Prosty i szybki deser prosto z Włoch. Panna cotta, to dosłownie z włoskiego „gotowana śmietanka”, ponieważ właśnie na tym polega jej przygotowanie. Oryginalnie Włosi używają jedynie śmietany kremówki, jednak ta wersja jest nieco „chudsza” poprzez wymieszanie śmietanki i mleka w proporcjach 1:1. Smak na tym nie stracił, a trochę kalorii zaoszczędziliśmy Ta delikatna śmietanowa babeczka zatopiona w sosie owocowym(...)wspaniały i szybki deser na letnie dni. W dodatku nie potrzeba tu wielu składników i skomplikowanych czynności. Wystarczy wszystko razem podgrzać, przelać do foremek i schłodzić. To wszystko! A smak jest obłędny. Zapewniam, że będziecie chcieli więcej! Składniki 250 ml śmietanki min. 30% 250 ml mleka 3 łyżki cukru połowa laski wanilii 3 łyżeczki żelatyny szklanka truskawek + łyżeczka cukru pudru
Analiza Smakuwiem czy beza to dobry deser na lipiec, ale jak się ma ochotę na Pavlovą to jak mawia moja koleżanka: "kto bogatemu zabroni"? W ten oto sposób pyszny deser wysuszony w piekarniku zagościł na naszym stole ale na krótko, zniknął bez wieści. Bezę Pavlova robi się bardzo szybko i prosto trzeba tylko zachować zasady i będzie ok. Pavlova(...)deser bezowy z bitą śmietaną i marakują. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewłaśnie dzięki niej ciasto jest mega wilgotne, puszyste i lekkie. Ricotta, to nic innego jak miękki, długo gotowany, przypominający twaróg, niesolony ser Włoski. To świetna baza do deserów. Wilgotne ciasto cytrynowe z ricottą i morelami , to świetne połączenie smaków, które przypadnie do gustu każdemu. Wilgotne, mocno cytrynowe ciasto na bazie serka ricotta i zanurzone w nie połówki kwaskowatej
Kuchnia ŁukaszaDeser ze zdrowymi nasionkami chia na mleczku kokosowym z deserową czekoladą oraz borówkami, w sam raz na ciepłe letnie dni, poza chłodzeniem robi się go błyskawicznie i jest idealny gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Doskonały na drugie śniadanie jak i na podwieczorek, polecam! Syrop klonowy w deserze możemy zastąpić brązowym cukrem , wszystkie składniki do przygotowania deseru możecie kupić
Wanilia i Kardamonidealny deser dla wielkich łasuchów. Jest bardzo słodki, 1 porcja spokojnie zaspokoi wielką ochotę na małe conieco. Składniki: 125 g serka mascarpone, 200 g masy krówkowej kajmakowej, 1 kartonik słodkiej śmietany 30-36% - około 300-350 ml, 100 g herbatników, 3 banany, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 łyżeczka kakao. Serek mascarpone oraz kajmak dokładnie zmiksować na gładką masę. Śmietanę ubić(...)wyczuwalne kawałki ciasteczek, więc kruszę je ręką). Banany pokroić w plasterki. W szklankach/pucharkach układać warstwami: herbatniki, masę krówkowo-serową, kawałki bananów, śmietanę i ponownie herbatniki, masę, banany, śmietanę. Wierzch deseru posypać kakao. Gotowy deser schłodzić w lodówce. Smacznego
Moja kraina smakówFondant czekoladowy to mój „number one” wśród deserów, to deser idealny. Mocno czekoladowy smak, idealna konsystencja – na zewnątrz upieczone, lekko wilgotne ciasto czekoladowe oraz gorący i płynny środek. To spełnienie marzeń każdego czekoholika. Deser jest łatwy i szybki w przygotowaniu, jedyna trudność to czas pieczenia. Trzeba „wyczuć” swój piekarnik, aby fondant był upieczony na zewnątrz ale posiadał płynny środek
Moja kraina smakówsię nim bez wyrzutów sumienia! W końcu to ciasto w połowie jest warzywne! :) Czekoladowe, bezglutenowe brownies bez nabiału i cukru Czasami tak jest, że najlepsze pomysły na dania i desery biorą się z … resztek :) W tym przypadku z resztek, które pozostały po przygotowaniu bajecznie kolorowego ratatouille . Zastanawiałam się, co by tu wymyślić z cukinii, której nie zużyłam w całości(...)Stwierdziłam, że wspaniale byłoby zrobić z niej jakiś deser, a że już wiedziałam, że z cukinii wychodzi wyśmienite ciasto to postanowiłam przygotować kolejny wypiek. Ciasto czekoladowe z cukinią Jednak nie byłabym sobą, gdybym po prostu powtórzyła przepis na bezglutenowe ciasto z cukinii z malinami i borówkami jeden do jednego, o nie. Musiałam zrobić coś innego ale równie pysznego. Rozejrzałam się
Book of spellssię nim bez wyrzutów sumienia! W końcu to ciasto w połowie jest warzywne! :) Czekoladowe, bezglutenowe brownies bez nabiału i cukru Czasami tak jest, że najlepsze pomysły na dania i desery biorą się z … resztek :) W tym przypadku z resztek, które pozostały po przygotowaniu bajecznie kolorowego ratatouille . Zastanawiałam się, co by tu wymyślić z cukinii, której nie zużyłam w całości(...)Stwierdziłam, że wspaniale byłoby zrobić z niej jakiś deser, a że już wiedziałam, że z cukinii wychodzi wyśmienite ciasto to postanowiłam przygotować kolejny wypiek. Ciasto czekoladowe z cukinią Jednak nie byłabym sobą, gdybym po prostu powtórzyła przepis na bezglutenowe ciasto z cukinii z malinami i borówkami jeden do jednego, o nie. Musiałam zrobić coś innego ale równie pysznego. Rozejrzałam się
Book of spellsDesery szybkie, pyszne, podawane na zimno jak i na ciepło to idealne rozwiązanie na letnie dni. Deser powstaje błyskawicznie i warto go skosztować, jest pyszny. Jeśli chcecie zrobić na zimno to trzeba trochę poczekać i wychłodzić go w lodówce. Zapraszam na pyszny deser z truskawkami. Oryginalny przepis od Dorcia w kuchni trochę pozmieniałam, nie dodałam cukru wcale i zrobiłam
Moje Małe CzarowanieCiasto truskawkowe z bezami bez pieczenia to wyśmienity deser dla amatorów słodkich smaków. Wszystkie składniki ciasta doskonale się ze sobą komponują, tworząc idealny smakołyk na upalne dni. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione owoce. składniki na tortownicę 23 cm 1 kg serka homogenizowanego waniliowego ( typu Danio) 200 g truskawek 1/3 szklanki gorącej wody 4 łyżki żelatyny
Smakowite Daniaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z podanego przepisu można zrobić 2 duże crumble w formie o wymiarach 30x30 cm Crumble można zrobić z dowolnymi owocami, nawet mrożonymi, więc to świetny deser nie tylko na lato. Na dodatek, taką kruszonkę można przyrządzić w dużych ilościach, a następnie ją zamrozić i jak tylko mamy świeże, smaczne owoce, lub dostajemy i sprawnie zapiekamy. Zawsze się
Kuchnia Łukaszaporządna dawka czekolady na deser! Tym razem nie jest to ciężkie ciasto czekoladowe, a leciutki i puszysty mus. To, że taki delikatny nie oznacza jednak, że nie ma w nim wyrazu. Wręcz przeciwnie! Mimo lekkiej konsystencji ma w sobie prawdziwą moc czekolady. Ten deser sprawdzi się latem, kiedy upał daje się we znaki. Najlepiej smakuje wyciągnięty prosto z lodówki, podany(...)świeżymi owocami, które przełamią intensywny smak czekolady. To jak, skusicie się? Składniki tabliczka czekolady min. 50% (im więcej kakao, tym bardziej wyrazisty smak deseru) 3 łyżki cukru łyżka masła 2 jajka 100 ml śmietanki 30%-36% do podania: owoce, bita śmietana Czas przygotowania: 20 minut pracy + 3 godz. chłodzenia Liczba porcji: 2-3 Przygotowanie Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli
Analiza Smakudomowym sposobem z niezwykle wdzięcznych perełek, naprawdę mi smakują. Polecam, nie tylko tym, którzy cierpią na nietolerancję glutenu 😊 Tym razem przygotowałam pudding z kończących się właśnie truskawek. W deserze nie ma zwykłego cukru. Zastąpiłam go świeżymi daktylami. Składniki (na 4 porcje): 0,5 kg truskawek + kilka do ozdoby 12 świeżych daktyli 0,5 litra mleka 6 łyżek tapioki(...)łyżeczce chia i dodać pulpę truskawkową. Wymieszać. Nie trzeba się przejmować, że pobrudzą się przy tym ścianki pucharków, bo dodając tapiokę, część truskawkowa się podniesie. Do pucharków dodać tapiokę. Deser można podawać na ciepło lub schłodzony. W przypadku podawania schłodzonego puddingu, wyjąć go z lodówki na kwadrans przed kosztowaniem. Wtedy deser będzie smaczniejszy i bardziej aromatyczny. Przed podaniem udekorować cząstkami
Weekendy w domu i ogrodzieNastępnie nadziałam je kawałkami świeżych truskawek, ugotowałam i podałam z sosem truskawkowo-śmietanowym. Proste, a zarazem takie pyszne. Dzieci je uwielbiają! Takie słodkie pierożki to świetna propozycja na deser, podwieczorek, a nawet letni obiad - o ile lubicie obiady na słodko 😉 Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 2 czubate łyżki kakao 2 łyżki masła szczypta soli Nadzienie
Kuchnia MagdaLenyniesamowita świadomość, że tak będą wyglądać nasze poranki przez najbliższe ciepłe miesiące. Obok usiadł Dario. Przez moment cieszymy się widokiem dokoła. Potem wstaję na chwilę, aby przynieść dla nas deser. Zrobiłam go już wczoraj. Doskonale pasuje do letniego dnia, do tej chwili, do tego otoczenia. I jest naprawdę pyszny. Letni deser owocowy z galaretkami, który wymyśliłam, dopełnił całość. Jest idealny(...)mogą być mrożone) • 2-3- łyżki cukru do smaku • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 250 ml śmietany kremowej 30% lub 36% • cukier waniliowy • listki mięty do ozdoby Sposób przygotowania: 1. Deser najlepiej zacząć przygotowywać poprzedniego dnia. 2. 2 galaretki agrestowe rozpuścić we wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 3. Rozlać je do szklaneczek, ostudzić i wstawić do lodówki, aby zastygły. Moje
W mojej kuchni