owocami i gotowe! Możemy całe ciasto pokruszyć, dorobić więcej kremu i ponczu do nawilżenia zielonej kruszonki. Jeśli mamy więcej owoców możemy je dodać jako jedną z warstw w deserze, możemy szaleć i wymyślać. Przerobionym ciastem na deser w słoikach lub w szklankach możecie naprawdę zaskoczyć gości! Smacznego
Tajemnice Smakunią zrobić. W jednym z poprzednich wpisów zaproponowałyśmy wykorzystanie nadwyżek do alternatywnej wersji ciasta “LEŚNY MECH W SŁOIKU”. Tym razem proponujemy trochę zdrowszy i bardziej kolorowy deser z wykorzystaniem zielonej, szpinakowej kruszonki. Nie musicie się trzymać ściśle proporcji, kolejności i rodzaju poszczególnych składników. Bądźmy kreatywni i wykorzystujmy różne produkty, które mamy w domu. Tak powstał(...)deser – spontanicznie ze składników, które akurat miałyśmy pod ręką. Na potrzeby przepisu odmierzyłyśmy warstwy orientacyjnie na łyżki i łyżeczki. Skład – na słoik 350 ml 6 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki nasion chia 2 łyżki amarantusa ekspandowanego 3 łyżki musu z mango 4 łyżki pokruszonego zielone ciasta “leśny mech” 3 łyżki pestek granatu 2 łyżeczki
Tajemnice Smakuskrobi z manioku. Występuje w formie mąki lub granulatu. Jest cennym składnikiem w diecie bezglutenowej i niskobiałkowej, jest lekkostrawna i hipoalergiczna. Ponieważ tapioka ma neutralny smak, żeby przygotować smaczny deser warto podkręcić ją np. miodem, mleczkiem kokosowym, kakao. W związku z tym, że w sprzedaży występują różne rodzaje tapioki (np. instant), aby przygotować deser powinniśmy się kierować informacjami i wskazówkami(...)się lekko przeźroczyste. Pod koniec gotowania dodajemy cukier, sok z limony i kakao, mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Na spód naczyń rozkładamy pudding z tapioki i uzupełniamy musem z mango. Deser dekorujemy startą czekoladą, kulkami ekspandowanej kaszy jaglanej, owocami liczi i listkami melisy. Smacznego
Tajemnice SmakuRicotta to miękki, niedojrzewający biały ser, wytwarzany z serwatki pozostałej w produkcji innych serów. Oznacza się łagodnym, mlecznym i delikatnie słodkim smakiem. Jest znakomitym składnikiem wielu potraw, zarówno deserów, jak i dań wytrawnych. Wykonanie tego deseru jest banalnie proste i ma tę zaletę, że serek i syrop możemy przygotować odpowiednio wcześniej i przechowywać w lodówce. Figi nie są dostępne przez
Tajemnice Smakuprzygotować budyń bez mleka? Okazuje się, że tak, jeśli mleko krowie zastąpimy tzw. mlekiem kokosowym, czyli napojem przygotowanym z miąższu kokosa i wody. Taki budyń to znakomity pomysł na deser dla osób, które nie tolerują lub nie chcą pić mleka krowiego. Natomiast, dla osób, które mogą pić krowie mleko to zachęta, aby eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki. Budyń(...)gotowania cały czas mieszamy, najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudy i kluski. Gotowy budyń przelewamy do kubeczków lub miseczek. Budyń serwujemy gorący lub przestudzony, jak kto lubi. Możemy obłożyć deser owocami, obsypać wiórkami kokosowymi lub startą gorzką czekoladą. Smacznego
Tajemnice Smakunajbardziej soczyste i pyszne są polskie truskawki, więc warto korzystać z sezonu, póki trwa. Moja propozycja na truskawki w miodzie z truskawkowym jogurtem z siemieniem lnianym możemy podać na deser, ale to również pomysł na idealne śniadanie. Do dzieła! Składniki 400 g truskawek 20 g miodu 10 ml soku z limony 200 g jogurtu naturalnego 20 g złotego siemienia lnianego
Tajemnice Smakujeden kawałek. Plusem jest też szybkość oraz łatwość wykonania - bez miksera, wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką, przełożyć do formy i do piekarnika. Świetnie sprawdzi się zarówno na deser, jak i słodkie śniadanie. Składniki: 1 szklanka kuskusu 1 i 1/4 szklanki mleka 3 jabłka 4 duże jajka 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki syropu klonowego Dodatkowo: 50 g gorzkiej
Kuchnia MagdaLenyJeśli z wypieków zostaną Wam białka, przygotujcie pyszny deser bezowy z gruszką w syropie, lekkim kremem waniliowym i sosem toffee. Pojedyncze składniki deseru można przygotować z wyprzedzeniem , a całość złożyć przed samym podaniem. Krem toffee nie jest niezbędny, ale bardzo pasuje i nadaje deserowi charakteru. Blat bezowy można upiec 2-3 dni wcześniej i do czasu użycia przechowywać
cool and mintyCiastka francuskie z bananem i czekoladą to niesamowicie prosta w przygotowaniu, słodka przekąska w sam raz na podwieczorek przy kawie lub herbacie. Pyszny deser dla wszystkich łasuchów słodkości. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione owoce. składniki na 8-10 sztuk 1 opakowanie ciasta francuskiego ( 300 g ) 2 banany 30 g gorzkiej czekolady startej na tarce o małych oczkach
Smakowite DaniaSzybki pełnowartościowy posiłek, który idealni sprawdzi się na śniadanie lub deser. Przygotowanie: 15 minut Koszt: tanie Witajcie. Jak mija u Was niedziela? U mnie ciepło prawie 10 na plusie i tylko słoneczka brakuje, by stwierdzić, że klimat nam się popsuł :D W Polsce podobno spadł śnieg, ale u mnie na szczęście z dala od takich warunków atmosferycznych, z czego się(...)treningowy wykonałam ten oto cudowny w smaku deserek. Jako że mam cały czas redukcje i mam wszystko wypisane na kartce, nic nie szkodzi na przeszkodzie, by zrobić taki deser w każdej chwili z tego, co posiadacie w kuchni. Płatki zapewne ma każdy różnego rodzaju. Ja uwielbiam jaglane, bo w połączeniu z orzechami mają super smak. Możecie użyć swoich ulubionych, akurat
zdrowo i aktywnieSzybki pełnowartościowy posiłek, który idealni sprawdzi się na śniadanie lub deser. Przygotowanie: 15 minut Koszt: tanie Witajcie. Jak mija u Was niedziela? U mnie ciepło prawie 10 na plusie i tylko słoneczka brakuje, by stwierdzić, że klimat nam się popsuł :D W Polsce podobno spadł śnieg, ale u mnie na szczęście z dala od takich warunków atmosferycznych, z czego się(...)treningowy wykonałam ten oto cudowny w smaku deserek. Jako że mam cały czas redukcje i mam wszystko wypisane na kartce, nic nie szkodzi na przeszkodzie, by zrobić taki deser w każdej chwili z tego, co posiadacie w kuchni. Płatki zapewne ma każdy różnego rodzaju. Ja uwielbiam jaglane, bo w połączeniu z orzechami mają super smak. Możecie użyć swoich ulubionych, akurat
Zdrowie i pysznie na talerzudomówkę? I dobrze trafiliście! Mięciutkie owoce przełożone herbatnikami i delikatnym kremem. Szybkie, proste i pyszne. Więc jeśli tylko mają wpaść goście, a żadnego poczęstunku brak, to zapewniam, że taki deser zachwyci każdego! Smakuje wybornie zwłaszcza zimą, ponieważ dodatek przypraw wspaniale rozgrzewa, nadaje wyjątkowego charakteru i od razu wprawia w lepszy nastrój. Składniki: 200 g serka sernikowego 2-3 łyżki jogurtu(...)całkowitego przestudzenia. Serek, jogurt, cukier puder mieszamy ze sobą. W osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno. Obie masy delikatnie łączymy ze sobą, tworząc puszysty krem. Przystępujemy do składania deseru. Na dno szklanek/pucharków wkładamy pokruszone herbatniki (po dwa na jedną porcję). Następnie układamy po łyżce jabłek, a na to 1-2 łyżki kremu. Następnie rozkruszamy po jednym herbatniku na krem
Analiza Smakupieczenia Szukacie pomysłu na proste ciasto bez pieczenia? Polecam Wam moje ciasto śnieżynka z ananasem. Takie ciasto przygotujecie dosłownie w kilka minut, później już trzeba tylko poczekać aż nasz deser stężeje w lodówce. Dlatego najlepiej przygotować je dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce (minimalny czas na tężenie to 3-4 godziny). Ciasto jest bardzo proste i pyszne. Jeśli(...)dodacie do masy małą ilość cukru pudru, deser będzie też lekko orzeźwiający. Spróbujcie. Ja takie ciasta bez pieczenia najczęściej przygotowuje na różne domówki, na sylwestra lub spotkania z przyjaciółmi. Ciasto śnieżynka z ananasem bez pieczenia na spodzie z kruchych ciasteczek. Składniki: Na ciasto: 250 ml śmietanki 30% (zimnej) 2 opakowania serka naturalnego Bieluch (lub innego podobnego
Słodkie okruszkicukrowe choinki, czekoladki i pralinki. Wszystko pięknie opakowane, błyszczące i okraszone nieprzyzwoitą ilością cukru lub co gorsza, syropu glukozowo-fruktozowego. To naturalne, że w Święta towarzyszą nam słodkości i desery, którymi cieszymy się w czasie spotkań z bliskimi. I nie namawiam nikogo, żeby sobie tego odmawiać, bo to nie najlepszy czas na walkę ze swoją silną wolą ;) Jednak bardzo zachęcam(...)będą pięknie wyglądały na świątecznym stole. W taki sposób będziemy pewni tego, co jest w środku i tym chętniej i z czystym sumieniem sięgniemy po takie słodkości na świąteczny deser :) Jeśli lubicie obdarowywać bliskich własnoręcznymi prezentami, to słodkości z dzisiejszego przepisu będą także świetnym pomysłem na taki upominek! Zobaczcie tylko jak uroczo wyglądają! MORELOWE PRALINKI, SŁODKI DESER
HealthyCreations