Ponieważ ostatnio miałam w domu małą rodzinną uroczystość postanowiłam zrobić coś słodkiego i wykorzystać do tego mandarynki. Gdy mamy ochotę na coś słodkiego zdecydowanie lepiej przygotować sobie jakiś pyszny deser w domu, niż kupować słodycze w sklepie - zagwarantuje nam to na pewno lepszy skład, a także da szansę na obniżenie kaloryczności. Poniższy przepis wystarczy na ok. 12 babeczek - idealnie
Z notatnika dietetykakażda okazja jest dobra 😁 Dlatego dziś zebrałam kilka pomysłów na przekąski, które możecie zaserwować swoim bliskim. Myślę, że wśród moich propozycji każdy znajdzie coś dla siebie. COŚ SŁODKIEGO 1. Deser kawowy 2. Kulki migdałowo-kokosowe 3. Babeczki z mandarynką 4. Ciasteczka owsiane z kandyzowaną skórką pomarańczową 5. Owocowe pralinki 6. Ciasto czekoladowo-bananowe bez jajek SAŁATKI
Z notatnika dietetykarodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru lub miodu pieczona do chrupkości. Najczęściej podawana jest na śniadanie z mlekiem lub jogurtem, ale bywa także wykorzystywana jako składnik ciast, batoników czy deserów. Pierwsza granola została przygotowana w Dansville w stanie Nowy Jork przez dr Jamesa Caleba Jacksona w 1894 roku. Już od ponad 120 lat możemy więc cieszyć się pyszną granolą
Z notatnika dietetykaGofry zazwyczaj kojarzą nam się ze słodkim deserem - najczęściej z dużą ilością bitej śmietany i świeżych owoców 😋 Pamiętam, że jak byłam dzieckiem mama kupowała mi i mojemu bratu po takim gofrze, gdy spacerowaliśmy promenadą nad morzem. Takie cuda zdarzały się jednak tylko latem, najczęściej na początku czerwca i we wrześniu, żeby uniknąć największego tłumu turystów w sezonie 😄 Gofry zawsze więc
Z notatnika dietetykarazem przepis na półkule cytrynowe z bezą szwajcarską! 😀 Masa cytrynowa jest niezwykle delikatna i rozpływająca się w ustach dzięki dużemu dodatkowi masła, a cały deser nie jest zbyt kwaśny – wszystko jest idealnie wyważone. Półkula cytrynowa z bezą szwajcarską -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikTarta na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Do jej stworzenia zainspirowałam się oglądając jeden z programów
Kuchnia Bazyliisuchej patelni rumienimy płatki migdałów. Zupę podajemy z grzankami i płatkami migdałów. Artykuł Zupa z brokuła i pora z grzankami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuCoś małego, słodkiego i jednocześnie zdrowego? To oczywiście przepyszne daktylowo-orzechowe kuleczki. Przepis można dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat mamy w szafce…
Natka PietruszkiPrzygotowanie tego ciasta zajmie Wam tylko kilka minut, wystarczy wszystko dokładnie wymieszać, upiec i udekorować wg uznania. Można dodać do ciasta kawałki czekolady, lub po wystudzeniu
Smaki ArmineKrem czekoladowy z awokado to pyszna wersja nutelli w wersji wegańskiej i przede wszystkim zdrowej! Ja na żadnej diecie nie
Kolorowy Przepisownik(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Oponki serowe – najlepszy przepis Karnawał to czas gdzie na naszych stołach częstym gościem są pączki, faworki czy też oponki, są to tradycyjne
Księga-Smakuprzepyszne marokańskie ciasto MESKOUTA . Meskouta jest super szybkim i bardzo łatwym ciastem – do zrobienia dosłownie w kilka minut. Intensywnie pomarańczowe i bardzo pachnące. Słodkie – jak na marokańskie desery przystało! Jest to ciasto idealne dla niespodziewanych gości – gorąco polecam! Spróbujcie! Na bank nie pożałujecie! SKŁADNIKI: * sok pomarańczowy – 120 ml * skórka z pomarańczy * jajko
Ostra na SłodkoWszyscy mają faworki i chruściki, a ja mam Akandż- ormiańskie chruściki trzyskładnikowe Powinny być troszkę mniejsze, ale dziś zrobiłam bardzo duże, żeby się szybciej uwinąć ze
Smaki Armineżelu czyli frużelina. Domowa jest najsmaczniejsza. W ten sposób można utrwalać sezonowe owoce. Gorącą frużelinę wystarczy włożyć do wyparzonych słoiczków i mocno je zakręcić. Wykorzystuję ją do deserów, naleśników, lodów, a najczęściej wykorzystuje ją do tortów. Każdy rodzaj owoców wykorzystany do frużeliny, nada jej niepowtarzalny smak, kolor i konsystencję. Składniki: 500g wiśni świeżych lub mrożonych, 6 łyżek
Słodki Zakątek