Ciasto ,,Makowa Panienka", to właśnie te które zagości w tym roku na moim stole świątecznym. Miękkie, wilgotne blaty ciasto biszkoptowego z makiem, kokosem i mączką migdałową
Kuchnia ŁukaszaTrudno skojarzyć święta bez smaku i zapachu pierniczków. Są uwielbiane przez każdego, nikt, po prostu nikt nie może im się oprzeć. Sam bardzo lubię pierniczki
Kuchnia ŁukaszaPrzepyszny, słodki budyń bananowo-czekoladowy na zimno. Do jego przygotowania potrzebne są tylko cztery składniki: kakao, banan, awokado i miód. Chwila blendowania i mamy wspaniały, gęsty krem idealny na deser czy jako dodatek do ciast, placuszków, naleśników, owsianek, pieczywa itp. Można wzbogacić deser łyżeczką cynamonu lub przyprawy do piernika i w ten sposób przygotować jego zimową wersję ;) Składniki
Ze smakiem i z pasjąJest to moja propozycja na umilenie sobie popołdnia dla tych co nie lubią piec, a lubią słodkie. Nic prostrzego, trochę czasu i gotowe. Takie deser znika zawsze najszybciej. Przygotowanie galaretki z mrożonymi owocami. Można użyć mrożonych owoców, nie trzeba ich rozmrażać tylko zalać gorącą rozmieszaną galaretką. Galaretki rozmieszać zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W taki sposób przygotowane truskawki będą smakowały
Kuchnia Pokoleńczekoladowy, trochę domowej roboty dżemu, konfitury lub owoców w lekkim syropie i ...ciasteczka. Jeśli nie macie upieczonych swoich, te malutkie ciasteczka firmy "Kupiec" idealnie się do tego nadają. Deser z ciasteczkiem zbożowym. 1 budyń czekoladowy (bez cukru) 1/2 litra mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka masła 5 dag czekolady mlecznej 4 łyżki domowego dżemu 24 małe ciasteczka zbożowe Ugotuj(...)czasu az mało i czekolada się rozpuszczą. Do pucharków wyłóż połowę budyniu, rozłóż połowe ciasteczek po czym nakryj je resztą budyniu. Na górze ułóż dżem i ciasteczka. Podawajcie deser na ciepło lub zimno
Gotuj Sam!Nareszcie pojawiły się leśne jagody! Niestety są niewielkie, więc by nazbierać miarkę, trzeba się natrudzić. To miękki owoc, więc w deserach jest pyszny! Dietetyczny deser jagodowy 3/4 szklanki czarnych jagód leśnych 3/4 szklanki jogurtu syrop z agawy do smaku 3 łyżki wiórków kokosowych 2 czekoladowe ciasteczka owsiane lub inne fit listki mięty do dekoracji Umyj i oczyść jagody. Jogurt
Gotuj Sam!się sezon :( Nie mogłam odmówić sobie tej przyjemności, by zjeść porządne lody truskawkowe z moją ulubioną polewą truskawkową. Nadszarpnęłam trochę zapas zamrożonych już na zimę truskawek. Ale co tam! Deser lodowy podwójnie truskawkowy 400 g zamrożonych truskawek 250 g świeżych truskawek 250 ml jogurtu syropu z agawy do smaku 2 łyżki skruszonych bezów Świeże truskawki umyj(...)wsyp zamrożone truskawki, dodaj jogurt i syrop z agawy, jeśli truskawki nie sa słodkie. Zmiksuj truskawki z jogurtem i od razu wyłóż do pucharków. Jeśli chcesz podać deser później wstaw lody w pojemniku do zamrażalnika. Porcje lodów polej musem truskawkowym i posyp pokruszonymi bezami. Udekoruj całymi truskawkami
Gotuj Sam!Czas na makaronowy deser! Tak, makaron na słodko jest również pyszny. Dla tych, co lubią obiady na słodko polecam różne wariacje makaronu z twarogiem i rodzynkami. W kuchni węgierskiej spotkałam się z makaronem z orzechami włoskimi - bardzo ciekawy w smaku. Ja zaserwuję Wam dzisiaj zakrecone serniczki pełnoziarniste. Możecie wykorzystać makaron z poprzedniego dnia przechowany w lodówce. Serniczki polałam stopioną czekoladą(...)masę. zapiekaj w piekarniku 25- 45 minut w zależności od wielkości serniczków w średniej temperaturze. Czekoladę pokrusz, dodaj mleko i mieszając stop w kąpieli wodnej . Polej czekoladę jeszcze ciepłe desery, posyp borówkami i udekoruj listkami mięty. Jeśli użyjesz innego rodzaju makaronu brzeg nie będzie tak karbowany jak w przypadku świderków. Jeśli użyjesz innego pełnoziarnistego makaronu np. Pelne Ziarno
Gotuj Sam!Idealny deser na jesienne i zimowe wieczory. Delikatny mleczny ryż, a do tego kremowy karmelowy sos! Pychota! Na pewno będę częściej wracała do tego deserku. Wiem, że przygotowanie może wydawać się bardzo skomplikowane, jednak smak wynagrodzi Wam starania :). Dla kogo: dla lubiących domowe desery dla mających ochotę na jabłuszka skąpane w delikatnym karmelowym sosie dla kochających ryż Składniki
Mania Wypiekaniarazem przedstawiam Wam szybką propozycję na smaczny deser, który nie tylko jest pyszny, ale jednocześnie "cieszy oko". Jego efekt końcowy zależy od mieszanki musli, której użyjecie, więc polecam Waszą ulubioną. Ja skomponowałam swoją własną, w której znalazły się wszystkie składniki (*), które chciałam i uwielbiam. Taką możliwość znajdziecie na stronie mojemusli.pl , gdzie możecie nawet nadać nazwę dla swojej kompozycji. Przyznam(...)większość tuby zjadłam w wersji solo, ponieważ była taka pyszna... Właśnie.. tuba - rewelacyjne i trwałe opakowanie, w której doskonale przechowuje się płatki. Zresztą najpierw wypróbujcie deser i koniecznie zaopatrzcie się w pyszności z powyższej stronki! Polecam! 8-10 połówek brzoskwiń w syropie Bita śmietana: 200 ml śmietanki 30-36% 1 łyżka syropu z puszki brzoskwiń kilka kropel soku
Di gotujeDeser z serii szybki, prosty, zdrowy i elegancki. Taki deser przygotować mogą nawet najbardziej zapracowani, ponieważ nie wymaga dużej pracy ani czasu. Jagoda zdrowa jagoda, bo zawiera wiele witamin doskonale komponuje się z truskawką. Polecam również tym, co są na diecie. Ja tylko czekam kiedy zacznie się sezon na jagody i będę je zbierać, zamrażać, robić konfiturki, dżemiki
Kuchnia PaulettesCiasto- deser obłęd ! Najlepsze tiramisu jakie do tej pory zrobiłam. Wszystkim bardzo smakowało :D Jest to tiramisu, ale nietradycyjne, tylko czekoladowe, delikatne i kremowe, niezbyt słodkie. Dzięki malinom lekko kwaskowe. Maliny pasują tutaj idealnie, z czekoladą smakują rewelacyjnie. Całość obsypana grubo kakao. SKŁADNIKI: mascarpone 250 g. śmietana kremówka 250 ml. żółtka z 3 jaj cukier 3 łyżki(...)folią spożywczą. Układamy warstwę biszkoptów. Nasączamy je połową kawy. Wylewamy połowę kremu, układamy kolejną warstwę biszkoptów, nasączamy kawą i wykładamy resztę kremu. Całość obsypujemy grubo kakao i wbijamy maliny. Deser wstawiamy do lodówki na noc lub do zamrażarki na ok. 3 godziny
Kuchnia PaulettesKolejny pomysł na deserki, które od września chyba czekają na publikację 😛 Zawsze znalazło się coś innego do publikowania, ale przed nowym rokiem muszę uporządkować zdjęcia, więc
Kuchnia w czekoladzieNie mam zwyczaju piec świątecznych ciast miesiąc wcześniej, ale to siedziało mi w głowie od lata, w końcu, w listopadzie nie wytrzymałam i zrobiłam😄 Chciałam
Kuchnia w czekoladzieClafoutis to jedno z prostszych do zrobienia deserów. Bardzo przypomina ciasto naleśnikowe (w składzie i stopniu trudności), tylko że pieczemy je w piekarniku. Klasyczny francuski przepis zawiera letnie wiśnie lub czereśnie. W mojej zimowej wersji znajdziecie czekoladę i gruszki oraz dodatek czegoś ekstra - słonej gorgonzoli. O wspaniałości duetu gruszka i gorgonzola opowiadałam Wam już nie raz, np. przy okazji przepisu(...)czekoladowe clafoutis z gruszką i gorgonzolą przygotowałam specjalnie dla Magazynu Green Canoe Style i to na ich stronie znajdziecie przepis. Stworzyłam go już jakiś czas temu, jeszcze przed erą deserów bez cukru, jego skład jest więc tradycyjny. Jednak zrobiłam go później po raz drugi wymieniając składniki na zdrowsze. Jeżeli więc chcielibyście zrobić lżejszą wersję czekoladowego clafoutis , pomińcie śmietanę i dodajcie
Chilli Czosnek i Oliwa