Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek pora zatem przygotować domowe pączki. Jeśli nie macie czasu i siły na wyrabianie ciasta skorzystajcie z przepisu na serowe pączki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mojprzepisna.pl | Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli Niesamowita sprawa, otworzyć w środku zimy kompot truskawkowy, pyszny, aromatyczny i domowy. Dlatego też zdecydowaliśmy się z mężem
moj przepis naRozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry Jako, że „siedzę” w domu i opiekuję się 3 miesięcznym synkiem, to mam trochę czasu na
moj przepis naNareszcie lato! Lato witam pysznym ciastem z bardzo letnim produktem - truskawkami. Nazwa tego ciasta dźwięczy bardzo lekko i apetycznie - Chmurka Truskawkowa! Chmurka truskawkowa składa się z
Kuchnia ŁukaszaGalaretkowiec jest u nas "od zawsze". Kiedyś Bywał bardzo często, potem było kilka lat bez niego i teraz powraca w wersji na serkach homogenizowanych
Smaczne Zdroweczas leci tak szybko czy po prosty tłusty czwartek jest w tym roku tak wcześnie Niby to dopiero 8 lutego, ale to już za tydzień . Nigdy nie byłam dobra w pieczeniu tych wszystkich słodkości typu: pączki, faworki, oponki, chociaż może dlatego, że po prostu zbyt mało ich piekłam. Teraz, kiedy wróciliśmy do kraju, napewno przetestuję kilka przepisów, żeby sie sprawdzić(...)wyszło ich około 40 sztuk. Przepis polecam, nie było przy nim dużo pracy, a oponki wyszły bardzo smaczne. Oponki Składniki na około 40 sztuk: – 250 g sera na sernik z wiaderka lub serka homogenizowanego – 2 szklanki przesianej mąki – 2 jajka – 1 łyżka masła (rozpuszczonego) – 1 łyżka cukru – opakowanie cukru waniliowego – olej
RelaxtimeDziś upiekłam chleb pełnoziarnisty, na naturalnym zakwasie bez dodatku drożdży, czy innych spulchniaczy. Zaletą tego chleba jest to, że zawiera pełnowartościowe zboża, pestki, otręby i siemię
moj przepis naPizza na spodzie z cukinii, mozzarelli, jajka i otrębów. Chyba każdy student wie, że im bliżej sesji tym więcej czasu na sprzątanie, bieganie, gotowanie i tym
fitolarun.blogspot.comlubi marchewkowych ciast? Kto nie lubi to polubi po tym cieście ;) mniam mniam! :) i nawet mój upośledzony leszczyński piekarnik bez działającej dolnej grzałki dał radę ;) Wszystko co dobre szybko się kończy, jutro powrót do pracy, Poznań nigdy nie będzie moim miastem :( /inspiracja/ Składniki: 2/3 szklanki mąki migdałowej BIO 1/3 szklanki ksylitolu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)puszki bez dodatku cukru /z tego co się orientuję jedyne takie znajdziemy w NETTO) 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki krem: około 400-500g sera mielonego do serników PRESIDENT + ksylitol wg. smaku (ja ograniczyłam ksylitol do minimum bo same ciasto jest dość słodkie, dlatego niesłodka masa idealnie przełamie smak ciasta) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sposób
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdziwny rytm pracy piekarza, upiekłam drożdżówki z myślą o bardzo wczesnych śniadaniach. Mrożę je po jednej, żeby później wyjmować z zamrażarki, odgrzewać i delektować się słodką bułeczką na dzień dobry... Tym razem zmotywowały mnie kupione na przecenie jeżyny. Tak, tak, wiem; to nie sezon . Ale co z tego...? Skoro mi się tak bardzo chce słońca i lata... Oczywiście(...)samej pszennej mi nie wychodzą. Może to zasługa tego, że do wyrastania ustawiłam je w okolicy rozgrzanego kominka...? Do środka dałam serka, bo akurat jedno opakowanie po sernikach zostało, i data ważności groziła mi już palcem. Spośród masy cukierków, które C. wysypał do miseczki w ramach Świąt, wyłuskałam pozostałe krówki, i je też do drożdżówek dorzuciłam. W końcu
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiąższu z marakui (400 g) 4 listki żelatyny Przygotowanie: 1. Opakowanie ciastek zbożowych (300 g) wrzucamy do malaksera i kruszymy je. 2. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy spód do sernika. 3. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam folią spożywczą. Wysypujemy pokruszone ciastka i dociskamy szklanką nadając odpowiedni kształt (pamiętając o wysokim rancie). I wstawiamy do lodówki. 4. Miąższ ze świeżego(...)Jeśli używamy sera waniliowego, na pewno był on już słodzony, zatem nie potrzebujemy dosładzać. 7. Kremówkę ubijamy osobno i łączymy z masą serową. Sekretem udanej bitej śmietany jest jej dobre schłodzenie. Zawsze trzymajmy ją zatem w lodówce. 8. Tężejącą masę serową wykładamy na spód ciastkowy. Wkładamy z powrotem do lodówki. 9. Żelatynę do galaretki marakujowej również moczymy w wodzie
Karczma HonoriettyMiałam wiaderko twarogu pomarańczowego [ pierwszy raz taki twaróg kupiłam , ale myślałam , że będzie lepszy] ..i trza było coś z nim zrobić i przez przypadek natrafiłam na
Moje domowe kucharzenieWitajcie moi Najmilsi! Dzisiaj kolejne 7 dni z planem od oxy! To był naprawdę udany tydzień! Udało mi się zrobić 4 treningi siłowe, 3 treningi biegowe
fitolarun.blogspot.comDzień dobry!Wczoraj zaprezentowałam Wam przyprawę do dań z dynią, więc dzisiaj pora na purée z dyni. Wybrałam do niego dynię Hokkaido ponieważ (wedle zapewnień sprzedawcy) jest nieco słodsza i orzechowa niż inne, dlatego też idealnie nadaje się do deserów. Oczywiście dyniowe purée możecie przygotować z dowolnej dyni, którą lubicie. Hokkaido jest również jedną z odmian dyni, którą można jeść(...)upieczeniu może być sucha (jednak zależy to też od odmiany dyni), więc jeśli będą trudności przy jej zblendowaniu, dodajcie nieco przegotowanej wody.Do czego można wykorzystać takie purée? Do sernika, nadzienia drożdżówek, kawy, syropu dyniowego i czego sobie zamarzycie :-).Jak je przechowywać? W szczelnym pojemniku w lodówce lub zamrozić wcześniej zważone porcje. Zapraszam! Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćPierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej ostatnio często jest przygotowana u nas w domu na obiadu lub kolację. Ten przepis przypadł do gustu wszystkim
Kuchnia Łukasza