diety - 12042 przepisów (strona:451/803)

Poniedziałkowy "fit" - Surówka z kapustą pekińską 176

warzyw nadające się na lekką kolację. Dzisiaj właśnie przygotowałam takową surówkę -  lekką i smaczną. Jest ona idealnym dodatek do obiadku bądź może być serwowana dla osób będących na diecie.  Surówka szlachecka z kapustą pekińską SKŁADNIKI: 30 dag kapusty pekińskiej 2 marchewki 1 pęczek koperku 4 pomidory rzymskie lub 1 duży malinowy przyprawa do sałatek świeżo zmielony pieprz PRZYGOTOWANIE

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - pomidorki faszerowane ryżem i mięsem 144

coś "fit". Dzisiaj chciałyśmy zaproponować pomidory w roli głównej. Pomidorki faszerowane to świetne zestawienie. Można przygotować je na ciepło. Zostały nafaszerowane ryżem i kurczakiem więc świetnie spiszą się na diecie i mogą byc zarówno smacznym obiadek jak i kolacją.  Pomidorki faszerowane ryżem i mięsem SKŁADNIKI: 4 pomidory np rzymskie 50 g ryżu brązowego 130 g piersi z kurczaka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kotleciki wieprzowe w plastrach boczku na oleju rzepakowym 175

świetnie pasuje do sezonowych warzyw.  W przygotowaniu potrawy użyłam Oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest niezbędnym produktem w naszej codziennej diecie. Kotleciki wieprzowe w plastrach boczku SKŁADNIKI: 250 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko ½ łyżeczki czubricy sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki bułki tartej olej rzepakowy do smażenia 6 plastrów

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą i czosnkiem 126

Dzisiaj w poniedziałkowym cyklu zwanym przez nas "fit" chciałyśmy zaprosić Was na pyszną  rozgrzewającą zupkę, którą swobodnie można przygotować będąc nawet na diecie. Kiedy ugotowałam ją pierwszy raz mój mąż zamieszał łyżką w talerzu i zapytał czy będzie tak często... Nic nie odpowiedziałam i czekałam na jego reakcje smakową. Gdy skosztował sam odpowiedział pozytywnie na pytanie. Od tego dnia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem w sosie pomidorowym 336

ilość błonnika. Obecność mąki z pełnego przemiału w makaronach sprawia, że przez dłuższy czas zapewniają dopływ energii, dłużej czujemy się syci, przez co makarony takie są polecane osobom na dietach.  Makarony te trudniej się rozgotowują, mają ciemniejszy kolor zarówno przed jak i po ugotowaniu. Smak jest też nieco inny niż makaronu tradycyjnego, ale dla walorów zdrowotnych warto spróbować

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bardzo zdrowa sałatka na niedzielne śniadanie 321

wielkopolskim. To olej o znakomitym smaku i zapachu.   Jest to olej roślinny o najwyższej zawartości kwasów tłuszczowych omega -3  i omega – 6 ca 67%, które jako składniki diety regulują poziom cholesterolu. Łyżka oleju zabezpiecza dzienne potrzeby organizmu w NNKT.  Znakomity jest do ziemniaków, kasz, pieczywa, sera , ryb-śledzi, mięs, wszelkich warzywnych sałatek i surówek a szczególnie cebuli

Z Kuchni Do Kuchni
Winogrono - smaczne i zdrowe. 88

Winogrono - smaczne i zdrowe. Czerwone owoce są cenniejsze od białych, ze względu na większą zawartość substancji odżywczych. W sezonie powinny znaleźć się w codziennej diecie każdego mężczyzny.  Ciemne winogrona podnoszą poziom testosteronu oraz pomagają w budowie muskulatury ciała. Oprócz wspomnianego wyżej resweratatrolu zawierają też wiele innych składników odżywczych : fosfor, magnez, cynk, miedź oraz bor. Ten rzadko występujący pierwiastek bierze

Przepisy i porady kulinarne
Arbuz- doskonały owoc na upalne dni. 156

pragnienie, obniża temperaturę ciała i chroni przed udarem cieplnym. Podobnie jak i inne czerwone owoce jest źródłem likopenu. Substancja ta może zmniejszać ryzyko powstawania nowotworów m.in. prostaty. Włączenie do diety arbuzów zaleca się więc szczególnie panom. Arbuz zawiera także citrulinę substancję która w organizmie człowieka uaktywnia produkcję związku powodującego rozluźnienie naczyń krwionośnych. A lepszy przepływ krwi to także lepsza erekcja

Przepisy i porady kulinarne
Brokuły - to warzywo polecane osobom palącym. 142

oraz kwas foliowy, żelazo, wapń i selen. Mają dużo sulforafanu i indoli, substancje które mają działanie antynowotworowe. Chronią przede wszystkim układ oddechowy, więc w te warzywa powinni wzbogacić swoją dietę zwłaszcza palacze, także bierni. Najnowsze badania wykazały, że składniki znajdujące się w tych warzywach zapobiegają również zmianom zapalnym w płucach oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Ich różyczki można gotować, smażyć

Przepisy i porady kulinarne
Pieczarki - poprawiają płodność. 141

stołach. I słusznie, ponieważ są źródłem wielu substancji odżywczych.  Są one źródłem białka,zawierają tzw. aminokwasy egzogenne, których organizm sam nie potrafi wytworzyć. Grzyby te to dobre uzupełnienie diety dla osób nie jedzących mięsa.  Zawierają także rzadko występującą w warzywach witaminę D, mikroelementy takie jak : potas, fosfor, żelazo, miedź oraz selen, który poprawia płodność i chroni organizm przed

Przepisy i porady kulinarne
Rzodkiewka - chrupmy ją przez cały rok. 128

Jest niezastąpiona przy odchudzaniu. Kiedyś była tylko na wiosnę, teraz możemy ją jeść przez cały rok. Jest doskonałą przekąską w dietach odchudzających, gdyż zawiera sporo błonnika, który wypełnia żołądek dając uczucie sytości. hamująco na apetyt działają także zawarte w niej olejki eteryczne, które decydują o ostrym smaku rzodkiewek. Jest nisko kaloryczna, 8-10 średnich rzodkiewek zawiera bowiem jedynie 21 kcal

Przepisy i porady kulinarne
Młode ziemniaki - obniżają ciśnienie krwi. 145

Ziemniaki działają zasadotwórczo, dzięki czemu równoważą kwaśny odczyn mięsa, z którym przeważnie je jadamy. Są one lekkostrawne, warto więc włączyć je do diety rekonwalescentów i osób w starszym wieku. Mało kto z nas wie, że zawierają więcej witaminy C niż jabłka i dwa razy mniej kalorii niż stare ziemniaki czy kasze, a to wszystko dzięki dużej zawartości wody. Młode ziemniaki

Przepisy i porady kulinarne
Bób - ułatwia nam trawienie. 146

Bób to najstarsza znana nam roślina strączkowa ! Jej pełnowartościowe białko z powodzeniem może zastąpić mięso w diecie wegetarian.  Młody bób po ugotowaniu najlepiej jeść z łupinami, ponieważ zawierają one substancje, które ułatwiają trawienie. Warzywo to pomaga utrzymać prawidłowe pH organizmu człowieka. Ma właściwości zasadotwórcze, w przeciwieństwie do większości pokarmów pochodzenia zwierzęcego np. mięsa,jaj,mleka, oraz zbóż, które zakwaszają

Przepisy i porady kulinarne