zaburzenia mocy i nie rozłożę się w tym tygodniu, bo nie mogę, ponieważ czeka mnie kilka imprez.: O czas chyba na domową kurację w tempie ekspresowym. Składniki: 300ml mleka* 40ml mąki kukurydzianej* ok.15-20g kakao ok.30g (gorzkiej) czekolady cynamon, szczypta soli coś do posłodzenia ew. łyżeczka kawy *jeżeli chcecie mniej zwartą konsystencję dajcie,albo więcej mleka (ok.350ml) albo
More food, love and dreamscukru waniliowego Krem bounty: 1/2 szklanki kaszy jaglanej (ok 125 g) 1 i 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka oleju 3-4 łyżki domowego cukru waniliowego 200 g wiórków kokosowych 100 g miękkiego masła Polewa: 50 g czekolady gorzkiej min. 60 % kakao 50 g czekolady mlecznej 80 ml śmietanki 30% 0,5 łyżeczki miękkiego masła Poza tym: kilka ładnych truskawek(...)wierzchu grubą równą warstwę kremu kokosowego. Wstaw do lodówki na kilkanaście minut do pół godziny. Przygotuj polewę jak w tym przepisie . Śmietankę zagotuj na mniejszym gazie. Wrzuć połamane czekolady, przemieszaj i wyłącz ogień pod rondelkiem. Dodaj masło i mieszaj, do połączenia się składników. Zostaw na parę minut do lekkiego przestudzenia. Letnią polewą polej ciasto, rozsmaruj ją też na brzegach. Wstaw
Anioszek w kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Czekolada ta - to dowód na to, że nie wszystkie słodycze są "złe". Jest pyszna, bezglutenowa, bez cukru i co najważniejsze - domowa. Przez pośpiech - zdjęcia tego nie ukazują, ale nawet moja rodzina dała jej wysoką notę - to duży plus przy takich "innych" słodkościach. Możecie użyć dowolnych bakalii i ulubionych dodatków. (Ja uwielbiam orzechy włoskie i smak
Di gotujejest dość prosty w wykonaniu. Po upieczeniu najlepiej jest przełożyć go powidłami lub inną masą, a następnie oblać czekoladą. Można go długo przechowywać, zwłaszcza jeśli wybierzemy wersję nieprzekładaną niczym lub upieczemy z ciasta pierniczki. Piernik dojrzewający najlepiej jest wykonać z domową przyprawą do piernika , która jest bardziej aromatyczna niż gotowe mieszanki dostępne w sklepach. Jeśli nie zdążycie z przygotowaniem ciasta(...)łyżeczki soli 50g domowej przyprawy do piernika lub 2 opakowania gotowej przyprawy do piernika 500g powideł śliwkowych (na piernik z połowy ciasta z powyższych składników, pieczony w formie o wymiarach 25,5x12,5cm) POLEWA CZEKOLADOWA (na piernik z połowy ciasta z powyższych składników, pieczony w formie o wymiarach 25,5x12,5cm) 100g czekolady (60g czekolady gorzkiej, 40g czekolady mlecznej
Smakołyki Berenikibiałkach, które wychodzi mocno puszyste i trochę suche. Przypomina brownie, chociaż tylko trochę, bo nie jest aż tak wilgotne (i nie zawiera czekolady, tylko karob ;)). Myślę, że to ciasto fajnie skomponowałoby się też z jakimś domowym, lekko kwaśnym dżemem. Brownie budyniowe z orzechami i karobem na białkach (bez cukru) 6 białek 45 g ksylitolu 45 g erytrolu 0,5 łyżeczki
FitKotsię pionierką w tej dziedzinie. Jak to delikatnie, acz dosadnie, określono w opisie nowego wydania jej książki: "Niestrudzona Pani Beeton została królową gospodyń domowych na długo przed tym zanim Nigella zaczęła sprzedawać swoje mądrości i zlizywać czekoladę z palców" Dorwałem się do jej książki i szczególnie jeden przepis zwrócił moją uwagę. Toast Sandwiches :) Przytoczę tu w miarę dokładne tłumaczenie. Składniki
Kryzysowa Książka KucharskaTaki domowy ekstrakt waniliowy to świetna sprawa, dzięki niemu każde ciasto, ciastka, granola, gorąca czekolada, latte będą cudownie pachnieć i smakować wanilią, gotowy ekstrakt waniliowy jest bardzo drogi natomiast jeśli dobrze poszukacie to znajdziecie laski waniliowe w przystępnej cenie, ja za dwie laski waniliowe zapłaciłam 4,44 zł, natomiast na internecie znajdziecie za ok 2 zł laski wanilii o długości
zdrowa vege kuchniaZnowu dałam się namówić córeczce na pieczenie ciasteczek. Upiekłyśmy więc kruche gwiazdki przełożone marmoladą, masą orzechową i domową konfiturą z brzoskwiń. Wierzch polałyśmy lukrem i posypałyśmy kolorowymi cukierkami i wiórkami czekolady. Takie ciasteczka można nadziać dowolnym nadzieniem a wierzch można polać czekoladą. Można ich też niczym nie przekładać ale wtedy radzę dodać więcej cukru, dałam go mniej bo i lukier
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPycha... Składniki: 10 łyżek kaszy manny 1 opakowanie serka mascarpone 200 g 600 ml mleka 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: truskawki domowy syrop truskawkowy gęsta kwaśna śmietana 2 łyżeczki startej na ta rce gorzkiej czekolady kilka listków melisy Sposób przygotowania: Kaszę manną ugotować z mlekiem na gęsto, na końcu dodać cukier. Lekko przestudzić, dodać mascarpone i całość zmiksować
Gosia gotujealkoholem, następnie dekorujemy kremem ( ja wyciskałam go przez szprycę ) i układamy kolejne wisienki. Wierzch posypujemy startą na małych oczkach białą czekoladą. Przy słodszej wersji, babeczki możemy udekorować mlecznymi drażetkami.Idealnie komponują się z domową nalewką. :)Smacznego
Słodkie PrzyjemnościCałkiem niedawno prezentowałyśmy batoniki Bounty domowej roboty. Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować delikatny sernik na zimno z wiórkami kokosowymi i czekoladą. Oryginalny przepis został zaczerpnięty z Kwestii Smaku , która jest naszym niedoścignionym ideałem jeśli chodzi o blogi kulinarne. Wprowadziłyśmy do przepisu kilka drobnych zmian i nie ważne, czy skorzystać z naszego przepisu, czy z oryginalnego. Ciasto wychodzi pyszne, delikatne i lekkie
Kolizje Smakówmiała zrobić z wolnym czasem. Nauka nauką, ale przyjemności muszą jakieś być, co nie? Ja sobie uprzyjemniłam czas… domową czekoladką. I kubkiem ulubionej herbaty. EKSPRESOWE CZEKOLADKI Z MALINĄ. (autorski;) tabliczka gorzkiej czekolady (zależy od upodobania) całe dojrzałe mocno maliny Czekoladę połamałam na małe kawałki, włożyłam do metalowej miski. Miskę umieściłam na garnku z wrzącą, gotującą się
W kuchni Karmel-itkidłuższego czasu chodziło mi po głowie zrobienie domowych czekoladowych lodów. Chciałam jednak, żeby do ich przygotowania wystarczył mikser. Zrobiłam je na bazie czekoladowego ganachu, czyli po prostu śmietany kremówki z ciemną czekoladą i muszę Wam powiedzieć, że na prawdę jestem zadowolona z tego przepisu – tylko kilka składników i wychodzi pysznie! :) Składniki: 400 g śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady
Ciastkozercycukru 30 dag płynnego miodu 2 szklanki mąki szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (u mnie domowa) 20 dag łuskanych orzechów włoskich skórka pomarańczowa rum (pominęłam nie miałam w domu) tabliczka czekolady mlecznej Oddzielić białka od żółtek. Masło ucieramy z cukrem, miodem oraz żółtkami. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy
Mam apetyt na ...