już. Gorzej jeśli rodzina przyzwyczajona do domowego gotowania i wypieków. Niestety ja przyzwyczaiłam swoich do tego i teraz trudno się wycofać. Miałam dwie możliwości . 1 to coś szybko wymyślić ,2 sięgnąć po stary jakiś przepis . Dzisiaj wybrałam to drugie . Przypomniałam sobie czasy kiedy pobyt w kuchni skracałam do minimum i znalazłam "pączki angielskie błyskawiczne" tak brzmi tytół
Eli Gotowanietruskawki, rabarbar i o ciężko zdobytej paczce ryżu zapomniałam.Doczekała się jednak swoich pięciu minut.Dziś w wielu przedszkolach odbywają się festyny i kiermasze, na które mamy przygotowują łakocie i smakołyki. I tu przypomina mi się scena z książki "Jak ona to robi", kiedy główna bohaterka przerabia supermarketowe babeczki na bardziej domowe w wyglądzie. Właśnie na kiermasz szkolny
bistro mamazrobić im takie domowe wafle przekładane pysznym czekoladowym kremem. Krem na bazie mleka w proszku i odrobiny aromatu pomarańczowego nadał waflom naprawdę niezwykłego smaku... Składniki: 250g masła, 3/4 szklanki cukru, 1/3 szklanki mleka, 2 łyżki kakao, 1 i 1/2 szklanki pełnego mleka w proszku, kilka kropel aromatu pomarańczowego, paczka kwadratowych wafli andrutów. WykonanieDo
Z miłości do słodkościCześć!Faworki, chrust, chruścik, chruściki, kreple lub jaworki - tak, tyle nazw, a jeden karnawałowy smakołyk. Polska tradycja przygotowywania tego specjału sięga wiele, wiele lat wstecz.Przygotowuje się
Pora coś zjeśćpączki jednak dodatki takie jak mleko kokosowe, cynamon , kardamon zmieniają ich smak. Na pewno są też dużo mniej słodkie. Przetestowałam kilka przepisów, ale ten jest najlepszy. Pochodzi ze strony tasteoftanzania.com (wprowadziłam tylko kilka drobnych zmian). Jeśli chodzi o ich kształt to przybierają one różne formy, niektórzy przygotowują mandazi kwadratowe, inni okrągłe lub trójkątne.To wszystko zależy od domowej tradycji(...)koniec muszę jeszcze dodać, że uwielbiam je jeść popijając domowym mlekiem kokosowym. Następnym razem powiem wam jak je przygotować. Na razie zostawiam was z mandazi. składniki: 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży pół szklanki ciepłej wody 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 3 szklanki mąki 6 łyżek cukru pół szklanki mleczka kokosowego 1 łyżka oleju olej
noteskulinarnyfigaTiramisu zna każdy ale ile kucharek tyle sposobów jego przygotowania. Ja też robiłam je już w różnej formie, najczęściej jako tort lub deser w pucharku a
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszne tosty z cynamonem...z chleba dyniowego..polane pysznym syropem klonowym..który można kupić w Anielskich Przysmakach..Musicie zajrzeć tam koniecznie...bo znów jest promocja..Przy
Moje domowe kucharzeniebędą się nadawać jako nadzienie do pączków, rogalików lub do smarowania pieczywa. Dzisiaj wyjadałam powidła prosto z garnka A przepis na powidła śliwkowe jest bardzo prosty, wymaga też niewiele czasu jak na powidła. Czyli są to ekspresowe powidła śliwkowe. SKŁADNIKI: 1,5 kg śliwek mirabelek, 1/3 szklanki cukru, 1/3 karmelizowanego 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub karmel z wanilią
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: herbatniki 25 sztuk, masło 15 dag, aromat migdałowy 2 krople NADZIENIE: żółtka 4 sztuki, mleko skondensowane słodzone 1 puszka, cytryna 3 sztuki, limonka 3 sztuki
W Mojej Kuchni Lubięgotowany kakaowy sernik z domowym rabarbarowym curd'em ~ Zimno, szaro, deszczowo...Wait, what, czy na pewno jest maj? Wczoraj wróciłam do domu zmęczona i...mokra (note to self: nawet jeśli rano są przebłyski słońca - wziąć parasolkę). Nie zbyt dobry humor miałam, ale w jednej chwili się poprawił :) Otóż przyszła do mnie paczka od Skworcu :) Za każdym razem chwalę kontakt
breakfast of dreamsAle mi wyszło ciacho! Najlepsze jak dotąd (przynajmniej jak dla mnie). Inspirowałam się pralinkami "Toffifee" a więc połączeniem kajmaku, czekolady i orzechów, pod postacią mojego ulubionego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: drożdże 1/2 kostki, mleko ciepłe 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki, aromat waniliowy 4 krople, sól - szczypta, ocet
W Mojej Kuchni LubięDomowe masło orzechowe robię z surowych orzeszków ziemnych, które zamawiam w internecie, lub kupuję w sklepach ze zdrową żywnością. Już pędzę wyjaśnić, dlaczego surowe. Prażę sobie sama na suchej patelni, korzystając z naturalnego tłuszczu, który jest w orzechach. Te sklepowe, prażone i solone, to mają taki skład, że proszę podziwiać i zawartość tłuszczu wyższą niż najbardziej tłuste sny o pączkach(...)słonego masła orzechowego, możemy sól pominąć. Jak zaczyna być „maślane”, możemy dosypać kilka łyżeczek dobrego kakao i mamy czekoladowe masło orzechowe, a to prawie jak Nutella, tylko zdrowsze Post Domowe masło orzechowe pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenDomowe masło orzechowe robię z surowych orzeszków ziemnych, które zamawiam w internecie, lub kupuję w sklepach ze zdrową żywnością. Już pędzę wyjaśnić, dlaczego surowe. Prażę sobie sama na suchej patelni, korzystając z naturalnego tłuszczu, który jest w orzechach. Te sklepowe, prażone i solone, to mają taki skład, że proszę podziwiać i zawartość tłuszczu wyższą niż najbardziej tłuste sny o pączkach(...)słonego masła orzechowego, możemy sól pominąć. Jak zaczyna być „maślane”, możemy dosypać kilka łyżeczek dobrego kakao i mamy czekoladowe masło orzechowe, a to prawie jak Nutella, tylko zdrowsze Post Domowe masło orzechowe pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenJuż Wam wspominałam, że wafle domowe w moim domu są jak najbardziej pożądane... Gdy nie mam czasu (a przy mojej córeczce to standard) - robię takie, których przygotowanie naprawdę zajmują tylko chwilę. Tym razem użyłam (i często używam) gotowej masy orzechowej, która sprawia, że wafelki są przeeepyszne! Taka puszka bez problemu wystarcza na dużą paczkę wafli i nie trzeba nic dodawać
Di gotuje