Dużo bakalii, kruche, wysokie, piękne ciasto i niesamowity smak, tak, to jest Christmas cake , czyli Angielskie ciasto świąteczne. W tym roku to ciasto napewno zagości na
Kuchnia Łukaszateż dużo jeszcze przed nami. W tym czasie na blogu pojawiły się 182 przepisy! Ogromnie cieszymy się, że mogliśmy się z Wami nimi podzielić. Dziękujemy za wszystkie komentarze i dobre słowo :) A przede wszystkim za chęć wypróbowania naszych receptur :) Cieszymy się, że zaglądają do nas osoby zarówno z Polski jak i spoza granic. Jesteśmy bardzo szczęśliwi, że mogliśmy inspirować(...)Samara Gdańsk Łódź Katowice Nowy Jork Bydgoszcz A teraz przepisy, które w ciągu minionego roku cieszyły się największą popularnością: Ryba po grecku Ciasto makowo-kokosowe Szarlotka tatrzańska Piernik kawowy Sernik królewski Jogurtowy torcik malinowy Snickers Pomarańczowa chmurka Ciasto japońskie Sałatka z serka wiejskiego z groszkiem, ogórkiem i koperkiem Już nie możemy się doczekać, jak pierwsza dziesiątka najpopularniejszych przepisów będzie
MyCookBook.plSkładniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki krupczatki 2 łyżki cukru pudru 0,5 kostki masła 1 żółtko 1 łyżka soku z cytryny Krem: 3 jajka 1
Luźna KuchniaZazwyczaj już drugiego dnia Świąt nie mogę dłużej patrzeć na pierogi, na barszcz, na paszteciki i sernik. Wówczas przychodzi mi ochota na coś mocno wytrawnego, lekkiego i zupełnie nieprzypominającego jedną z tych świątecznych potraw, które doskonale wszyscy znamy. Pierników w Święta w ogóle nie mam ochoty jeść bo wcinam je od połowy listopada aż przez cały grudzień, zatem Wigilia(...)granatem to w ogóle strzał w dziesiątkę. Smaczne, trochę inne niż standardowe ale warte wykonania - danie. Składniki (na 2-3 porcje): szklanka ryżu Arborio pół litra dobrego, drobiowego lub warzywnego, bulionu 50 gram masła łyżka oliwy z oliwek lampka białego wina 100 gram mleka kokosowego 100 gram parmezanu 1 szalotka szczypta
Mango Papajachcę zużyć lodówkowe zapasy, albo otrzymuję prośbę od mojej drugiej połówki - Kochanie, zrobisz mi coś pysznego? Jeżeli potrawa była udana, po jej przygotowaniu spisuję przepis w moim zeszycie. Mam dobrą pamięć do składników i proporcji, nie muszę więc zapisywać ich na bieżąco. Ale za tydzień z pewnością miałabym już wątpliwości, jak ja to zrobiłam i bez zapisania w zeszycie, przepis(...)zastanawiacie się, czemu nie mam ich więcej? Ponieważ moja Mama też ma swój zeszyt - naznaczony zębem czasu kajet z wypadającymi karteczkami i najcenniejszymi przepisami rodzinnymi - na najpyszniejszy na świecie sernik, najlepszą szarlotkę, pracochłonny tort "Kasate Pycha" oraz blok czekoladowy, którym zajadaliśmy się jako dzieci. Są w nim przepisy mojej babci i innych członków rodziny. Wszystkie te receptury mają
Chilli Czosnek i OliwaHerbata Matcha moja miłość od dawna. Stali obserwatorzy zauważyli, że używam jej często, dodając do koktajli, serników, kremów, ciast, a nawet do ciasta drożdżowego. Według mnie deserom nadaje wyjątkowego smaku. Więcej o herbacie napiszę innym razem, dziś tak tylko w skrócie, abyście i Wy dostrzegli jej wyjątkowość. Matcha powstaje z herbaty Tencha, która jest wysoko gatunkowo herbatą, uprawiana(...)szeroką miseczkę, ręczny spieniacz do mleka, termometr. Jak ją zaparzyć? O tym piszę już troszeczkę niżej :) Do swojej Matcha dodałam plasterek limonki w syropie, co okazało się dosyć dobrym posunięciem, w efekcie otrzymałam dosyć smaczne połączenie smakowe. Składniki: 1/2 płaskiej łyżeczki herbaty Matcha 100 ml wody (wrzątku) 1 plasterek Limonki w syropie Wykonanie: Wrzątek przelałam do szklanki. Odstawiłam do przestygnięcia
Blondynka GotujeWtedy myślałam, że człowiek w tym wieku jest stary i nic szczególnego go już nie czeka. Ale tak nie jest. Wczoraj miałam dzień pełen przemyśleń. Co było dobre i co było złe. Bo było przez ostatnie lata nie tak. Dlatego postanowiłam oddzielić to grubą kreską i zrobić wszystko bym poczuła się prawdziwie szczęśliwa. Mam kilka małych marzeń i tylko chciałabym(...)rano z łóżka i pędzę zbawiać świat... Na urodziny jest tort, ale nie po drodze mi było ostatnio z pieczeniem, dla tego dzielę się z Wami moim ulubionym ciastem - sernikiem, który nie wymaga wiele pracy, a smakuje tak wybornie jak tort z kremem. Jako że zbliża się Boże Narodzenie, to szczerze polecam go na święta. Dziękuję za uwagę i pozdrawiam
Czerwień i błękitPrzygotowuję z nich nie tylko fantastyczne przetwory, kompoty, placuszki, desery, ale również ciasta! Jednym z tych ulubionych jest Sernikobrownie z czereśniami ( bo jak wiecie jestem ogromną wielbicielką wszelkiego rodzaju serników! ) I już siedząc na plaży w Grecji myślałam tylko o tym, by odpalić piekarnik zaraz po powrocie! Zrobiłam zakupy przez internet, a już po powrocie do Polski mogłam cieszyć się(...)cukier – 60 g * jajko – 1 szt * mąka pszenna – 50 g * soczyste czereśnie – ok. 100 g *Ja użyłam sera „wiaderkowego” – zawsze wybieram ten dobrej jakości, bardzo gęsty, droższy – warto! SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: WARSTWA SEROWA: Wszystkie składniki miksujemy na najniższych obrotach przez ok. 3 minuty – powinny być w temperaturze pokojowej . WARSTWA CZEKOLADOWA: W kąpieli
Ostra na SłodkoKotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Poza wartościami odżywczymi dynia ma przepiękny słoneczny kolor, a co za tym idzie i dania z niej przygotowywane. W zeszłym roku poza zupami krem z dyni zrobiłam Dyniowo Pomarańczowy Sernik na zimno który był wyśmienity! W tym roku dyniowych przepisów będzie więcej a s erię zacznie aksamitnie kremowe risotto z dynią . Składniki: ok 500g dyni obranej(...)mieszam do wchłonięcia płynu. Czynność powtarzamy do momentu aż ryż będzie miękki (a w zasadzie na wpół miękki bo ten ryż nie może się rozgotować) . Ryż jest dobry gdy puści charakterystyczny kleik co sprawia że risotto jest kremowe. Na koniec dla wzbogacenia smaku można dodać łyżkę masła. Co prawda mało dietetyczne ale jakże pyszny uzyskamy efekt
W kuchennej krainiefort – wrażenie to wzmacnia kolekcja obrazów oraz witrażowych lamp. W tym nastrojowym wnętrzu można delektować się przysmakami z tradycyjnej kuchni polskiej oraz wiedeńskiej. Ciepły wystrój sprawia, że jest to dobre miejsce zarówno na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi jak i na romantyczną kolację we dwoje. Fanów sportu ucieszy telebim, na którym podziwiać można wszystkie ważne wydarzenia sportowe. Ponadto restauracja zajmuje(...)wiener schnitzel , golonka , ziemniaki zapiekane , kapusta zasmażana ) BASIA: Półmisek C.K. ( grillowana wołowina , wieprzowina , drób zapiekany w serze , frytki , ziemniaki zapiekane , ziemniak chilijski ) DESERY: JA : Apfelstrudel z sosem waniliowym BASIA: Sernik wiedeński z owocami ______________________________________________________________________________________________________ NASZA OFERTA : Obejmowała 3-daniową ucztę wraz z winem i świeżo wyciskanym sokiem z pomarańczy w cenie 69,99 zł zamiast 134 zł Tutaj dostępna
Ostra na Słodkokonsystencję i jest lekko słodkie, dlatego też Japończycy używają go do deserów, ale nie tylko :) Dobrze zagęszcza. Według mnie najlepsze do kremowych zup i sosów, ale też... budyniu i sernika! * Płatki miso z kwiatem soli morskiej, kurkumą i imbirem Miso jest także używane jako alternatywa dla soi. Tutaj w formie płatków z dodatkiem kwiatu soli morskiej, kurkumy i imbiru. Razem(...)soku, dzięki czemu pozostają delikatne i nierozmoknięte. To już mój trzeci słoik kasztanów od Danival i na pewno nie ostatni! * Sos z sera Roquefort - sos z sera pleśniowego, dobry zarówno na ciepło jak i na zimno. Często używam go jako dressingu do sałatek, ale też jako dodatku do grillowanych warzyw. W składzie oczywiście zero zbędnych dodatków, jest za to śmietanka
Poranek na słodkoprzechowujemy produkty, których data ważności jest najdłuższa. Na szczytowej półce warto ustawiać żywności w słoikach jak dżemy, powidła itd. Jest to też odpowiednie miejsce do przechowywania ciast np. sernika na zimno. Środkowa półka. Idealna do przechowywania nabiału, wędlin, jak również gotowych zup w garnku czy innych tego typu potraw. Na dolnej półce lodówki należy przechowywać mięso i ryby. Uwaga! Należy(...)przechowywać. Sposób pakowania produktów spożywczych odgrywa niezwykle ważną rolę w utrzymaniu ich jak najdłuższej przydatności do spożycia, niweluje też przenikanie zapachu potraw oraz wprowadza ład i porządek w lodówce. Dobrym rozwiązaniem są pojemniki do przechowywania żywności. Szczelne, pojemne, można oddzielić róże rodzaje produktów i uniknąć przenikania zapachów. Jednak często zajmują za dużo miejsca (zwłaszcza w okresie świątecznym). Dlatego ostatnio sięgam
Słodkie okruszkiBlomedii.Zaraz po mnie dotarły kolejne dziewczyny ( Ada , Ilona , Agata i Natalia ) – małe i niesamowicie sympatyczne grono ruszyło do sali , gdzie rozpoczęły się warsztaty.Przywitaliśmy się , przedstawiliśmy , i w dobrych humorach rozpoczęliśmy pracę.Na początku p. Piotr zapoznał nas z historią kostki do pieczenia.Poznaliśmy proces produkcji , różnice pomiędzy nią a masłem … oraz mieliśmy okazję podglądnąć proces powstawania.Chwila czasu , kilka składników(...)zadania i każdej z dziewczyn przypadł inny wypiek do zrobienia – ja trafiłam na Keksa – z ogromną ilością uwielbianych przeze mnie bakalii i jeszcze większą ilością jajek.Pozostałe dziewczyny dostały Sernik , creme brule , brownie czekoladowe , babeczki z owocami , tartę orzechową – aż ślinka ciekła na samą myśl o efektach końcowych.Ale to nie wszystko – każda z nas miała okazję przygotować jeszcze
Ostra na Słodkotylko zobaczyłam przepis na ciasto do którego dodaje się Inkę wiedziałam, że muszę go wypróbować i nie żałuję bo wyszło fantastyczne! W smaku podobny jest do sernika (chociaż nie ma w nim ani grama sera!), ale jest zdecydowanie bardziej delikatny. A ciasto z lekkim posmakiem Inki jest po prostu pyszne, zresztą sami spróbujcie! Przepis nieco zmodyfikowany pochodzie(...)gruszkami lub innymi owocami ( u mnie były to gotowe prażone jabłka, których jednak nie polecam,bo ciasto zrobiło się przez nie zbyt wilgotne i chociaż w smaku były bardzo dobre to w trakcie krojenia rozpadało się). Owoce obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałeczki. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajmy połowę cukru i jeszcze przez
Słodka Kraina Wypieków