gotować i piec według tradycyjnych włoskich przepisów, które sama sobie tłumaczę I efektem tych eksperymentów jest właśnie ten przepis na tiramisu. To ciasto to chyba jeden z najpopularniejszych włoskich deserów. Jego pochodzenie jest przedmiotem licznych dyskusji, zdaniem jednych pochodzi on z Treviso, a powstało około XIX wieku. Zdaniem innych tiramisu pochodzi z Gorizia we Friuli Venezia Giulia. I co ciekawe(...)miejscowość wraz z Veneto walczy o tytuł autora tego deseru. Tiramisu tradycyjne i najsmaczniejsze Składniki na ok. 6 – 9 porcji 250 g biszkoptów 2 filiżanki espresso 500 g mascarpone 4 żółtka 2 białka jaj 100 gramów cukru pudru 1 łyżka ulubionego likieru (ewentualnie szczypta wanilii) 2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku Sposób przygotowania: Zaparz espresso. Odstaw je do przestygnięcia
365 dni dookoła kuchni(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lekka i smaczna sałatka na grilla, która powinna się znaleźć w każdym grillowym menu. Będzie także świetnym dodatkiem do obiadu. Składniki: 1 główka
Przepiski.plKawa z adwokatem mleczna kawa z likierem jajecznym. Kawa z adwokatem, bynajmniej nie tym od spraw sądowych, ale z likierem jajecznym smakuje obłędnie. Ten przepis bazuje
Cztery FajerySajgonki to jedne z wielu najpopularniejszych dań azjatyckich. Chyba każdy je próbował i większość lubi. Sajgonki to nazwa używana w Polsce, w Wietnamie nazywane są nem
Oryginalny smakKlasyczny sos rybny (nước chấm) to uniwersalny sos do maczania, który stosuje się do wielu wietnamskich potraw np. sajgonek. Ilość cukru można dostosować do własnych preferencji
Oryginalny smakPlacek drożdżowy z kruszonką proste ciasto drożdżowe z owocami Placek drożdżowy z kruszonką jak u babci. O takim cieście śniłam po nocach, mieszkając na Bliskim Wschodzie
Cztery FajeryAdżarskie chaczapuri, czyli placek w kształcie łódki z serem i jajkiem smakuje wyśmienicie i przywodzi na myśl wakacje nad Morzem Czarnym. Chaczapuri jest tradycyjnym daniem kuchni
smakowitehistorie.comZanim przystąpiłam do jego pieczenia, powiedziałam sobie, że to ostatnia próba... Bo tych wcześniej było aż nadto i za każdym razem wychodził zakalec. Teraz wiem, że
Kuchnia w czekoladzieHerbata parzona na zimno przepis na cold brew tea Herbata parzona na zimno czyli cold brew tea świetnie orzeźwia i pomaga przetrwać upały jeszcze lepiej niż
Cztery FajerySałatka szwedzka prosta sałatka z ogórków na zimę Sałatka szwedzka w słoikach na zimę to klasyk w najlepszym wydaniu. Słodko - kwaśna zalewa, chrupiące ogórki gruntowe, trochę
Cztery FajeryZapraszam Was dziś na pyszne, słodko-kwasne ciasto z borówką amerykańską, którą zamiast partiami pomrozić sobie na zimę, ja władowałam do placka 🙈 Stwierdziłam, że może jeszcze
Kuchnia w czekoladzieIndiańska lemoniada przepis na orzeźwiającą sumakadę Indiańska lemoniada znana też jako sumakada gasi pragnienie z siłą wodospadu. Kwaskowo - słodki, orzeźwiający napój, to najlepsze co możesz przygotować
Cztery Fajery