„Gotuj zdrowo dla całej rodziny” Jamie Oliver 241Kochani dzisiaj w Polsce premiera książki Jamiego Oliviera „Gotuj zdrowo dla całej rodziny”. Uwielbiam tego kucharza! jego potrawy są proste choć niebanalne. Tym razem
Ania i Marcin gotują
Kompot winogronowy z miodem i anyżem 153Kompoty są najcenniejszymi przetworami pod względem spożywczym, gdyż użyte owoce nie są poddawane wcześniejszej obróbce termicznej i nie tracą witamin. Ten z winogron dodatkowo wzbogaciłam nutą
Kuchnia w czekoladzie
Puree z dyni - baza do deserów 216Zawsze chętnie korzystam z sezonowych produktów. Jednym z warzyw po które najczęściej sięgam jesienią jest dynia. Wykorzystuje ją do zup, gulaszy, kaszotto i oczywiście deserów :) Zanim piękna pomarańczowa dynia trafi do deseru robie z niej puree. Można oczywiście kupić gotowe puree w słoiku, ale przygotowanie domowe nie zawiera zbyt wiele czasu, a przynajmniej dokładnie znamy jego skład :) Czas przygotowania
Kolizje Smaków
Knoppers – domowy sposób na wafelki 962Czy jest ktoś, kto nie lubi tych wafelków? Myślę, że nie Można je w bardzo łatwy sposób przygotować w domu. Nie potrzebujemy do tego wielu składników
Ania i Marcin gotują
Restauracja Sketch w Teatrze Wielkim | Warszawa 229było w nim nic co zasługuje na uwagę, no może tylko fakt, że to jagnięcina z Merynosa. Gdybym mogła przekalkulować, zdecydowanie zamówiłabym za ten budżet pielmieni, zupę rybną i deser Waniliowy Cream Brulee z marakują – 16 zł Mniam, mniam, mniam. Delikatnie słodki, o kremowej konsystencji z marakują, która podkręciła smak i nadała wyrazistości. Jeżeli nie lubicie dość słodkich deserów
Kuchnia Bazylii
Masa orzechowa do... rogalików, bułeczek... 245miałam gotowej masy, więc musiałam ją zrobić. Dlatego pomyślałam, że przy okazji zrobię zdjęcia, opiszę i będzie post o tym jak zrobić taką najłatwiejszą orzechową masę do deserów. Jak pomyślałam tak zrobiłam. Pewnie przyda się tym, którzy nie wiedzą jak zrobić taką masę... Składniki: 300 g obranych orzechów włoskich 60 g cukru pudru 2 łyżki miodu ½ łyżeczki(...)kremowej śmietany otarta skórka z jednej cytryny Wykonanie: Orzechy zmieliłam w blenderze. Do miski wsypałam wszystkie składniki i wymieszałam. I to wszystko. To jest najłatwiejsza w wykonaniu masa do deserów. Przyda się do ciastek, bułeczek, tortów... Polecam, bo jest smaczna i zawsze się udaje. Uda się każdemu. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło
Kuchnia u Krysi
Bolognese z pieczarkami 172Dziś Światowy Dzień Makaronu, więc musi pojawić się przepis, który odpowiednio uczci to mączne cudo! Inspiracją było sycące bolognese z książki "Kudłaci Kucharze na diecie". Na
Cooking Monster
Kotlety z ugotowanych ziemniaków + film 404Kotlety z ugotowanych ziemniaków to pyszne urozmaicenie codziennych obiadów, doskonale smakują w towarzystwie sosu pieczarkowego i surówki. Priorytetem podczas przygotowywania tego dania jest niska cena produktów
Smakowite Dania
Bitki wieprzowe 180Klasyczny przepis na bitki wieprzowe. Marcin uwielbia, kiedy ich mięso rozpływa się w ustach Myślę, że to zdrowy i sprawdzony przepis, który zadowoli najbardziej wymagających fanów
Ania i Marcin gotują
Barszcz czerwony na zakwasie 271W ostatnich dniach mam wewnętrzne zapotrzebowanie na buraki. Przywiozłam od mamy zakwas do barszczu i postanowiłam zrobić sobie małe święta. Barszcz nie Wigilijny, bo na rosole
Emskie Smaki
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 176To przepis z jednej z moich ulubionych książek kucharskich "Kudłaci Kucharze na diecie". Smaczny, zdrowy, mało kaloryczny i szybki w przygotowaniu! :) Dave Myers i Si King
Cooking Monster
Faszerowane kacze udka z winną, jabłkowo-żurawinową glazurą 240Mąż namówił mnie na zakup kaczych udek. Nigdy ich nie przyrządzałam, a zależało mi by były smaczne, ale też nietypowe. Takim przygotowaniem zaskoczyłam Męża, który zjadając
Kuchnia w czekoladzie
Warszawska Halka i gęsina w roli głównej 184orzechami laskowymi Do podanych potraw mogliśmy spróbować, rekomendowanych na rok 2016 przez Slow Food Polska polskich win: Czerwonego i Białego Świętomarcińskiego, a także win argentyńskich. Natomiast na deser mogliśmy się delektować: obłędnym śmietankowym sernikiem na ciasteczkowym spodzie ponczowym ciastem z kremem z dyni z jeżynami Bardzo spodobało mi się wnętrze Halki, jest przestronne, jasne, urządzone ze smakiem(...)malinami w occie balsamicznym oraz noga z gęsi w sosie z rokitnika podaną z mieszanymi liśćmi sałat, figami, jeżynami, malinami i orzechami laskowym. Obłędne były też obydwa desery. Bardzo dziękuję Zomato za zaproszenie, a Halce za miłą gościnę. Wrócę tu, żeby spróbować tradycyjnych polskich dań, które są tu serwowane na co dzień, i o których tak smacznie opowiadali
Kulinarne przygody Gatity
Śniadanie z kiwi i musli 246Odjazdowa mieszanka na śniadanie, lekkie i bardzo proste w przygotowaniu. 2 porcje Składniki: 4 kiwi + 1 kiwi do dekoracji 3 łyżki miodu 200 g
Niezły Młynek