Wybór domowego deseru nie jest łatwe, zwłaszcza, gdy właściwie każdy z domowników ma swoje indywidualne upodobania. Dzisiaj miałam dość zajęty dzień, w sumie przy małym dziecku rzadko bywa inaczej, na szczęście są to miłe obowiązki, które dają radość. Rzadko robię ciastka, tak na prawdę zawsze robiłam tylko kruche ciasteczka, więc postanowiłam to dzisiaj zmienić. Uwielbiam sklepowe pieguski, zawsze jedna paczka(...)szczerze, że wyszły przepysznie. Składniki: - 250 g masła; - szklanka cukru; - 1 opakowanie cukru wanilinowego; - 2 jajka; - 6 łyżek mleka; - 45 dag mąki; - 2 łyżeczki proszku do pieczenia; - 25 dag czekolady gorzkiej; Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem, dodać cukier wanilinowy. Roztrzepać jajka z mlekiem. Stopniowo dodawać roztrzepane jajka do masła cały czas ubijając. Ucierając dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
dom-agi.plrozwiewa mnie." Na szczęście nie tak całkiem. Pomyślałam, że czekolada skleja doskonale. Dlatego dzisiaj chcę zaproponować pyszne, prościutkie kokosanki z czekoladą. Jest to mutacja przepisu Grzegorza z mniammniam.pl. Na pewno nie jest to propozycja dla liczących kalorie, tych te domowe batoniki mają ho ho, a może i więcej. Nie ma się co tym przejmować. Zawsze można podjąć heroiczną próbę zakończenia(...)foremek i studzę na kratce kuchennej. Takie domowe bounty są przepyszne takie ledwie stygnące, przepyszne są i zimne. Ich wadą jest to, że błyskawicznie "wyparowują" w niewyjaśnionych okolicznościach. Dlatego nie wiem, jak długo utrzymują świeżość :). Polecam i do kawy i do herbaty! Smacznego! #kokosanki #czekolada #szybkideser #ciastka
I tu będę miała takie tenajlepiej, ładnie się usmażyły na złoto i nawet wyszła im oponka. A nadziałam je moim ostatnio ulubionym powidłem- śliwką prażoną z czekoladą od firmy Stovit. Na wierzch klasycznie lukier i kandyzowana skórka, bo tak lubimy najbardziej. Przy domowych pączkach kalorie się nie liczą! Składniki na 30 sztuk: na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej tortowej 75 g drożdży 2 łyżki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKolejna odsłona ciasta dyniowego, tym razem bardzo proste z dodatkiem czekolady, dość wilgotne. Do jego zrobienia użyłam dżemu dyniowo-pomarańczowego (przepis tu-klik) ale równie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCzasem szukamy czegoś słodkiego do kawy... sięgamy wtedy po czekoladę, sklepowe pralinki i podobne. Co wtedy zrobić? Sięgnąć po zdrowe, domowe czekoladki z nadzieniem orzechowym. Zapraszam! Składniki: 3-4 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki odżywki białkowej o smaku waniliowym (można pominąć) 2 łyżki miodu 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki zmielonych orzechów ziemnych (można użyć kupnych(...)więcej mąki kokosowej, jeśli zbyt sucha dodać więcej miodu lub oleju. Masa powinna dać się formować w dłoniach. Gotowe pralinki schłodzić. Polewa: 3 łyżki mleka 3-4 kostki gorzkiej czekolady Czekoladę zalać gorącym mlekiem. Odstawić. Wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Smacznego
Chocolate Muffin Blogbanany (około 230g) 40g masła 40g miodu 1 jajko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 łyżki domowego cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 85g gorzkiej czekolady z orzechami Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło roztopić, ostudzić - banany skropić 1 łyżką soku z cytryny, rozgnieść widelcem na miazgę
Smakołyki Berenikisię do nich nałożyć masę budyniową. Patrz zdjęcie. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i pieczemy ok. 20-25 minut. Studzimy. Składniki na domowy budyń: 2 szklanki mleka 1 łyżka masła 1 lub 2 (w zależności jak intensywnie waniliowy ma być budyń) łyżki ekstraktu waniliowego 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru(...)razem z szalupą od papieru. Do każdej „szalupy” nałożyłam za pomocą rękawa cukierniczego (łyżka też będzie idealna) domowy budyń i dodałam ulubione owoce (u nas rozmrożone zeszłoroczne borówki i truskawki). Całość niechlujnie pokropiłam rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. SMACZNEGO
gutfutniedopieczone. Pamiętajcie, że w większej blaszce ciasto powinno piec się krócej. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe, polane sosem z pieczonych śliwek i podane z porcją domowej bitej śmietany. SKŁADNIKI 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 3 jajka 250 g drobnego cukru (można dać mniej) 150 g mąki 1 kg dojrzałych śliwek (dużych okrągłych lub węgierek) cukier puder WYKONANIE
cool and mintymogę powoli wejść na wysokie obroty, bez szoku pomiędzy szkolnymi a zawodowymi wymaganiami. Tymczasem, po tych wszystkich musach, polewach lustrzanych, psikaniu ciast czekoladą i dopasowywaniu niepasujących do siebie smaków, zapragnęłam czegoś prostego; domowego . Natchnęły mnie koleżanki blogerki i temat na dzisiejsze wspólne gotowanie: ryż z marchewką . Kojarzy się zdecydowanie wytrawnie, nieprawdaż...? Ja jednak poszłam zupełnie w inną stronę
Pożeraczka, czyli raz adobrzelekko go skarmelizować (uważać aby nie przypalić), wlać do sosu, wymieszać. Podałam z puree z ziemniaków z marchewką i szpinakiem. *użyłam skórki pomarańczowe domowej roboty, przygotowane tak jak w przepisie skórki pomarańczowe w czekoladzie zastawa
królestwo garówBanalnie proste rogaliki z ciasta francuskiego z domowym nadzieniem z żurawiny i śliwek. Do tego gorąca piernikowa czekolada i mamy idealne śniadanie na zimowe poranki! Po przepis wpadajcie na facebook V-mag klik
wegetalerzeDomowe lody czekoladowe powstały na życzenie mojego Męża. On uwielbia czekoladę i wszystko co ją zawiera. Latem nie mogło zabraknąć czekoladowej ochłody! Do przygotowania litra lodów potrzebujemy: – 500 ml mleka (u mnie 1.5%) – 2 duże łyżki Nutelli – kubeczek 200ml kremówki – tabliczkę gorzkiej czekolady – 3 żółtka – 1/2 szklanki cukru – 100 ml likieru (dodatek likieru
Szybko Tanio Smacznieczekoladowy, tak czekoladowy jak czekoladowe brownie . Jest jednak bardzo puszysty tak lekki, że po prostu rozpływa się w ustach. Taka czekoladowa bajka. Jeśli lubicie czekoladę to będziecie zachwyceni zarówno smakiem jak i konsystencją. Mój domowy czekoladoholik był bardzo, bardzo zadowolony. Tort czekoladowy zrobiłam na biszkopcie budyniowym czyli do ciasta dodałam budynie w proszku i tylko niewielką ilość zwykłej mąki. Dzięki
Smaczna Pyzaherbatników. Galaretki rozpuścić w szklance wody. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i zmiksować z zimną galaretką. Wylać na herbatniki. Udekorować stopioną czekoladą. Schłodzić i przechowywać w lodówce. Przepis pochodzi z bloga Domowa Cukierenka
Kolorowa kuchnia ElkiPyszna tarta jaglano-truskawkowa na spodzie z mielonych biszkoptów - kolejny udany eksperyment, tzn. efekt połączenia składników, które miałam pod ręką. Po produkcji likieru truskawkowego (niebawem przepis
Domowa Cookierenka Agiszarlotki (muffinki) Smaczne przepisy - muffiny pomarańczowe Na ciasteczkowych papierach - Muffinki kokosowe z malibu Kulinarna Maniusia - Muffinki cytrynowe z czekoladą Ewa Czarnik - Muffiny z jabłkiem, cynamonem i kruszonką W mojej kuchni - Muffinki czekoladowe Moje domowe kucharzenie - Muffinki kokosowo - kakaowe
Ewusiowe Smakipodwójnie zmielony - u mnie posiekany w malakserze) 4 jajka 1 szklanka mleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 1 szklanka cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego herbatniki (typu Petitki) 0,5 tabliczki mlecznej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W garnku z grubym dnem rozpuścić masło. Wsypać cukier, cukier waniliowy i wymieszać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać zmielony ser, wbić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanielodówki i pokroić. Ewentualnie: 100 gr czekolady mlecznej 100 gr czekolady gorzkiej Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Po pokrojeniu wafli, każdy zanurzyć w roztopionej czekoladzie, położyć na kratce do zastygnięcia. Podawać. Smacznego Źródło przepisu: Domowe wafelki Knoppers Domowe wafelki Knoppers
moj przepis naSernik w wersji mini ale warto było go wypróbować. Jest puszysty i delikatny. składniki 150 g serka (ja użyłam domowego twarogu, który zmiksowałam na gładką konsystencję) 120 g białej czekolady 3 jajka wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy do lodówki. Do żółtek dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie
Domowy Smak JedzeniaU mnie w kuchni nic się nie zmarnuje - jakiś czas temu robiłam babeczki marchewkowe , kilka sztuk mi zostało, więc postanowiłam je przerobić na ciasteczkowe lizaki. Świetnie
Domowa Cookierenka AgiDziś skromnością nie będę grzeszyła i powiem, że to jeden z najlepszych serników, jakie jadłam :) Pierwsze miejsce nadal zajmuje sernik królewski mojej Babci (a propos - muszę
Domowa Cookierenka AgiCzekoladowa rozpusta z nutką kajmaku :) Na początku przyznam, że pierwszy raz robiłam brownie i niestety nie wyszło całkowicie wilgotne, tak jak chciałam. Generalnie chodziło o efekt
Domowa Cookierenka AgiPomysłowe lody bananowe - zdrowe, smaczne, a przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę. Najprzyjemniejszy moment - gruba warstwa kruchej czekolady chrupie podczas gryzienia, jak w moich ulubionych lodach :) Składniki
Domowa Cookierenka AgiCzym Szwajcarzy zajadają się w okresie Bożego Narodzenia? M. in. tymi oto smacznymi ciasteczkami o intensywnym czekoladowo-migdałowym smaku z korzenną nutą. Dziwię się, że tylko
Domowa Cookierenka AgiKlasyczny deser w wersji czekoladowej, bajecznie smaczny i prosty w przygotowaniu. Jest tylko jedno "ale" - trzeba się wykazać cierpliwością, gdy deser chłodzi się w lodówce :) Mimo
Domowa Cookierenka Agiwyjątkowe. Zdradzę wam tylko, że do zdjęcia musiałam zrobić drugą partię... Jeszcze prostsze i równie smaczne: Moje Domowe Żelki Owocowe! Klik Dziecinnie Proste Domowe Lody C zekoladowe Składniki: eko mleko kokosowe puszka, eko czekolada 1/3 kostki (jesli dasz gorzką dla posłodzenia dodaj ksylitolu do wody), ciepła przegotowana woda 150 ml (ja osłodziłam ją dodatkowo ksylitolem) Jak to zamienić
IzaGotuje