desery - 58579 przepisów (strona:564/3906)

Wegetariańskie burgery z hummusem 108

Wegetariańskie burgery w mniejszej wersji, przygotowane z domowych bułeczek buraczanych z dodatkiem czarnuszki. Bułki swój piękny, różowy kolor zawdzięczają sokowi z buraka, który to również wzbogacił

Kuchnia MagdaLeny
Pączki serowe – bardzo łatwy przepis 595

Przepis na bardzo łatwe i szybkie pączki serowe. Do ich zrobienia potrzeba tylko kilku składników i dosłownie pół godziny czasu. Czas przygotowania: 30 min   Składniki

Słodki Blog
Tort kokosowy Raffaello 439

Przepiękny bialutki tort kokosowy, przełamany konfiturą z czarnej porzeczki i oblany dripem z białej czekolady. Wspaniały dla miłośników kokosowego smaku.   Składniki: (na tortownicę 18 cm

Słodki Blog
Gulasz z boczniaków 129

Wegetariański gulasz z boczniaków to świetna alternatywa dla gulaszu mięsnego. Ciemny, aromatyczny sos pełen boczniaków, z dodatkiem suszonych grzybów oraz musztardy, która podkręca jego smak. Na

Kuchnia MagdaLeny
Czekoladowe naleśniki z serkiem waniliowym i bananami z rumem 73

Czekoladowe naleśniki z serkiem waniliowym i bananami z rumem Czekoladowe naleśniki , to deser zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Wszystko zależy od dodatków z jakimi je podamy. My dzisiaj proponujemy przepis z dodatkiem bananów z rumem, ale pyszne też są np. z masłem orzechowym, konfiturą z czarnej porzeczki itp. Czym spiżarnia bogata Naleśniki 30g masła 80g czekolady gorzkiej 300ml

Tajemnice Smaku
Słoik z musem z orzechów brazylijskich z figami i borówkami 85

Orzechy brazylijskie są smaczne i zdrowe, zawierają w swoim składzie mnóstwo witamin oraz minerałów. Na szczególną uwagę zasługuje to, że orzechy brazylijskie stanowią najbogatsze, naturalne źródło

Tajemnice Smaku
Mus z czarnych jagód, jogurtu, chia z granolą 71

bardzo krótki. Warto więc owoce mrozić, suszyć, robić z nich soki, dżemy i konfitury, by korzystać z ich cennych właściwości przez cały rok. Mrożone jagody są świetnym dodatkiem do deserów. Składniki  na szklankę 300ml Mus jagodowy: 150 ml jogurt naturalny 7 łyżek  jagód 3 łyżeczki chia Pozostałe : 4 łyżki granoli 6 łyżki kaszy jaglanej ekspandowanej 4 łyżki jagód

Tajemnice Smaku
Tarta serowa z matchą 75

Matcha to sproszkowana japońska zielona herbata, która w ostatnim czasie stała się bardzo modnym, a przy okazji zdrowym dodatkiem do deserów. Lody, kremy, koktajle, serniki z dodatkiem odrobiny matchy zyskują piękny zielony kolor i wyjątkowy smak. Opakowanie z matchą warto po otwarciu przechowywać w lodówce, szczelnie zamknięte, gdyż szybko łapie wilgoć i się starzeje. Składniki na formę do tarty

Tajemnice Smaku
Domowe lody z mango i marakui 58

Przygotowanie lodów w domu, jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami maszynki do lodów okazuje się wyjątkowo prostym zadaniem. Wystarczy zmiksować składniki, wrzucić do maszynki i czekać, aż wszystko

Tajemnice Smaku
Szarlotka czy Charlotte? 64

szara reneta lub antonówka. Jednak to, co dziś nazywamy szarlotką z charlotte ma niewiele wspólnego. “ W XVIII wieku na cześć Charlotte, żony Jerzego III, króla Anglii, powstał ciepły deser z dodatkiem smażonych jabłek, nazwany jej imieniem. Okrągłą formę o brzegach rozszerzających się ku górze (tzw. forma szarlotkową) wykładano biszkoptami lub kawałkami białego chleba z masłem, potem wypełniano gęsta marmoladą

Tajemnice Smaku
Migdałowe ciasto z Santiago de Compostela 78

Tarta de Santiago to przepyszne migdałowe ciasto, zwane również ciastem pielgrzymów. Bardzo słodkie, wilgotne i energetyczne jest idealnym deserem dla strudzonych pielgrzymów podróżujących na szlaku do Santiago de Compostela. Znakiem szczególnym tego ciasta jest pewien detal – krzyż św. Jakuba w kształcie miecza. Ten charakterystyczny krzyż, możemy wydrukować i wyciąć z szablonu , następnie położyć na środek przestudzonego ciasta i obsypać

Tajemnice Smaku
Cynamonowa beza z bitą śmietaną z ricottą i pomarańczami 87

Beza to deser, którego zwykle nie planuje. Najczęściej przygotowuję bezy, kiedy zostają mi białka z innych przepisów. Tej się upiekło dzięki zapiekanemu awokado z łososiem i żółtkami . Bezę podałam z pomarańczami, bo jest na nie sezon, a cynamon bo bardzo lubię takie połączenie. Składniki BEZA 4 białka 200 g cukru szczypta soli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka

Tajemnice Smaku
Tarta z ciasta filo z kozim serem i marynowanym truskawkami z oliwkami 82

francuskie serwować zarówno na słodko, jak i na słono. Kilka wskazówek, jak obchodzić się z ciastem filo znajdziecie w poprzednim wpisie na Truskawki w koszyczkach . Tam truskawki były na deser. Tym razem proponuję truskawki w daniu wytrawnym, zamarynowane w oliwie i occie balsamicznym, podane z chrupiącą tartą z kozim serem.  Kiedy pierwszy raz zaserwowałam to danie przyznam, że przy(...)stole nastąpiła nie mała konsternacja, czy to oby na pewno nie jest deser? Składniki na foremkę o wymiarach 36 x 11 cm 150 g (1/2opakowania) ciasta filo 5 – 6 łyżek oleju ( u mnie ryżowy) 150 g sera koziego kanapkowego 150 g śmietany 18 % 2 jaja 300 g truskawek pęczek świeżego tymianku 1/2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu 3 łyżki octu

Tajemnice Smaku
Serniczki z czekoladowymi kukurydzianymi płatkami i słodkim zagęszczonym mlekiem 102

Pieczony puszysty sernik z borówkami .   Płatki wszystkim posmakowały, więc  pomyślałam,  że do tych serniczków też na dno dam kukurydziane płatki.   Masa sernikowa jednak ta ten deser jest nieco rzadsza i płatki ślicznie wypłynęły na wierzch…  Na szczęście serniki na tym nic nie straciły, wręcz przeciwnie… Składniki na około 20 -24 babeczki CZEKOLADOWE PŁATKI

Tajemnice Smaku