domowy chleb - 5671 przepisów (strona:203/379)

Chleb orkiszowy ubijany -lutowa piekarnia 170

Lutowa piekarnia i chleb ubijany .. Chleb na luty wybrała dla nas Ania z bloga   Nie tylko na słodko .P rzepis na chleb z książki Hanne

Moje domowe kucharzenie
Prosty chleb na gotowym zakwasie orkiszowym z drożdżami 116

domowe pieczywo, prawda? Wiem, że sporo osób (w tym ja) nie przepadają za monotonnym wyrabianiem ciasta drożdżowego. Tak samo jest z zakwasem, ponieważ to prosta rzecz, a nie wszystkim chce się go nastawiać i w ostateczności wybierają pieczenie chleba na drożdżach. Za jakiś czas postaram się opisać sprawdzone przepisy na zakwasy, a tymczasem chciałam Wam zaprezentować chleb upieczony na gotowej

Di gotuje
Chleb czosnkowy 181

bardzo często. Przytyli przez to wszyscy, więc teraz piekę go rzadziej. Smakuje mi teraz jeszcze bardziej ;) Warto spróbować zrobić go przy okazji Świąt Bożego Narodzenia - domowe pieczywo na wigilijnym stole, to coś niesamowitego! :) CHLEB CZOSNKOWY Składniki: - 500 gram mąki - 260 gram bardzo ciepłej wody - 70 gram oleju - 50 gram drożdży - łyżeczka cukru - łyżeczka soli - łyżeczka czosnku granulowanego Przygotowanie: Wyrabiamy ciasto

Życie zamknięte w smaku
razowy chleb pachnący kminkiem i melasą 107

razowiec z kminkiem i melasą Podczas wypieku tego chleba, stała się rzecz w moim domu niezwyczajna. Otóż domownicy, którzy zdążyli już przywyknąć do domowych wypieków i traktować je jako czynność zupełnie naturalną.  Tym razem jednak, kręcili się niecierpliwie przy piekarniku, wciągając nosem niezwykle przyjemny zapach, rozchodzący się po kuchni. Musiałem  pospieszyć się z zrobieniem zdjęć chleba.  Bowiem

Miód i pieprz
Chleb żytni z siemieniem lnianym i słonecznikiem 114

jest prawdziwym rarytasem. Wystarczy świeże masło i …tyle! Uczta gotowa. Pieczenie własnego pieczywa w domu sprawia, że ten dom staje się prawdziwie domowym, w pełni tego słowa znaczeniu. Kto z nas nie lubi zapachu świeżego chleba? Ktoś jest w stanie oprzeć się świeżej, jeszcze ciepłej „piętce”? Jest niedziela. Na zegarku dochodzi dziesiąta. W piekarniku rumieni się wspanialy(...)szlafroki pijemy inkę na mleku i rozmawiamy. Jeszcze chwila i na stole pojawi się świeży chleb. Wyjmujemy świeżutkie masło, twaróg i ulubione konfitury. Każdy częstuje się tak, jak lubi. Kroimy chrupiące kromki i jemy śniadanie. Na słodko lub na słono. Tak zwyczajnie, a tak domowo. Składniki: na 12h przed pieczeniem 1 łyżka zakwasu żytniego pełnoziarnistego (przepis na zakwas tutaj ) 150ml

Raj dla Podniebienia
Zakwas na żurek 192

Żurek-ale tylko na domowym zakwasie. Mało pracy a smak zupy obłędny.  SKŁADNIKI: 2 czubate łyżki mąki żytniej 4 skibki chleba 2 duże cebule 3 ząbki czosnku Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz w ziarnach 1,5 litra wody PRZYGOTOWANIE: Do kamionkowego garnka lub słoika kruszymy chleb, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, czosnek pocięty w paseczki oraz resztę składników. Całość

Kopystką po garach
Menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia 207

pleśniowego lub Camemberta Opakowanie tortilli pszennych (my robimy tortille domowe według tego przepisu) Makaron spaghetti 250 g makaronu chińskiego pszennego Ryż 2 kromki ciemnego chleba Jogurt naturalny Ze spiżarni: Majonez (kilka łyżek) Keczup (kilka łyżeczek) Domowy sos pomidorowy (może być też sok pomidorowy, albo 2 łyżki rozpuszczonego koncentratu pomidorowego) Miód Pół litra bulionu warzywnego Mleko (3 łyżki, zamiast mleka może

Niedzielny kucharz
Kwas buraczany 108

czas na zakwas buraczany, który niepowtarzalnie wzmacnia kolor i smak barszczu. Przepis trochę na ostatnią chwilę, ale jeżeli przygotujecie kwas z trochę większą ilością skórki razowego chleba (na zakwasie z dobrej piekarni lub domowego) buraki zdążą się jeszcze ukisić do Wigilii. Kwas może przydać się także na później, ponieważ jest bardzo zdrowym napojem i oczyszcza organizm. Przepis jest podstawowy(...)zakwasu na barszcz dodaję także czosnek (zapobiega tworzeniu się pleśni), ale jeżeli kwas ma być do picia, to można z czosnku zrezygnować i kisić 2 dni dłużej bez chleba. Kwas bardzo dobrze przechowuje się w lodówce w szczelnie zamkniętych słoikach/butelkach. Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych ok. 2 l wody dobrej jakości 2 ząbki czosnku 30 g razowego żytniego chleba

Pełny talerz
Domowa bagietka pszenna 177

Jeśli zaglądacie na naszego bloga, to na pewno wiecie, że lubimy domowe pieczywo Jak już się raz zacznie przygodę z domowym pieczywem to wpada się w

UgotujmyTo.pl
Bułeczki z makiem 187

kontrast oraz posmarowana masłem jest nieporównywalna do tych ze sklepowych półek z supermarketów. Jeśli macie chwilę czasu i ochoty to przygotujcie takie domowe bułeczki. A najlepsze jest to, że z tego ciasta możecie przygotować pizzę oraz chleb. Wystarczy jeden przepis, a rozwiązań (w zależności od ochoty i potrzeb) jest wiele. Składniki : (na 12 bułeczek) 1 kg mąki pszennej

Zasmakuj Kuchni
Spaghetti z sosem pomidorowym i ziołową posypką chlebową 154

kilka minut, aby nadmiar wody wyparował a powstał sos (który dodatkowo możecie potraktować blenderem dla bardziej aksamitnej konsystencji).  Składniki: 250 g makaronu spaghetti słoik domowego sosu pomidorowego ( klik ) 2 kromki pszennego chleba 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie, chili odrobina skórki z cytryny świeża bazylia oliwa  Zaczynamy od przygotowania posypki chlebowej. 2 kromki pieczywa pszennego

My simple kitchen
Chleb pytlowy 177

Dawno nie było domowego chlebka, więc pozwólcie, że teraz zapoznam Was z przepisem, który do nieskomplikowanych i prostych nie należy. By upiec ten w pełni żytni pytlowy chleb, potrzebny jest zakwas chlebowy. Jak to wyhodować pisałam dokładnie w tym wpisie . Oprócz zakwasu głównym czynnikiem, który wpływa na smak chleba, jest czas. Pieczywo składa się z trzech faz i każda wymaga

Nastoletnie Wypiekanie
Bruschetty z awokado 154

Bruschetty to typowo włoska przystawka, idealnie sprawdzi się na każde spotkanie i każdą imprezę. Tym razem propozycja na bruschetty z awokado. Sprawi ono, że będą jeszcze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa paprykowa 190

Jestem wielbicielką hiszapńskiej kuchni. Po tym jak zaczęliśmy robić domowe wędliny, postanowiłam poeksperymetować z chorizo. Przepis znalazłam na hiszpańskim blogu. Domowe chorizo, czyli

Kulinarne przygody Gatity
Prosty chleb pszenny 118

wodą postawiona na dnie piekarnika  - Idealnie upieczony chleb ma chrupiącą, złota skórką, oczywiście ze śladami mąki, oraz wydaje głuchy odgłos jeśli w niego postukamy - Chleb studzimy na kratce, nie w foremce - Domowe wypieki nie pleśnieją, odpowiednio przechowywane długo zachowują świeżość następnie czerstwieją i nadają się na tosty, pudding chlebowe czy bułkę tartą Składniki Czas przygotowania(...)godzinę 4. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, tuż przed włożeniem blachy na dno piekarnika, wysypujemy kostki lodu i wstawiamy blachę z ciastem, pieczemy ok 45 minut, skórka chleba powinna mieć rumiany kolor, a bochenek powinien wydawać głuchy odgłos jeśli w niego zastukamy

Słodki Kompromis

Proponowane wyszukiwania