polubiłeś Nastoletnich Wypieków na FB) to kliknij Lubię to! Będzie mi bardzo miło :) Wracając do dzisiejszego przepisu... czekoladowe wieżyczki z mascarpone i czerwoną porzeczką. Ciekawy deser składający się z 3 cieniutkich płatków białej czekolady z delikatnym i puszystym za sprawą ubitego białka kremem na bazie serka mascarpone. Całość udekorowana czerwoną porzeczką i uwieńczona motylkiem z ciemnej gorzkiej(...)czekolady. Takiego deseru nie znajdziecie nigdzie indziej... Polecam! Składniki: (na 4 wieżyczki) 200 g białej czekolady 150 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 płaska łyżeczka żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody 1 białko małego jajka (jajko należy wcześniej sparzyć wrzątkiem) 100 g czerwonej porzeczki 50 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Białą czekoladę
Nastoletnie WypiekaniePanna cotta- słynny włoski deser, który po polsku oznacza gotowaną śmietankę. Tak też jest- śmietankę kremówkę podgrzewa się z żelatyną i dowolnymi składnikami (wanilią, mlekiem, kakao, owocami itp.), po czym chłodzi do całkowitego stężenia. Nic prostszego! Na blogu znajdziecie już dietetyczną wersję tego deseru- jogurtową Pannę cottę ( klik ). Dzisiaj nadchodzę z porzeczkową, podaną w bardzo ładny sposób- na ukos. Polecam(...)Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Czarne porzeczki zmiksować na puree i połączyć z galaretką (kilka łyżek musu odstawić na bok). Mus wyłożyć na pannę cottę. Desery ponownie schłodzić do stężenia, tym razem już normalnie- pionowo. Bitą śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i kilka łyżek odstawionego puree z porzeczek. Pannę
Nastoletnie WypiekanieSerniczek na zimno na spodzie z pierniczków smakuje ciekawie i bardzo smakowicie, smak pierniczków nie jest dominujący, ale „stawia kropkę nad i”, oczywiście można użyć innych ciastek. Deser bez pieczenia. Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm: Spód: 350 g pierniczków 120-150 g rozpuszczonego masła Pierniczki umieścić w malakserze, zmielić na okruchy, dodać masło, wymieszać, masa
moj przepis naZwiększamy nieco kaliber serwowanych ostatnio przepisów. Po słodkich deserach i przekąskach pora na żelazo i sporą ilość kalorii. Poznajcie polędwiczki z bazyliowym pesto. Liczymy na długą i owocną „znajomość” 30 min składniki: polędwiczka wieprzowa 200 g sól pieprz majeranek oliwa z oliwek 2 łyżki masła krzaczek bazylii parmezan 1 pomidor malinowy 1 mozzarella (kulka) wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy
Ania i Marcin gotująlunchowego są ze swojej definicji prostsze, miej skomplikowane niż dania z karty kolacyjnej. W wielu restauracjach jest oferta lunchu, na ogół składającego się z 3 dań: przystawka/zupa, danie główne deser. Zestaw lunchowy u Dyletantów kosztuje 30 zł. Można wybierać zestaw z trzech przystawek, trzech dań głównych, oraz dwóch deserów. Do każdego dania, można zamówić sugerowane wino (oczywiście za odpowiednia dopłatą(...)czasu do czasu zjedzą coś bezmięsnego. Na pewno będą zadowoleni. Sernik na zimno, galaretka owocowa. Po prostu sernik na zimno. Granita agrestowa, jagody. Nic do dać nic ująć, deser nie zepsuty nadmiarem słodyczy. Agrest jest agrestem, a jagody jagodami a nie ulepem z cukru. Pycha. No, ale jak wiadomo, lunch to lunch i menu lanchowe każdego dnia jest inne
królestwo garówJest to deser który mogą przyrządzić nawet dzieci, wykonanie zajmuje ok. 5 minut. Zimna galaretka w połączeniu z bitą śmietaną bardzo szybko tężeje, więc nie musimy też długo na niego czekać. Z podanych proporcji wychodzą ok. 2 duże porcje, ale wszystkie składniki możemy podwoić albo nawet potroić czy też zrobić różnosmakowe, warstwowe deserki. Smakuje jak puszysty sernik na zimno :) Składniki(...)duże porcje) : 200 ml śmietanki do deserów 30 % 1 owocowa galaretka o dowolnym smaku Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody (możemy rozpuścić w mniejszej ilości wrzątku, a potem dolać zimnej wody). Śmietankę ubić na sztywno. Połączyć ostudzoną galaretkę z bitą śmietaną, przelać do słoiczków i wstawić do lodówki. Podawać przyozdobione owocami
Dobra karmabólów głowy, czy jak poprawie przeprowadzić dietę oczyszczającą. Piąty rozdział, niestety według mnie troszkę zbyt ubogi, podaje nam na talerzu gotowe przepisy na smaczne i zdrowe śniadania, obiady oraz desery. Jestem niepocieszona, ponieważ zdjęcia są bardzo zachęcające, przepisy również, a niestety część ta jest najmniejsza! Pozwoliłam sobie wypróbować kilka przepisów i od razu znalazłam swoje ulubione potrawy (oczywiście ze słodkich(...)śniadań i deserów!) Mój pierwszy ulubieniec to owsianka, przepis jest bardzo prosty, przez co zyskał moją sympatię! Opiera się na płatkach owsianych, roślinnym mleku, żurawinie i bananie - pycha! Mój drugi faworyt to deser - maślanka z dodatkiem malin, miodu i migdałów. Proste, ale jakie dobre! Podsumowując pozycja "Zdrowy detoks", tak naprawdę nie narzuca nam konieczności przeprowadzenia ostrego i nieprzyjemnego oczyszczenia organizmu
Emcia PichciJeśli lubicie słodycz malin, to koniecznie zamknijcie je na zimę w słoiczku, np w postaci dżemu. Do naleśników lub innych deserów będzie jak znalazł ;) Składniki: 2kg dorodnych malin 1kg cukru 3 opakowania żelfixu 1/2 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego Sposób przygotowania: Maliny dokładnie przebieramy, usuwamy nieczystości, zagniatamy. Dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut. Po rozpuszczeniu cukru dodajemy żelfixy
Kuchnia w czekoladzieLody czekoladowe są moje ulubione! Najlepiej smakują przygotowane z dobrej jakości gorzkiej czekolady, z mleczną są nie mniej dobre, ale tylko gorzka czekolada pomaga odkryć prawdziwy
Kuchnia ŁukaszaTrudno wyobrazić lato bez lodów. Są zawsze obok nas w ciągu całego lata, przecież możemy je kupić w dowolnym miejscu, w dowolny czas. Lecz te kupowane
Kuchnia ŁukaszaOpis: Warzywny deser i jeszcze w postaci wypieku to nadal nowość na polskich stołach. Ciasto marchewkowe jest idealnym pomysłem na wykorzystanie marchewki, która zazwyczaj mamy w lodówce. Taki deser pokochają zarówno dorośli jak i dzieci. Marchewka sprawia, że nasze ciasto będzie wilgotne w środku. Według mnie to ciasto jest najlepsze – wilgotne, aromatyczne, miękkie, nie za słodkie oraz co najważniejsze proste(...)szybkie w wykonaniu. Ciasto marchewkowe można przedstawić w wielu różnych wariacjach, jednak ja przedstawię klasyczną formę tego deseru. Składniki: 300 g drobno startej marchewki 4 jajka ¾ szklanki drobnego cukru (najlepiej brązowy) 200 ml oleju roślinnego ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, orzechy włoskie, wiórki kokosowe, rodzynki) 2,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneKolejna odsłona popularnej Panna cotty, która już dwukrotnie była prezentowana na moim blogu. Dziś przyszedł czas by zaprezentować wam czekoladową wersję tego deseru. Czekolada koniecznie ciemna w połączeniu z śmietanką i ekstraktem migdałowym...a na dodatek dla kontrastu i podbicia smaku domowa konfitura z śliwek węgierek. Co prawda sezon śliwkowy dopiero się rozpoczyna, ale z pewnością warto wykorzystać te owoce(...)więc jeśli nie macie wyczucia czasu sprawdzi się tutaj termometr cukierniczy. 3.Żelatynę moczymy (do napęcznienia) w ciepłej wodzie, UWAGA: nie wrzącej bo straci swoje właściwości żelujące i deser nie osiągnie pożądanej konsystencji. Przed dodaniem żelatyny wyjmujemy z mleka laskę wanilii. dodajemy żelatynę do gorącego mleka i śmietanki. Mieszamy bardzo dokładnie. 4.Całość przestudzić. Po wystudzeniu przelewamy (cały
vaniliowoczekoladowaprzygotowania wiśni użyłam miodu pitnego, w tym roku postanowiłam zrobić je z nutką waniliową. Tak by dodając je do ciast, była tylko lekko wyczuwalna. Polecam je do wszelkich deserów, tych pieczonych i tych na zimno. Składniki: 1,5 kg wiśni (po wypestkowaniu) 600g cukru kryształu ziarenka z 2 lasek wanilii Sposób przygotowania: Wiśnie dokładnie drylujemy. Zasypujemy cukrem, dodajemy ziarenka
Kuchnia w czekoladziedeserek robi się szybko i łatwo, a przy tym jest sporo zabawy. Dzieci uwielbiają mieszanie rękami i dekorowanie, mogą […] Artykuł Mini banoffee pie z budyniem, czyli deser do wykonania przez dzieci pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkapomidor wlazł na tyczkę I przedrzeźnia ogrodniczkę. Jak Pan może, Panie pomidorze?!" Jan Brzechwa Pomidory kocham, ubóstwiam i wielbię. Mogłabym je jeść na śniadanie, obiad, kolację i deser. Deser? Robiliście kiedyś deser z pomidorów? Jeśli tak to koniecznie podzielcie się przepisem! W końcu pomidor to owoc, a nie warzywo. A pomidorki oprócz tego, że są smaczne to posiadają właściwości uspokajające
Marder&Marder Manufacture