Kruche babeczki z karmelem. Edyta Guhl. Zapraszam na przepyszne kruche babeczki z nadzieniem karmelowym i orzechem włoskim. Przepis na domowe nadzienie karmelowe podawałam już w przepisie
dolcevitainmykitchenCiasto wąż. Edyta Guhl. Klasyczny przepis na marmurkową babkę urozmaiciłam na dwa sposoby. Zmieniłam jej smak przez dodanie masy marcepanowej, a zwyczajny okrągły kształt zamieniłam na
dolcevitainmykitchenDrozdzowe figurki Sw. Marcina. Edyta Guhl. Jeśli 11 listopada znajdziecie się w Niemczech, niech nie zdziwią Was dzieci z lampionami, które wędrują ulicami miast i wsi
dolcevitainmykitchenZapraszam na przepyszne, kruche ciasteczka w formie lisków lub jeżyków. Jeszcze nie zaczęło sie u nas adwentowe pieczenie- Adventbäckerei, jeszcze trwa jesien i dlatego zapraszam na
dolcevitainmykitchenDekoracja na wieczor wigilijny- wianek z precelkow. Edyta Guhl. Pierwszy raz zobaczyłam te wianuszki u Eleny Shashkina w internecie i bardzo się nimi zachwyciłam. Potem pojawiły
dolcevitainmykitchenZapiekanka ze słodkich ziemniaków- Edyta Guhl Kochani, dzisiaj szybki przepis na obiad- zapiekankę ze słodkich ziemniaków. Przepyszna, sycąca, wegetarianska. Bez zbędnych słow zapraszam na obiad staropolskim
dolcevitainmykitchenCzekoladowe choinki. Edyta Guhl. Witajcie :-) Rozglądam się po różnych blogach i wszędzie zrobiło się tak zimowo, światecznie, więc pora już na mnie, żeby rozpocząć adwentowe wypieki
dolcevitainmykitchenKeks z bakaliami. Edyta Guhl Zapraszam na przepyszny angielski keks z bakaliami, który zapowiadałam już ostatnio. Keks udał się bardzo aromatyczny, efektowny, żółciutki z kolorowymi punkcikami
dolcevitainmykitchenSpekulatius- korzenne ciasteczka. Edyta Guhl Nie ma adwentu bez spekulatiusa, przynajmniej w Nadrenii- Palatynacie, gdzie mieszkam. Dlatego tym specjałem rozpocznę grudniowe blogowanie. Spekulatius to płaskie, brązowe
dolcevitainmykitchenPierniczki grzybki- Edyta Guhl W tak radosnym dniu zapraszam na wesołe grzybki- czyli pierniczki bez miodu. Potrzeba jest matką wynalazków, bardzo zachciało mi się pierniczków, a
dolcevitainmykitchenCytrynowy piegusek z makiem- Edyta Guhl Otwieram kolejne okienko w adwentowym kalendarzu i dzisiaj zapraszam na cytrynowego pieguska. Zauważyłam, że w przeciwieństwie do ciężkich, kremowych tortów
dolcevitainmykitchenPieczarki w koszyku. Edyta Guhl. Ostatnio były piernikowe grzybki, a dzisiaj zapraszam na pieczarki. Przepis znalazłam u Danusi i jestem pełna zachwytu. Pieczarki jak żywe, a
dolcevitainmykitchenMakowiec na kruchym spodzie. Edyta Guhl. Według ludowych wierzeń mak, spożywany w wigilię Bożego Narodzenia, ma zapewnić nam sytość, zdrowie i powodzenie w Nowym Roku. Mak
dolcevitainmykitchenSkandynawski chlebek . Edyta Guhl. Witajcie, zapraszam na krótką podróż fotograficzną w przeszłość. No, może nie aż taką daleką...Chciałabym Wam dzisiaj pokazać, co działo się u
dolcevitainmykitchenBiały kruchy opłatek. Edyta Guhl. Jest w moim kraju zwyczaj, że w dzień wigilijny, przy wzejściu pierwszej gwiazdki wieczornej na niebie, ludzie gniazda wspólnego łamią chleb
dolcevitainmykitchen