większą przyjemnością sięgam po tamtejsze specjały! Kuchnia ta jest nie tylko smaczna , ale i niezwykle łatwa – tam samo jak hiszpańska. Dziś mam dla Was przepis na znany hiszpański deser – LECHE FRITA , co oznacza smażone mleko / smażony budyń. Jest to świetny pomysł na deser albo przekąskę … i to nie tylko dla dzieci! Klasyczną wersję postanowiłam jednak urozmaicić dodając
Ostra na SłodkoDANIE GŁÓWNE Ja : Fileciki cielęce duszone w białym winie z wędzonym serem i żurawiną z pieczonymi ziemniaczkami Mama : Galicyjskie zraziki cielęce z sosem kaparowym i kładzionymi kluseczkami 3. DESER Ja : Szarlotka na ciepło z lodami , bitą śmietaną i owocami Mama : To samo DODATKOWO: Soki pomarańczowe świeżo wyciskane Nasza oferta wyglądała tak : http://www.groupon.pl/oferty/krakow/ck-browar/42363569 czyli : zamiast 202 zł zapłaciłam(...)cenie 3-daniowa uczta : zupa , danie główne i deser + wino lub inne wybrane napoje – dla 2 osób ) Po chwili otrzymaliśmy nasze soki i już po pierwszym łyku pojawił się u nas szeroki uśmiech! Pierwszy raz! ( na prawdę pierwszy raz! ) zdarzyło mi się w Krakowie pic tak pyszny świeży sok! Z wyraźnymi cząstkami pomarańczy! Mało brakowało, a wypiłabym jednym duszkiem
Ostra na SłodkoTiramisu – po włosku ” PODERWIJ MNIE „ Myślę , że każdego uda się poderwać tym sposobem. Deser smakuje obłędnie! Delikatny krem przełożony biszkoptami wręcz rozpływa się w ustach. Wielbiciele kawowych deserów będą zachwyceni! Ci, którzy za kawą nie przepadają – myślę, że w pucharku nie zostawią ani kęsa! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * żółtko – 3 szt * cukier – 3 łyżki
Ostra na Słodkogotowaniem może jedynie podczas robienia zakupów ;) prócz tego niewiele ma wspólnego z pasją do gotowania 7. W przygotowywaniu jakich potraw najlepiej się odnajdujesz? Hmmm... Chyba jednak przygotowując desery - można się przy nich bardziej wykazać manualnie 8. Czy masz jakieś słabsze, kulinarne strony? Staram się mierzyć siły na zamiary, więc nawet jeżeli coś raz mi nie wyjdzie, próbuje to zrobić(...)ostatnich na jakich miałam okazje być w kinie: Kapitan Phillips Moje pytania: 1. Jakie było Twoje pierwsze udane danie/deser? 2. Jakie danie obiadowe jest Twoim ulubionym? 3. Który deser najbardziej lubisz? 4. Jaki jest Twój ulubiony produkt z którego często korzystasz w kuchni? 5. Jaki jest Twój smak dzieciństwa (danie, deser) 6. Jaki jest Twój ulubiony fast food? 7. Jaka
Słodka StronaJeden z najprostszych i najpopularniejszych deserów w naszych domach. Mimo swojej prostoty jest przepyszny i w odróżnieniu od innych kalorycznych deserów - dość zdrowy. Idealny dla dzieci, a i niejeden dorosły chętnie sięgnie po ryż na mleku, którego smak przeniesie go wspomnieniami do lat dziecięcych. Mmmm... Ryż na Mleku - Składniki: (na jedną dość dużą porcję) 2 szklanki mleka 4 łyżki
Słodka StronaCukier waniliowy pojawia się w większości przepisów na wypieki czy desery. Trudno obejść się bez niego, wie o tym każdy, kto przygotowuje słodkości. Nie wszyscy jednak zwracają uwagę na to, że chcąc kupić w sklepie cukier waniliowy kupujemy tak naprawdę cukier wanilinowy . A ten ma niewiele wspólnego z wanilią. Cukier wanilinowy powstaje w wyniku zmieszania(...)żeby laski były przechowywane w szczelnych opakowaniach (najlepiej w szklanych, zamykanych koreczkiem fiolkach), które zapobiegają przede wszystkim ich wysychaniu. Mój sposób na domowy cukier waniliowy? Przygotowując waniliowe desery czy budynie, uwielbiam dodawać do nich miąższ w wnętrza laski - pisałam o tym zapraszając Was na budyń waniliowy czy sernik . Każdy smakosz od razu wyczuje
Codzienna kuchnia niecodziennastaram się zmusić do ruszenia zadka w kierunku kuchni. Opornie jakoś mi idzie... Pewnie dlatego, że cięższy jest za sprawą bez, które ostatnio upiekłam. Zasadniczo miałam ochotę na deser, i długo się zastanawiałam, co dokładnie ma to być. Szybko jednak doszłam do wniosku, że niezbędną część stanowią bezy. Nie lubię tych suchych kupnych, a przygotowanie ich w domu to chwila(...)dusza zapragnie. Wszystko zależy, jaki efekt smakowy chcę osiągnąć. Ważne jest, żeby bezy były chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Nadają się do pochrupywania jak ciasteczka, lub do deserów. Mniam . Jeśli ktoś ma chęci i chce, żeby bezy miały ładniejszy kształt, należy je wyciskać na blachę za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Moje z zasady miały
Pożeraczka, czyli raz adobrzewiem, że teraz herbatę będę piła gorzką. A mój Tato umrze ze śmiechu, jak to przeczyta. Żeby jednak nie było, że cukru postanowiłam się wyrzec całkowicie, na deser mam pyszne, słodkie lody. Tylko dla dorosłych! Pełne jajecznego likieru, za którym wprost przepadam. Tak, tak - mam butelkę, i wykorzystuję jej zawartość do różnych pysznych deserów. W końcu zabrałam się(...)sobą wymieszać, schłodzić w lodówce. Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny do lodów, a po zakończeniu jej pracy przełożyć lody do pudełka i zamrozić. Smacznego! Słodkie lody polecam na deser do towarzystwa z gorzką herbatą. Albo kawą. Aż się boję, co będzie następne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMniej oczywisty, niż poprzednie, ale wydaje się być naprawdę dobrym rozwiązaniem, jeśli o niespodziewanych gości chodzi. Kto bowiem powiedział, że gościom zawsze trzeba podawać ciasto? Moim zdaniem małe, zgrabne desery czy ciasteczka mogą wywołać jeszcze większy podziw, a może nawet zachwyt...? Moją propozycją na deser dla niespodziwanych gości są bowiem... Makaroniki. Tak, nie pomyliłam się, nie upadłam na głowę(...)niewiarygodnie urocze i owiane aurą tajemniczości. Ciągnie się za nimi opinia wręcz nieosiągalnych w domowych pieleszach dla zwykłych śmiertelników. Gwarantuję, że żadni goście nie wyjdą rozczarowani po takim deserze. Ja dzisiaj proponuję makaroniki nieco inne, bo z orzechów laskowych. Dzięki temu są wyraźniejsze w smaku, takie trochę jesiennie. Do przełożenia przygotowałam curd z marchewki, który jest moją najnowszą wielką miłością
Pożeraczka, czyli raz adobrzecałe szczęście. :P Zostałam otagowana przez http://tasty-breakfast.blogspot.com/ , dziękuje bardzo :* 1. Która kuchnia świata jest Twoją ulubioną? Każda po trochu ma w sobie coś co lubię. 2. Wymarzony deser. Chciałabym spróbować prawdziwe tiramisu. A tak po za tym, deser to deser, każdy będzie dobry <3 3. Znienawidzona potrawa. Wspominam przedszkole i widzę brukselkę(o ile zaliczymy to do potrawy
More food, love and dreamsktóre wyglądały niczym włochata pierzynka. Mój Mąż, wielki ich miłośnik, zamówił sobie flaki w restauracji w Montepulciano. Podano mu je arcy po włosku - zapieczone z serem i sosem pomidorowym. Desery Najsławniejszym toskańskim deserem, którego popularność daleko przekroczyła granice tego regionu, jest oczywiście tiramisu . Choć o miano stolicy tiramisu pretenduje także Wenecja, według jednej z legend jego twórcą był władca Toskanii(...)tradycyjnie przygotowywanego tylko na Boże Narodzenie, jednak obecnie dostępnego w każdej lokalnej cukierni i restauracji. Panforte ma konsystencję miękkiego nugatu, jest pełne orzechów i suszonych owoców. Przepis na ten deser pokazywałam Was także w zeszłym roku na blogu. Włochy na pewno kojarzą się Wam z pysznymi gelato , ale czy wiedzieliście, że w miasteczko San Gimignano możecie skosztować najlepszych lodów
Chilli Czosnek i OliwaJest mi ogromnie miło, że tak licznie wzięliście udział w konkursie na Dziecięcy cudowny deser. Jestem pod wielkim wrażeniem Waszych umiejętności i kreatywności. Jurorzy mieli nie lada orzech do zgryzienia, każda zgłoszona praca była mega apetyczna i wybór był naprawdę trudny. Ale udało się wyłonić zwycięzców. Moja niespodzianka jest taka, że nie 4 ale 5 osób zostanie nagrodzonych. Więc(...)Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Aneta Kobielus " Deser blue truskawka"- składniki: galaretka niebieska, galaretka turkusowa, jogurt grecki, truskawki, cukier puder, melon. Podaję warstwy od dołu: galaretka niebieska, na to zmiksowany jogurt z galaretką turkusową, na górę zmiksowane
Malinowe Pocałunkipomidorów z czerwoną fasolą i świeżą bazylią, Danie gorące – Filet z dorsza w cieście piwnym z langustynką,( scampi) Na koniec tej kolacji – Tiramisu mój ulubiony deser, co tłumaczy się - poderwij mnie. Deser - A na deser ? - wspólna kąpiel z bąbelkami w wannie i w kieliszku (myślę o pozostałym szampanie), kilka zapalonych świeczek
Kulinarny karnet Christopherawigilijny poranek ,ale sami Kaszubi jeszcze przed II wojną światową nie jadali postnej wieczerzy. Kujawiacy najczęściej jedli potrawy z wszelkiego rodzaju kasz (jagieł) . Wielkim przysmakiem dzieci był deser z ryżu polany stopionym masłem z suszonymi ugotowanymi śliwkami ,rodzynkami i cukrem. Na Podlasiu starano się wykorzystać wszystkie płody ziemi . Dla dzieci pieczono maleńkie ciasteczka w kształcie(...)chłopski bez. Gotowano go z mąki owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce ,były też różne „baby” i ciasteczka korzenne. Kształt wigilijnych ciasteczek też
Kulinarny karnet Christophera