Deser skrywający w sobie mnóstwo smaków. Słodki mus na bazie serka mascarpone idealnie równoważą kwaśne czerwone owoce. Do tego crunchy, które smacznie chrupie pod zębami... poezja! Nie ma na co czekać... do roboty! :) Składniki: (na 2 porcje) 60 g crunchy 150 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 małe jajko 80 g czerwonej porzeczki
Nastoletnie WypiekanieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Na zakończenie sezonu truskawkowego musiałam przygotować jakiś pyszny deser. Padło na sernik! Nie miałam ochoty włączać piekarnika, a więc wpadłam na pomysł, że zrobię sernik na zimno. Nie taki zwyczajny bo z musem owocowym i chrupiącym spodem z kremu czekoladowego i herbatników. Wyszedł świetny – lekki
Marta GotujeRacuchy znają wszyscy. Danie uniwersalne. Można je zjeść na śniadanie, obiad, kolację lub na deser. Dzisiaj klasyczny przepis na racuchy drożdżowe z cukrem pudrem. A jakie one są? Puszyste, słodkie i pachnące wanilią :) Składniki: 200 ml ciepłego mleka 250 g mąki pszennej typ 550 50 g cukru 20 g drożdży świeżych 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 2 łyżki oleju
Smak mojego domuorzeźwiająca. Od kilku lat hoduję mięte na balkonie i uważam, że nie dałabym rady przeżyć lata bez tego zioła. Uwielbiam ją dodawać zarówno do wody jak i herbaty czy deserów. A i wielu sałatek sobie bez niej nie wyobrażam. W upalne dni bardzo często jadamy kus-kus z warzywami i miętą - jest to idealny dodatek do mięs jak i samodzielne
sierotka maRysia w kuchnibakteryjnej. Działa moczopędnie, napotnie i żółciotwórczo. Warto zatem wykorzystać cudowne właściwości lawendy, bo może stanowić wspaniały dodatek do dań, dodając im aromatu lub jako dekoracja. Nadaje się do ciast, deserów, herbaty, drinków. Proponuję przygotowanie syropu z kwiatów lawendy. Pachnący syrop to świetna baza do przygotowania pachnącej lemoniady na upalne dni. Składniki: 1 szklanka cukru 1/2 szklanki kwiatów lawendy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!organizatorom Marco Ghiaoraz Emiliano Castana z okazji urodzin życzę kolejnych wspaniałych lat pracy, niekończącej się energii podczas zajęć oraz mnóstwo pomysłów na pyszne dania i desery. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki kakao 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 3/4 szklanki wody gazowanej 3 jaka 1 łyżka cukru
Bajeczna KuchniaPrzepyszne i mięciutkie maleństwa z chrupiącą kruszonką i owocowym wnętrzem. Idealny letni deser na przyjęcie w ogrodzie. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant szczypta soli 1/2 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szkl mleka 80 g masła jajko Nadzienie: 1/2 l malin 1/4 l jagód cukier do smaku Kruszonka: 50 g masła 10 łyżek
Smakołyki Asibakalie namoczone w rumie. Wyszło ciasto doskonałe na przyjęcia, bo nie tylko świetnie smakuje ale także długo zachowuje świeżość, więc można upiec je wcześniej. A jako dodatek do deseru polecam gorąco Monte Santi- różowe wino zachwycające świeżym, owocowym bukietem. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 6 białek 150 g cukru 150 g kokosu 150 g maku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaksiążki możecie przygotować samodzielnie w domu kolację, kompletną kolację, bo w książce znajdziecie przepisy nie tylko na przystawki i dania główne, ale co dla mnie najważniejsze na DESERY!!! które zaskoczą nawet najbardziej wybredne gusta. A teraz troszkę o ułożeniu tematycznym: Zaczynamy od spisu treści, oooooobszernego spisu treści, naprawdę obszernego! Potem krótka instrukcja jak korzystać
Malinowo w kuchniproszku, więc jestem bardzo ciekawa jak wypadanie ta w płynie. WANILIA W PROSZKU Wanilia, zaraz obok cynamonu to najczęściej stosowane przeze mnie przyprawy do posiłków śniadaniowych, deserów, wypieków. Powyższa powstała poprzez zmielenie suszonych owoców do postaci proszku. Nie często spotyka się 100% wanilię (oprócz lasek wanilii oczywiście), zazwyczaj mamy do dyspozycji cukier wanilinowy, rzadko waniliowy, olejki aromatyczne
Zdrowie na języku :PProdukty jaglane możemy wykorzystywać do przygotowania pysznego obiadu, deseru, ale przede wszystkim do stworzenia pożywnego śniadania, czy też drugiego śniadania. Idąc tym tropem i tropem aury za oknem, możemy wykorzystać je do przygotowania pysznego i pożywnego koktajlu z sezonowvh owoców. Maliny to smaczne i niezwykle wartościowe owoce. Są źródłem potasu, magnezu, żelaza i wapnia oraz wielu witamin, które wspomagają nasz
ChilliJemygotującego przysługiwała największa! HA HA! To były piękne czasy - na budyń czekało się z utęsknieniem. Najbardziej smakował mi zimny. Tak sobie przypomniałam o tym moim umiłowanym (kiedyś) deserze i zrobiłam swoją wersję dla Lilki. Jej uśmiech po zobaczeniu "ćekolady" był niesamowity. W dodatku znowu rozczuliła mnie słowami "mamo, jak ty to zrobiłaś"? Przepis na budyń czekoladowy Składniki 500 ml mleka
lady-och-mistrzyni.blogspot.comwcześniej z lodówki. Polecam go bardzo do makaronu, zamiast cięższego pesto. Artykuł Pyszny sos do sałatek, makaronu – sos bazyliowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkudodać, nic ująć. LATO! Przyszedł czas poziomek i jagód a z nim pora na JAGODZIANKI!!! Tym razem w formie ślimaczków. Trochę zdrowsze, orkiszowe i pełnoziarniste. Skusicie się??? A na deser film... W sobotę byliśmy w kinie na "BFG". Ciekawy film choć nie za bardzo dla małych dzieci, trochę straszny, chwilami irytujący, dzieciaki były zachwycone :) Jagodzianki, orkiszowe, zawijane, z białą czekolada
Dzieje kuchennej Wiewiórytreści. Na samym początku znajdziemy podział na poszczególne kategorie, zaś na końcu znajduje się alfabetyczny spis treści, tzw. indeks. Siostra Maria wydała tez wiele innych książek kulinarnych, m.in. na: Desery, Zioła czy Zupy. Wszystkie tytuły znajdziecie na końcu książki. Podsumowując zdecydowanie polecam tę książkę wielbicielom grillowania oraz osobom, które lubią prostą i jednocześnie pyszną kuchnię. Smacznego
Z miłości do słodkości