardzo prosty, bo ma tylko jeden
PaleoSMAKdomu. Często jest to jajecznica lub kromka chleba żytniego pytlowego (od Wodnickiego lub Konfisza) z plastrem szynki i pomidora lub z plastrem twarogu i chrzanem, albo z twarogiem, orzechami i miodem. II ŚNIADANIE (godz. 10.00 - 10.30) Drugie śniadanie jem w pracy. Najczęściej jest to jogurt naturalny lub grecki, do tego domowa granola lub ulubione musli, które kupuję
bistro mama