miała zrobić z wolnym czasem. Nauka nauką, ale przyjemności muszą jakieś być, co nie? Ja sobie uprzyjemniłam czas… domową czekoladką. I kubkiem ulubionej herbaty. EKSPRESOWE CZEKOLADKI Z MALINĄ. (autorski;) tabliczka gorzkiej czekolady (zależy od upodobania) całe dojrzałe mocno maliny Czekoladę połamałam na małe kawałki, włożyłam do metalowej miski. Miskę umieściłam na garnku z wrzącą, gotującą się
W kuchni Karmel-itkidłuższego czasu chodziło mi po głowie zrobienie domowych czekoladowych lodów. Chciałam jednak, żeby do ich przygotowania wystarczył mikser. Zrobiłam je na bazie czekoladowego ganachu, czyli po prostu śmietany kremówki z ciemną czekoladą i muszę Wam powiedzieć, że na prawdę jestem zadowolona z tego przepisu – tylko kilka składników i wychodzi pysznie! :) Składniki: 400 g śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady
Ciastkozercycukru 30 dag płynnego miodu 2 szklanki mąki szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (u mnie domowa) 20 dag łuskanych orzechów włoskich skórka pomarańczowa rum (pominęłam nie miałam w domu) tabliczka czekolady mlecznej Oddzielić białka od żółtek. Masło ucieramy z cukrem, miodem oraz żółtkami. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy
Mam apetyt na ...musi oznaczać tylko t ypowych pierników, które na pewni są jego symbolem, ale można go ur ozma i cić także czekoladą, marcepanem i aromatycznymi c ytrusami. W tym roku wśród zimowych słodkości pojawił y się na moim stole domowe trufle. Te małe, białe łakocie kojarzą mi się właśnie z taką przedświąteczną atmosferą, pierwsz ymi płatkami śniegu, ulicami
Bon appetit mon amiemorzu kremu i cukru. W oryginale do przełożenia tortu użyta została marmolada (kiedyś często torty przekładano marmoladami, konfiturami). Polałam tort czekoladą, ale nie według oryginalnego przepisu, uznałam że polewa będzie troszkę zbyt twarda. Przepis według „Nowoczesnej Kuchni Domowej” wydanej w 1935 roku, pod redakcją Antoniny Piętkowej. Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm. Dość istotne jest, aby wszystkie produkty były
królestwo garówłyżka oleju łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM BANANOWY: 250 ml śmietany kremówki 3/4 szklanki cukru pudru 250 g serka mascarpone 2 duże banany DODATKOWO: pół tabliczki mlecznej czekolady 2 banany 250 ml. śmietany kremówki DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT KAKAOWY : Biszkopt kakaowy Wymieszaną(...)stronie) kremowe zdobienia. Kremowe zdobienia oraz banany lekko opruszamy czekoladą…. …. i nasz tort jest gotowy !!! Gotowy tort wkładamy przynajmniej na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc) ! PRZYJEMNEGO PIECZENIA i… Smacznego!!! Tort bananowo-czekoladowy Tort bananowy – zdobienie Artykuł Tort bananowo-czekoladowy pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortydomu. Wciąż nie jestem w stanie zrozumieć po co w tym wypadku korzysta się z gotowców z kartonu. Ta domowa to proste składniki, z których wyrasta w piekarniku czarodziejska góra z ciasta parzonego. Budyniowo - maślany krem wzbogaciłam białą czekoladą. Bóstwo! Ja swoją upiekłam w formach do pizzy, blaty są okrągłe i okazale się prezentują. Ciasto: 100 gram margaryny
MamaOskarkabiszkopty, laskę wanilii przeciąć wzdłuż ostrym nożem i do mazurka dodać tylko wnętrze laski , z reszty laski wanilii można zrobić domowy cukier waniliowy , wszystko razem wymieszać. Masę przełożyć na natłuszczoną blachę i piec w 170C, przez ok. 40 minut. Czekoladę rozpuścić i polać ostudzony mazurek, ozdobić płatkami migdałów
Apetyczna babeczkaskładników można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm. Sernik snickers Składniki: spód 80g okrągłych biszkoptów 40g masła 10g gorzkiej czekolady masa serowa 800g twarogu sernikowego (gęstego z wiaderka lub dwukrotnie zmielonego) 300g dobrej jakości masła orzechowego 100g cukru pudru 50g domowego cukru z wanilią 4 jajka 80g prażonych orzeszków ziemnych 1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej 1 łyżka (10g) mąki pszennej(...)50ml wody 100ml śmietanki 30% 10g masła 10-20g prażonych orzeszków ziemnych 1-2 batony snickers (50-100g) Wykonanie: SPÓD - biszkopty rozdrobnić na piasek, masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, dodać do biszkoptów, wymieszać, tworząc masę o konsystencji mokrego piasku - tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (ja osobno wykładam dno, wypuszczając papier poza obręcz
Smakołyki BerenikiMazurek- tradycyjny symbol Wielkanocy to nic innego jak kruche ciasto, dżem i niewiele dodatków. Najczęściej czekolada lub bakalie. Mazurki piekę tylko na Święta, co roku wypróbowując
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś kolejny odcinek mroźnych eksperymentów, czyli domowe lody ;) Tym razem jeden z klasycznych smaków - czekoladowe. Trochę zaryzykowałam i zrobiłam je na jogurcie, ale takim, który ma
FitKotDżem truskawkowy z gorzką czekoladą Co prawda nie jest to typowy wyrób, który przygotowuję na zimę i raczej służy do bieżącej konsumpcji.Wykorzystuj
Miód i pieprzPyszne, mięciutkie placuszki przygotowane na mące żytniej + domowy budyń czekoladowy + soczyste truskawki = śniadanie idealne! Czasem warto poświęcić więcej czasu na przygotowanie, wyjątkowego posiłku, który pełny jest
Chocolate Muffin BlogJakoś tak się u nas przyjęło, że na Sylwestra muszą być domowe czekoladki:) Ja tym razem zrobiłam, niedawno już przeze mnie sprawdzone, czekoladki z nadzieniem krówkowo - orzechowym, smakiem podobne do popularnych batoników Snickers. Idealne na wyjątkowe okazje... Składniki: 100g mlecznej czekolady, 5 cukierków krówek, 3 łyżki likieru jajecznego Adwokat, 2 łyżki orzeszków ziemnych w miodzie. Przygotowanie Orzeszki zmielić przy pomocy
Z miłości do słodkości