czosnkiem, sokiem z cytryny i podana z makaronem - np. owsianym). Dziś po raz pierwszy połączyłam ją z owocami i kaszą jaglaną. Spróujcie, naprawdę warto wprowadzić natkę pietruszki do codziennej diety i jadać ją jak najczęściej to możliwe. Posiada właściwości odkwaszające, jest bowiem bogatym źródłem: prowitaminy A, witamin: C, PP, K, kwasu foliowego, soli mineralnych: wapnia, magnezu, potasu, żelaza, antyoksydantów: luteoliny
Szkrab Je SamDOMOWY Z KACZKI Z ŻURAWINĄ - kremowy i aromatyczny. Jednego jestem pewna. Tak kremowego i aromatycznego pasztetu jeszcze nie jadłam! Szkoda, że internet nie przenosi zapachów ;) Dziś można zapomnieć o diecie. Delikatny, wykwintny pasztet z kaczki i warzyw gotowanych w rosole. Niedługo święta, niektórzy z nas zastanawiają się już pewnie, co zagości na Wielkanocnym stole. Zaskoczcie najbliższych ciekawym smakiem
Moja Książka Kucharskasoczewicy i ziemniaków w zupie pomidorowej. Całość doprawiona kuminem rzymskim, który dodał zupie lekkiej ostrości i orientalnej nuty. Poniższa zupa będzie idealna dla wegetarian, wegan i osób będących na diecie. Składniki na porcję dla 4-6 osób: 1 puszka cieciorki konserwowej (400 g) 1 szklanka przecieru pomidorowego (250 g) 4 średniej wielkości ziemniaki 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżka
Ugotowaćsoczewicy smakują wyjątkowo podane z pomidorowym sosem lub zimnym sosem na bazie jogurtu. Jest to tani wegetariański obiad. Gotowanie bez mięsa jest łatwe. Wegetariańskie potrawy wprowadzają urozmaicenie do codziennej diety. Przemysł bezmięsny wyrósł na potęgę. Oferuje mnóstwo wegetariańskich i wegańskich produktów ale czasami o wątpliwej jakości. Bardzo lubię jeść jarsko i surowo oceniam wegańskie produkty, bo zastąpienie mięsa i tłuszczów
codojedzeniakilka osób uświadomiło mi, że czemu nie! W takim razie zaczynamy... Dzisiaj w menu (nie)zwykły obiad. Jest bezglutenowy i mam nadzieję, że osoby z celiaklią oraz osoby na diecie bezglutenowej (np ja, ale o tym kiedy indziej) go polubią. Enjoy! :) Przepis na 4-5 porcji. Kurczak w szynce: 1 podwójny filet z piersi kurczaka 10-12 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
Taste of imaginationjest w witaminy A, B1, B2, PP oraz cenne minerały; potas, magnez, żelazo,fosfor. Niepozorne ziarenka w jego wnętrzu to skarbnica kwasów omega-3, niezwykle cennych w codziennej zdrowej diecie, wspomagających koncentrację i pracę mózgu. Ten mały włochaty owoc to prawdziwa tarcza przeciw wolnym rodnikom przyspieszającym starzenie się skóry i procesy nowotworowe. Badania dowodzą że jego częste spożywanie uodpornia,wygładza
The Slow Life Wifemleko zakwaszone bakteriami lactobacillus acidophilus, należącymi do naturalnej flory bakteryjnej jelit. Sok zawiera także dość sporą ilość potasu, głownie za sprawą szpinaku. Ten składnik mineralny jest bardzo pożądany w diecie u osób cierpiących na rozmaite choroby układu krwionośnego. To właśnie dzięki niemu naczynia krwionośne są chronione przed mikro uszkodzeniami z powodu wysokiego ciśnienia krwi. Magnez obecny w soku wraz
The Slow Life Wifetakże łagodzi duszność towarzyszącą przeziębieniom. Zanim jednak sięgniemy po imbir w celach leczniczych, zaaplikujmy go sobie profilaktycznie w smacznym napoju. Aby zaradzić jesiennym przeziębieniom, powinniśmy zadbać w naszej diecie o odpowiednią dawkę witamin, minerałów i substancji uodporniających. Jabłko to wspaniałe źródła błonnika, która zadba o zdrowie naszych jelit. Dodatek marchewki w połączeniu z pomarańczą to nie tylko bogactwo
The Slow Life Wifemnóstwo cennych substancji. W kaki znajdują się między innymi: witaminy z grupy B, witamina A, C, K, potas, magnez, miedź i fosfor, więc zdecydowanie warto włączyć ten owoc do diety. W grudniu eksperymentowałam z muffinkami różanymi , a teraz zapakowałam ten naturalnie słodki owoc do słoiczków. Żeby trochę przełamać intensywną słodycz i dodać całości aromatu, wykorzystałam skórkę z pomarańczy
Fitkotpewno przypadnie wam do gustu. I gościom też Do tego jak zawsze jest to wersja fit, bo cukru nie zawiera, a dodatkowo spodoba się też osobom na diecie bezglutenowej, bo spód załatwia sprawę w tej kwestii Szczególnie polecam, bo na pewno upiekę go jeszcze wiele razy (dobra, może z drobnymi modyfikacjami, bo nie może być nudno ;)) Sernik na biszkoptowym spodzie
FitkotZdecydowanie za mało na moim blogu jest przepisów na zupy, a szkoda, więc czas to nadrobić. Zupy to ważny element naszej diety, mający wpływ na nasze zdrowie. Co jakiś czas wrzucać więc będę przepisy na proste i łatwe zupki. Bez kostek rosołowych, bez wegety, tego w mojej kuchni nie używam. Składniki: Porcja rosołowa z kurczaka 1 podudzie
Z Majeczką w kuchniglutenu. Kilka lat temu okazało się, iż mam nietolerancję na laktozę. A zaraz po tym stwierdzono u mnie syndrom jelita wrażliwego. Te dwa odkrycia spowodowały, iż bardzo zmieniłam swoją dietę. Testy jakie przeprowadziłam nie wykazały u mnie nietolerancji na gluten ale sama postanowiłam zredukować jego ilości. Na blogu znajdziecie przepisy z glutenem, laktozą czy innymi składnikiami, których normalnie nie jadam
mecookssię oszukiwać - ten dietetyczny gulasz z piersi kurczaka nie smakuje jak gulasz z wieprzowiny, lecz może być jego miłą namiastką na diecie:). Jest smaczny i lekki, przeważają w nim warzywa. Można podać go z ziemniakami, ryżem, kaszą lub pieczywem. 2 filety z kurczaka 2 papryki 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 dużego selera 2 cebule 200g pieczarek 2 ząbki czosnku
Szefowa kuchnitakże potasu, magnezu, miedzi, fosforu i żelaza. Działa odkwaszająco i usuwa toksyny z organizmu. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, dlatego polecana jest osobom na diecie bezglutenowej i chorym na celiakię. Sposobów na przygotowanie kaszy jest mnóstwo. Poza tradycyjnie ugotowaną jaglanką można przygotować z niej m.in. budyń lub zapiekankę, placki, a nawet krem do tortów, a w wersji wytrawnej wykorzystać
Obiad gotowykońcu zaczęły się oczyszczać i choć nadal z siłą słabo to czuję, że domowe metody dużo bardziej mi pomogły niż tradycyjne leki. W czasie choroby zmieniła się trochę moja dieta – nie mam już ochoty na ciężki, mięsne posiłki, natomiast jedyne co mogłabym jeść na okrągło to zupy . Nie dość, że nawadniają organizm to jeszcze dostarczają witamin i co najważniejsze
365 dni dookoła kuchni