Dziś coś dla wielbicieli domowych ciasteczek. Wersja bardziej bogata, bo nie tylko ciastko i krem ale dodatkowo polane polewą z czekolady i masła orzechowego. Nie powiem, że robi się je szybko, choć są łatwe ale dość pracochłonne. Jeśli jednak skusicie się na ich przygotowanie to nie zawiedziecie sie, bo na pewno znikną w mgnieniu oka! Składniki: na ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazwykłe płatki kukurydziane z mlekiem i obowiązkowo coś słodkiego. Mam tak, że około 14 muszę zjeść jakieś ciasteczko, czy kawałek czekolady, bo inaczej ciężko mi się skupić na pracy. W czasie tej przerwy wykonuję też prace domowe - nastawiam pralkę, zmywarkę , lub zaczynam przygotowywać obiad , gdy przewiduję np. jakieś duszone mięso, które będzie się długo robić. o 16.00 kończę pracę
Posadzone i zjedzoneprzepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 350 ml śmietany 30% 250 g mascarpone 200 g herbatników 2 białe czekolady 1 mleczna czekolada 1 gorzka czekolada płatki śniadaniowe Nestle Kangus lub inne (pszenica w miodzie) Białe czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć
Domowa cukiernia EwyBardzo wyjątkowy sernik; bardzo świąteczny:) Delikatny i niezwykle smaczny. Szybki, gotowany, nie ma mowy, żeby się nie udał. Do nadziania użyłam domowych pierniczków wykonanych z ciasta dojrzewającego, nadziewanych powidłem śliwkowym. Oczywiście można wykorzystać również pierniczki kupione, w czekoladzie lub bez, ważne, żeby były mięciutkie. Do wykonania tego sernika zainspirował mnie ten przepis . składniki: ciasto: 350 g mąki pszennej łyżeczka proszku
6niebonawet lepiej jak są krzywo… :) Babeczki, które widzicie na zdjęciach upiekłam z przepisu na proste babeczki waniliowe z dodatkiem mlecznej czekolady. Dekoracje można zrobić z kupnej masy cukrowej, ale bardzo dobrze sprawdzi się tutaj również ta domowa (i moim zdaniem jest dużo smaczniejsza). Składniki na babeczki Składniki na domową masę cukrową Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy
CiastkozercyCiemna, gorzka czekolada przeżywa renesans ze względu na małą zawartość cukru i wyrafinowany, skondensowany smak. Dla wielu, sama w sobie, nie jest jednak wymarzonym słodyczem. Szybko
Jem więc Jestemczujesz, że tylko jedna rzecz może poprawić Ci humor. Dla mnie jest to wtulenie się w ramiona mojego ukochanego lub czekolada. Skoro ani jednego, ani drugiego nie miałam pod ręką, a zimno wdzierało się do mego domowego zacisza wszystkimi szparami, postawiłam na Chai Latte. Przepis znalazłam na SavorySimple i zmodyfikowałam do swoich potrzeb. Och, i to był strzał w dziesiątkę
Gotowanie to kochanieJeśli nie mamy w domu czekoladek a mamy ochotę warto zrobić je domowym sposobem. Są bardzo łatwe w produkcji jedyny minus to taki że trochę czasu potrzeba żeby czekolada zastygła. Ja zapraszam na jesienne czekoladki z pysznym nadzieniem mleczno malinowym. Składniki: 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki soku malinowego 5 łyżek mleka słodzonego w tubce Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić
Ala piecze i gotujemasłem orzechowym Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 280g mąki pszennej 120ml wody (lub mleka) 15g drożdży świeżych 40g cukru pudru 20g domowego cukru waniliowego 1 jajko 40g masła szczypta soli 150g masła orzechowego (lub więcej, wedle uznania) POLEWA CZEKOLADOWA 60g czekolady (u mnie gorzka i mleczna pół na pół) 30ml śmietanki 30% jajko do posmarowania wierzchu strucli Wykonanie: - składniki na struclę powinny
Smakołyki Berenikipieprzu Glazura miodowo-czekoladowa 1 łyżka wody 3 łyżki miodu 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej Przygotowanie Ciasto na pierniczki. Miód, masło i cukier umieścić w garnku i podrzewać do stopienia masła. Odstawić i lekko ostudzić. W misce umieścić mąkę, jajko, przyprawę do pierników (wykonanie domowej przyprawy: wszystkie składniki umieścić w moździerzu i dobrze rozetrzeć.), kakao oraz sodę rozpuszczoną(...)musimy pilnować czasu pieczenia (góra ciastek powinna być lekko miękka). Polewa czekoladowo-miodowa. Miód z wodą podgrzać do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z ognia i dodać połamane kawałki czekolady. Wymieszać a następnie zanurzać górę pierniczków w polewie. Odkładać na kratkę. Rzadki lukier. Do szklanki cukru pudru dolewałam tyle wody i soku z cytryny by otrzymać dość rzadki płyn
coolinarnastrefa.blogspot.comjest zbyt gesta i ciężko ją rozsmarować- podgrzejcie ją troszkę przed nakładaniem a znacznie ułatwi to wam zadanie. Masę krówkową nakładamy tylko na pierwszy i trzeci blat tortu. DEKOROWANIE: Czekolady ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte wiórki lekko mieszamy i obsypujemy nimi boki tortu. Na górze układamy symetrycznie kuleczki maltesers, zostawiając pomiędzy nimi przerwę, którą wypełnią kremowe zdobienia. Następnie(...)wkłądamy przynajmniej na kilka godzin ( a najlepiej na całą noc) do lodówki! PRZYJEMNEGO PIECZENIA i… Smacznego!!! Artykuł Duży tort śmietanowy z dodatkiem masy krówkowej i maltesers pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortybiszkopt- przełożony konfiturą wiśniową i pysznym kokosowym kremem-na bazie z białej czekolady. Wszystko w delikatnej, kokosowo-migdałowej oprawie- a w elemencie ozdoby kuleczki Raffaello i bita śmietana. Tort jest pyszny, podzielny i smakuje nie tylko wielbicielom […] Artykuł Tort kokosowy ala Raffaello pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyDziś domowe eklerki z prostego ciasta parzonego. To dla mnie trochę taka cukiernicza magia, że ciasto rośnie tak pięknie bez żadnego proszku, nie wiem jak, ale to działa. I jest pyszne :) Tradycyjnie eklerki nadziewane są cukierniczym kremem crème pâtissière, ja dziś wybrałam do nadziania prosty krem śmietankowy, jeśli jednak wolicie nieco cięższe maślane kremy, poniżej link do budyniowego. Składniki(...)wody 3 jajka szczypta soli cytryna Składniki na krem: 300 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie słodsze kremy) + tabliczka gorzkiej czekolady na polewę Krem budyniowy Przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Ocieramy skórkę z jednej cytryny. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i skórkę z cytryny. Zagotowujemy. Kiedy płyn już się gotuje
Ciastkozercywysoki, równiutki (aż sama się zdziwiłam, poprzedni taki nie był) i przepyszny w smaku, choć moja wersja było troszkę mało słodka (dałam 150g ksylitolu) słodycz uzupełniłam przygotowanym na szybko domowym karmelem. Inspiracją był przepis z broszury dodanej do gazety. Piekłam w ciemnej tortownicy 26cm. Składniki: - 1kg twarogu sernikowego (dałam gęsty wiaderkowy) - 1/2 litra słodkiej kremówki 36% - 4 całe jajka - 200g(...)jadać): puder trzcinowy+kilka kropli aromatu migdałowego+słodka kremówka. Dodatkowo posypałam płatkami migdałów. Wersja świąteczna była także polana delikatnie czekoladą. Torcik sernikowy ponieważ miał mniej lukru niż wersja wielkanocna z blaszki i był mniej słodki, wzbogaciliśmy dodając do niego domową polewę karmelową. Smacznego
Smaczne Zdrowewyszedł idealnie! Widzicie n zdjęciu głównym. Wyraźny i głęboki wzór. Cudownie, a teraz? Czasu mało, a goła czekolada z napisem to tak łyso trochę....... Blondynko myśl! No i wymyśliłam :) W lodówce stało wiaderko z resztką sera pozostałego po serniku, w słoiczki trochę domowego dżemu z czarnej porzeczki, resztka kremówki, 8 sztuk maślanych ciastek, kawałek masła, żelatyna w szafce
Blondynka Gotuje