pewno sobie poradzicie. Hiszpanie jadają churros na śniadanie w towarzystwie filiżanki gorącej czekolady lub dulche de leche. Jednak ja, miłośniczka wytrawnych potraw o poranku, zdecydowanie wolę je jako deser. Churros pokochałam kilka lat temu, gdy miałam okazję spróbować ich w czasie wakacji w Hiszpanii. Pamiętam, że były ogromne - miały kształt łezki i były większe od mojej dłoni :) Oczywiście jedno takie(...)słodkie. Od dawna chciałam przygotować churros w domu, ale .. bałam się operowania rękawem cukierniczym. Wiecie, że dużo bardziej wolę gotować wytrawne potrawy, a jak już biorę się za desery, to muszą być bardzo proste. Moje doświadczenie z rękawem cukierniczym było więc zerowe. Okazało się jednak, że zrobienie domowych churros wcale nie jest takie trudne. Przepis na ciasto jest banalny
Chilli Czosnek i OliwaBomboloni, to tradycyjne pączki Włoskie, obtoczone w cukrze i nadziane kremem budyniowym. Są po prostu cudowne w smaku, mięciutkie, niezbyt słodkie, puszyste i leciutkie. Bomboloni
Kuchnia ŁukaszaPrzed nami Tłusty Czwartek a więc smakowita propozycja dla wielbicieli pączków czyli ekspresowy, nie wymagający dużo wysiłku przepis tym razem coś dla fanów bananów, ponieważ to
Smakowite Daniasałatkę, zwaną pięknie MACEDONIA. Na Sycylii macedonia dla dorosłych podawana jest z limoncello- likierem cytrynowym lub z cedro- likierem z żółtego cedru. Obydwa to doskonały aperitif digestif oraz składnik deserów i sałatek. Sekret w tym, by składniki moczyć kilka godzin. To super deser po obiedzie, jak również genialna przekąska na plażę- gasi pragnienie i odświeża, sprawia że robimy się bardzo
Z Kuchni Do Kuchnilodówki z wyciśniętego soku z buraków wlać 1/4 szklanki do pojemnika, dodać puder cukier, śmietan fix, wlać zimną śmietanę i mikserem ubić na bitą śmietanę ubitą śmietanę wyłożyć na deser, wyrównać wierzch, schować do lodówki czekoladę mleczną w rozdrabniaczu zmiksować i posypać wierzch bitej śmietany, schować do lodówki na kilka godzin - deser jest orzeźwiający, aromatyczny, nie za słodki...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPrawdopodobnie jeden z najlepszych serników jaki kiedykolwiek jadłam. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku. Ciasto jest cudownie kremowe aż nie chce się przestać jeść. Nie będę
Emskie SmakiPyszny i prosty pomysł na szybki deser? Tak, ta galaretka spełnia wszystkie wymienione kryteria. I przyznam, że lepiej smakuje od tych kupowanych w torebkach, a przy tym nie zawiera konserwantów. Oczywiście musicie zwrócić uwagę na skład syropu. Spróbujecie? (2 porcje) 350 ml wody 150 ml syropu wiśniowego (u mnie Victoria Cymes ) 3 łyżeczki żelatyny sok z cytryny(...)Dodatkowo: bita śmietana świeże owoce Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, a następnie wymieszać z syropem. Całość doprawić do smaku sokiem z cytryny i przelać do szklaneczek/pucharków. Deser wstawić do lodówki - do momentu całkowitego stężenia galaretki. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną oraz opcjonalnie świeżymi owocami
Di gotujePrażone jabłuszka oprószone cynamonem, pokruszone ciasteczka i pyszny budyniowy krem ze śmietanką - kompozycja doskonała! To jeden z deserów, które wywołują efekt Wow! a przy tym nie wymagają dużego nakładu pracy (pod warunkiem, że budyń ugotujemy dzień wcześniej). Składniki (na 4 porcje): 4 jabłka (antonówka, szara reneta) 2 łyżki cukru łyżeczka cynamonu 8 ciastek pełnoziarnistych typu digestive 200ml śmietanki(...)pucharki lub szerokie szklanki. Na dno każdej wyłożyć jabłka, posypać ciasteczkami, wyłożyć krem. Czynność powtórzyć, żeby w każdym pucharku było po 2 warstwy każdego rodzaju składników. Z wierzchu desery udekorować polewą czekoladową, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Smacznego
Obiad gotowyJeden z naturalnie szybkich deserów. Pieczone jabłuszko. Z syropem z agawy i cynamonem. Nic prostszego. Czasami proste jest smaczne i zaskakujące. Składniki jabłka cejloński cynamon mielony meksykański syrop z agawy sok z cytryny Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przygotowujemy formę do pieczenia z pokrywą. Jabłka myjemy. Nakłuwamy widelcem lub wykałaczką w kilku miejscach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Pieczemy do miękkości(...)Posypujemy delikatnie cynamonem i skrapiamy syropem z agawy. Deser gotowy! Takie jabłuszka nosiłam mojej mamie do szpitala. Smacznie i pysznie
Z Kuchni Do KuchniOdkąd sięgam pamięcią w moim domu na Tłusty Czwartek zawsze "coś" było. Coś, to oczywiście nie zakupiony w cukierni pączek, który z daleka już można rozpoznać
Kuchnia w czekoladzieZrobiłam je dopiero teraz i już żałuję, że nie wcześniej! Zawsze wydawało mi się, że będą miękkie tylko przez chwilę, a już np. drugiego dnia twarde
Kuchnia w czekoladzieDesery przygotowałam na Walentynkowy wieczór, wyszły bardzo smaczne i wręcz się rozpływają w ustach. Składniki: 350 ml. śmietany 30% 300 gram twarogu mielonego 3 galaretki truskawkowe 2 opakowania herbatników 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 4 szklanki Sposób przygotowania: Galaretki rozpuszczamy w litrze gorącej wody, jedną część przelewamy na płaski talerz a pozostałą część przelewamy(...)sztywno, dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy, ucierając dodajemy po łyżce zmielonego sera. Masę przekładamy do szklanek, uważając żeby serduszka cię nie odkleiły. Rozdrobnioną galaretkę wykładamy na wierzch deserów, wstawiamy do lodówki
Bajeczna KuchniaDzisiaj przepis na zdrowe i pyszne śniadanie. Jaglanka z uprażonymi na suchej patelni orzechami pekan i mielonym młodym jęczmieniem, zawierającym naturalne substancje przeciwutleniające, bogatym w witaminy
Oryginalny smakwyobrażam sobie walentynek bez czekolady, owoców i tego błogiego uśmiechu na ustach, kiedy je się coś obłędnie rozkosznego. I oto przedstawiam idealny przepis na deser na walentynki i aksamitne, czekoladowe doznanie w jednym <3 Uwielbiam desery podawane w kieliszkach. Taki mały trik a nadaje to chwili przyjemności jakiejś nieopisanej wyjątkowości. Do tego pięknie widać warstwy, czy konsystencję zawartości kieliszka
Eat me! Fit me!Pewnie nie raz słyszeliście o baklawie. Jest to deser pochodzenia głównie tureckiego, jednak jest on rozpowszechniony we wszystkich krajach bałkańskich. Przygotowuje się go głównie z ciasta filo, jednak z faktu, że w wielu marketach jest on trudno dostępny, podaję przepis na baklawę z użyciem ciasta francuskiego. Bardzo słodki syrop, który tradycyjne przygotowuje się z cukru, wody i soku z cytryny(...)przygotowałam z dodatkiem miodu, który dodaje nieco innego i słodszego smaku baklawie. Pistacje są głównym składnikiem deseru, jednak dodałam orzechy nerkowca, laskowe i orzechy włoskie. Baklava najlepsza jest na drugi dzień po schłodzeniu. Smacznego! Baklava blacha o wymiarach około 25×25 Składniki: 1 duży płat ciasta francuskiego ( najlepiej XXL) 3/4 szklanki posiekanych orzechów ( włoskie, nerkowca, laskowe) 1/2 szklanki posiekanych
Jaglusia