Marynowane plastry bakłażana, faszerowane kozim serem, podawane z suszonymi pomidorami i rukolą. Rozebranego i złożonego ponownie faszerowanego kurczaka. Duszoną ośmiornicę w sosie maślanym Małże w pomidorach Na koniec deser gruszka w czerwonym winie, podana z sosem lemon curd i pyszną kruszoną. Wszystko było obłędnie pyszne i zachęcające po to aby tam wrócić ponownie. Taka rada, do tego miejsca najlepiej
Niezły Młynekniż zrobione w domu. Na śniadanie ugotowałam mój pierwszy domowy, jaglany budyń z dodatkiem owoców i orzechów włoskich na bazie mąki jaglanej, ten budyń może robić też za fit deser, bo jest pyszny i zdrowy. Zawsze budynie gotowałam na bazie mąki pszennej, albo szłam na łatwiznę i kupowałam budyń w torebce. W smaku i konsystencji ten jaglany budyń bardzo przypomina
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest to problemem. Przejdźmy jednak do konkretów. Jakie są plusy... - nie trzeba brudzić misy blendera i w pośpiechu wybierać z jego zakamarków resztek sorbetu, - możemy błyskawicznie przygotować bardzo zdrowy deser, - wiemy, co znajduje się w sorbecie, - sprzęt jest bardzo zgrabny, elegancki i nie zajmuje wiele miejsca, - nie musimy za każdym razem wyciągać blendera, gdy najdzie nas ochota na mroźny deser(...)serwuję je sobie i bliskim praktycznie przez cały rok. Jeśli nagle najdzie nas chęć na świeże i naturalne lody, Sorbet Maker w minutę lub dwie wyczaruje bajecznie pyszny, zdrowy deser. Bez wątpienia jest to świetny pomysł na prezent dla bliskiej osoby, a także imprezę urodzinową dla dzieci. Jeśli macie mało miejsca w kuchni, nie lubicie wyciągać blendera (a potem
Poranek na słodkoowocowych. Tak więc śniadanie przygotujemy bez problemu. Z obiadem będzie podobnie. Dostępny jest bowiem cały wachlarz makaronów, wegetariańskich bulionów (których używam codziennie), przypraw oraz mieszanek do przygotowania falafeli. Na deser super zdrowe snacki z dmuchanych zbóż, zamienniki cukru do przygotowywania deserów i ciast, konfitury i miody, a na kolację - strączki i zdrowe oleje. Można więc zaopatrzyć się w żywność(...)leśnym, akacjowym i z kwiatu pomarańczy), konfiturami oraz smarowidłami słodzonymi syropem z agawy. Przyznacie, że to genialny pomysł? Każdego dnia możemy próbować innych smaków, dzięki czemu nasze śniadanie czy deser nie będzie smakować tak samo. *** Jeśli zaciekawiły Was te produkty i chcecie przejrzeć całą ofertę, zajrzyjcie do oficjalnego sklepu internetowego: Ode mnie w każdym razie - jak najbardziej pozytywna nota
Poranek na słodkoKarmel to sama słodycz, bo jest przygotowywany praktycznie z samego cukru. Świetnie się sprawdza jako dodatek do wszelkiego rodzaju deserów, ale nie tylko…. w innym wpisie pokażę Wam, jak wykorzystać go do przygotowania pysznego śniadania … na słodko. Karmel – składniki 1 szklanka cukru 1 łyżka masła 1/2 szklanki śmietany 30% ewentualnie 1/2 łyżeczki soli (ale o tym przeczytacie(...)słony karmel ma wyjątkowy smak. Spróbujcie do przygotowanego wyżej karmelu, dodać właśnie odrobinę soli, od razu poczujcie różnicę w smaku i słony karmel stanie się Waszym ulubionym dodatkiem do deserów i nie tylko :) Post Jak zrobić karmel pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dzień. Każdy z poniższych produktów występuje w takiej samej postaci co cukier, czyli malutkich, drobnych kryształkach. Świetnie go zastępuje, dlatego z powodzeniem można używać tych słodzików do napojów, wypieków, deserów, jogurtów, dżemów. KSYLITOL - jest naturalnym cukrem z brzozy, posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu może być spożywany przez diabetyków. W 100 g posiada 240 kcal. ERYTRYTOL - nie dostarcza(...)Nigdy nie miałam różowej soli gruboziarnistej, więc jest to dla mnie pewna nowość :D BAKALIE JAGODY GOJI - mają wiele zastosowań w kuchni, jako dodatek do jogurtu, owsianki, musli, deserów, surówek, wypieków. Dostarczają wielu cennych składników, m.in karotenoidów, flawonoidów, witaminy C, fitosteroli . Wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, hipoglikemizujące, przeciwmiażdżycowe. PESTKI MORELI GORZKIEJ - pochodzą z dzikich odmian drzew morelowych. Wykorzystywane przede
Zdrowie na języku :Pprzez restauracje menu i przygotuję z nich krótkie recenzje. Pierwsza moja degustacja odbyła się w restauracji My Corner Restaurant & Bar we Wrocławiu i było pysznie :) Oczywiście zacznę od deseru, czyli od końca, ale dla mnie, jak wiecie, to najważniejsze:). Deser był smaczny i lekki. Składał się z puddingu z tapioki ugotowanej na mleku kokosowym, mango i lodów kokosowych, pychotka(...)stawiam sobie wyzwanie, aby odtworzyć taki deser i mam nadzieję, że mi się uda. Tort o takim smaku byłby fantastyczny. W tej edycji Restaurant Week motto brzmi „towarzyskość to zdrowie”, więc oczywiście nie byłam sama na degustacji, a towarzyszyła mi Natalia z bloga Raj podniebienia . W restauracji przed podaniem posiłków z menu goście częstowani są świeżym chlebem z dodatkiem regionalnych
Mała Cukierenkamenu i przygotuję z nich krótkie recenzje. Pierwsza moja degustacja odbyła się w restauracji My Corner Restaurant & Bar we Wrocławiu i było pysznie :) . Oczywiście zacznę od deseru, czyli od końca, ale dla mnie, jak wiecie, to najważniejsze:). Deser był smaczny i lekki. Składał się z puddingu z tapioki ugotowanej na mleku kokosowym, mango i lodów kokosowych, pychotka(...)stawiam sobie wyzwanie, aby odtworzyć taki deser i mam nadzieję, że mi się uda. Tort o takim smaku byłby fantastyczny. W tej edycji Restaurant Week motto brzmi „towarzyskość to zdrowie”, więc oczywiście nie byłam sama na degustacji, a towarzyszyła mi Natalia z bloga Raj podniebienia . W restauracji przed podaniem posiłków z menu goście częstowani są świeżym
Mała Cukierenkatanie, słodkie i pyszne. Chciałam zaproponować Wam ciasto, które jest bardzo wilgotne i zawiera mało tłuszczu. Swoją konsystencję babka zawdzięcza serkowi ricotta, który według mnie jest idealna do deserów. 1,5 godziny Składniki: 250 g ricotty 200 g cukru 3 jajka 4 łyżki oleju słonecznikowego 300 g mąki tortowej 300 g śliwek 3-4 krople aromatu śmietankowego Wykonanie: Jajka ubić
Ania i Marcin gotująKiedy tylko nadchodzi jesień i jest sezon dyniowy, przygotowuję puree i zamrażam. Wykorzystuję je do zup, deserów, najczęściej jednak do ciast. Przygotowanie domowego puree nie nastręcza żadnych kłopotów i właściwie powinno się je mieć w zamrażarce. A potem... potem już można z nim robić cuda, cudeńka, że... palce lizać Składniki: Tym razem potrzebna nam jest tylko dynia. Moja dynia ważyła(...)dynia wymagała „dopieczenia” jeszcze około 15 minut. Dynię pozostawiłam do przestudzenia. Obrałam ze skórki, pokroiłam na mniejsze kawałki i zmiksowałam w blenderze. * Potrzebowałam puree konkretnie do wykonania jednego deseru. Dlatego kupiłam kawałek dyni o wadze 1200 g. Otrzymałam z tego 310 g gotowego puree Gotowe puree można od razu wykorzystać do jakiegoś deseru, więc dobrze przełożyć do szklanego słoiczka
Kuchnia u KrysiBezglutenowe tiramisu z truskawkami - po prostu poezja na talerzu... Klasyczne tiramisu na pysznych biszkoptach Nutri Free z dodatkiem soczystych i słodkich truskawek. Deser , które,u ciężko się oprzeć i poprzestać na kilku łyżkach. Niebiański smak. SKŁADNIKI: 1/2 op. biszkoptów Savoiardi Nutri Free (klik) 250 g serka mascarpone 1 żółtko 2 łyżeczki cukru pudru 1 filiżanka mocnej wystudzonej kawy(...)truskawek, a następnie biszkopty zanurz na moment w kawie i ułóż na owocach. Na biszkoptach rozsmaruj warstwę kremu i układaj kolejno: truskawki, biszkopty namoczone w kawie i krem. Wierzch deseru udekoruj truskawkami i posyp kakao. Deser schłodz przez kilka godzin w lodówce i podawaj. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaWyśmienite ciasto bez pieczenia dla wszystkich wielbicieli karmelu i bardzo słodkich deserów. Dla mnie banofee pie to prawdziwe "niebo w gębie" i zawsze znajdę pretekst, żeby je przygotować. Jeśli, tak jak ja, lubicie karmelowe smaki, ten wspaniały deser z pewnością przypadnie Wam do gustu. składniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm) 250 g herbatników 200 g masła 1 puszka masy
babka w formieDynia kandyzowana jest świetnym dodatkiem do keksów, deserów czy świątecznej masy makowej. Ten przepis jest sprawdzonym przepisem mojej mamy. Właśnie jesienią przygotowujemy wspólnie dynię na różne sposoby i zamykamy ją w słoikach, żeby służyła nam całą zimę. Składniki: 500 g miąższu dyni bez skórki 250 ml wody 250 g cukru 1 opakowanie małe cukru wanilinowego
Niezły Młynekdelikatnej konsystencji, która w połączeniu z chrupkimi ziemniakami była kulinarnym orgazmem. ostrych grillowanych papryczek - niestety nie podołaliśmy, chociaż lubimy ostre smaki, to tutaj przegraliśmy z bułgarską papryką. :) Deser? Nie był już potrzebny i nawet nie mieliśmy na niego już miejsca, bo wisienką na torcie był niezwykły widok jaki mieliśmy podczas kolacji. Pozdrawiamy kapitana z restauracji Honolulu
Cooking Monster