ustach! Ciasto szybko się robi gdyż nie wymaga pieczenia, jednak musi ono dobrze schłodzić się w lodówce aby herbatniki zdążyły zmięknąć, a następnie trochę poleżeć w zamrażalce. Idealny deser na upały! Przepis autorski. Składniki: ok 32 sztuki kakaowych herbatników 1 puszka masy kajmakowej (400g) 150g orzeszków ziemnych niesolonych 250g serka mascarpone 330g śmietany kremówki
Blog z Apetytembardzo proste w przygotowaniu – trudno zepsuć to danie, zrobi je każdy niedzielny kucharz, nawet najmniej doświadczony. Zapiekanka może zostać podana na letnie śniadanie albo w charakterze przekąski lub deseru. Pachnie latem i owocami. My do oryginalnego przepisu dodaliśmy łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Zamiast brzoskwiń możecie użyć nektarynek, albo miksu nektarynek i brzoskwiń. Danie można zjeść na ciepło lub wystudzone, koniecznie
Niedzielny kucharzDzisiejsza propozycja to tarta bananowa doskonała na każdą okazję, idealna do kawy oraz na poprawę humoru :). Bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Sprawdza się świetnie jako deser na spotkaniach w gronie przyjaciół, ale także prezentuje się wspaniale jako dodatek na eleganckim przyjęciu. składniki na ciasto kruche: 1 jajko + zółtko 280 g mąki 150 g zimnego tardego masła
noteskulinarnyfigaplastry, rozłożyć na serniku i wlać tężejącą galaretkę, schować do lodówki na kilka godzin - sernik na zimno przygotowany z tzw. "gotowca" z moją małą modyfikacją jest szybkim, smacznym deserem na upalne dni..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmoże być coś prostszego od tego deseru? Raczej nie. Ale mimo swej prostoty jest zawsze pyszny i lubiany przez dzieci jak i dorosłych. Gdy nie mam chęci na włącznie piekarnika lub jest zbyt gorąco a w domu nie ma nic słodkiego to robię taki deserek. Oczywiście owoce sezonowe a zimą mogą być owoce mrożone lub z puszki. Składniki: 1 galaretka
Ala piecze i gotujewiecie jestem ogromną wielbicielką wszystkiego, co kokosowe . Kuleczki Rafaello ( te domowe mam na blogu – o tutaj! ), serniki kokosowe , desery, kremy i inne kokosowe słodkości nie mają przede mną tajemnic. Dziś mam dla Was przepis na chyba moje ulubione ciacho kokosowe czyli Rafaello na krakersach – bez pieczenia. Pokazałam je ostatnio krok po kroku na Istastory i wołaliście o przepis
Ostra na SłodkoSłodka tarta o nieregularnych chrupiących brzegach, z cienką warstwą świeżych czereśni, oblanych mleczną czekoladą to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu sezonowy deser. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 135g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Dodatkowo: 400g czereśni bez pestek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 80g mlecznej czekolady 2 łyżki
Szalona Kuchnia EwelinyPrzepyszne i orzeźwiające ciasto. Sprawdzi się jako elegancki deser podczas spotkania z przyjaciółmi lub do kawy na co dzień. Ja użyłam sera o smaku waniliowym. Ale wystarczy do naturalnego serka warto dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego aby nabrał ciekawego smaku. Biszkopt: 2 jajka 1/3 szkl cukru 1/4 szkl maki pszennej 1/4 szkl maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Smakołyki AsiIntensywnie truskawkowy, elegancki deser z lodami waniliowymi, chrupiącymi migdałami i dodatkiem czerwonego wina zachwyci wszystkich gości. Dla najmłodszych w wersji z sokiem truskawkowym. Świeże truskawki i wanilia to wymarzone połączenie, któremu nikt się nie oprze. Składniki na 4 porcje: 200g truskawek 30 cukru 80ml czerwonego słodkiego wina (w wersji dla dzieci zamienić wino na sok z truskawek) 1 czubata łyżeczka
Szalona Kuchnia EwelinyKuchcik firmy Tupperware to wyjątkowe urządzenie, które służy do ubijania białka jajek, śmietany, przygotowania majonezu, mieszania różnego rodzaju deserów. Przekonaj się, że ubicie piany z czterech białek jest możliwe w 25 sekund bez użycia prądu. Ubija szybciej, taniej i ciszej niż elektryczny mikser! Tajemnica tkwi w mechanizmie napędzającym. Dysk w pokrywie z systemem zębatek, do których przymocowanych jest 6 trzepaczek
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataskładnik sosu do sałatek, dań z warzyw, ryb (i nie mam na myśli tylko sushi) czy grillowanego mięsa. I nie tylko w daniach kuchni azjatyckiej. Pysznie podkreśla też desery z czekoladą, sosy i makarony. Ciekawa była też historia sosu sojowego, który powstał jako pyszny sposób konserwowania żywności. Rodziny, które później utworzyły firmę Kikkoman produkowały ten sos już w XVII
Ugotowane pozamiataneKiedy zrobiłam go po raz pierwszy, byłam zachwycona. Od tej pory nie może go zabraknąć w mojej kuchni. Taki domowy cukier waniliowy, doskonale pasuje nie tylko do ciast i deserów. Można go dodać także do kawy lub mleka. Ma cudowny zapach prawdziwej wanilii. Jeśli jeszcze nie robiliście takiego cukru, to bardzo Was do tego zachęcam. Sami zobaczcie jakie to proste
Agusiowe smakołykiSłodka tarta o nieregularnych chrupiących brzegach, z cienką warstwą sera, świeżej moreli, pachnącego cytrusami imbiru to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu sezonowy deser. Składniki: Ciasto: 260g mąki pszennej 160g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta soli Farsz: 200g białego sera 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru starta skórka
Szalona Kuchnia EwelinyDo bloku czekoladowego mam ogromny sentyment. I choć na sklepowych półkach można obecnie dostać wszystkie możliwe smaki czekolady, dla mnie ten smak z dzieciństwa chyba już
Smaki Na Talerzuszparagowo - baklażanowo - paprykowe śniadanie, w towarzystwie grzanek i jajek w koszulce. Jak tylko przychodzi sezon szparagowy jem je bez opamiętania ;) na śniadanie, na obiad, na kolację jeszcze tylko deseru brakuje ;) Składniki dla 2-3 osób: 1 pęczek szparag woda, sól do ugotowania szparag 4-6 jajek woda, sól, łyżka octu do ugotowania jajek chleb tostowy ajvar Przygotowanie: Jajko
Życie zaczyna się w kuchni