desery - 58579 przepisów (strona:1378/3906)

Walentynki – pomarańczowe ciasteczka z dżemem z suszonych fig z pomarańczami 70

Walentynki – pomarańczowe ciasteczka z dżemem z suszonych fig z pomarańczami Dżem figowo-pomarańczowy przywiozłyśmy z Chorwacji. Cieszył się takim powodzeniem, że zostały po nim tylko

Tajemnice Smaku
Poduszeczki z ciasta na chrust z przepisu Maryi Ochorowicz-Monatowej 85

Jak tłusty czwartek to pączki nadziane różaną konfiturą i obficie polane lukrem. Ale nie tylko pączki umilają nam ten słodki dzień. Możemy przygotować pączki, pączusie serowe

Tajemnice Smaku
Smocza sałatka owocowa z karmelizowanymi orzechami nerkowca 86

Smocza sałatka owocowa z karmelizowanymi orzechami nerkowca Pitaja (Pitahaya) to egzotyczny owoc znany również jako smoczy owoc lub truskawkowa gruszka. Jest owocem kilku gatunków kaktusa, pochodzi

Tajemnice Smaku
Babeczki czekoladowe z buraczkiem, kremem mascarpone i pudrem z buraka 100

Babeczki czekoladowe z buraczkiem, kremem mascarpone i pudrem z buraka Uwielbiamy buraki pod każdą postacią i chętnie je dodajemy nawet do wyrobów na słodko. Tym razem

Tajemnice Smaku
Czekoladowe masło orzechowe z miodem 71

Czekoladowe masło orzechowe z miodem Dlaczego orzeszki ziemne nazywamy “ziemnymi”? Przede wszystkim zacznijmy od tego, że nie są to tak do końca orzeszki, tylko

Tajemnice Smaku
Marchewkowe babeczki z ananasem i pudrem marchewkowym 82

Marchewkowe babeczki z ananasem i pudrem marchewkowym Ciasto marchewkowe jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dodatek ananasa sprawi, że wypiek zyska na smaku i wilgotności

Tajemnice Smaku
Bajgle z rukolą, figą, serem kozim,  miodem i orzechami włoskimi 131

krążka. Dzisiaj na szczęście mamy większy wybór i oprócz suszonych owoców figowca możemy kupić również świeże . Do czego wykorzystujemy świeże figi? Pomysłów jest mnóstwo – jako dekorację do ciast, deserów, jako dodatek do sałatek, do owsianek, do kanapek. Możemy również podać figi z rukolą, kozim serem, miodem i orzechami na… bajglach, ponieważ ostatnio bajgle wypiekają się

Tajemnice Smaku
Rogale drożdżowe nadziane białym makiem z bakaliami 92

“Dzień świętego Marcina rogalem się zaczyna” Co roku 11 listopada w Dzień Świętego Marcina w Poznaniu i okolicach wypieka się ogromne ilości rogali Świętomarcińskich

Tajemnice Smaku
Babeczki muffiny z jogurtem, makiem i kumkwatem 73

Kumkwaty to wyjątkowe cytrusy, ponieważ owoce te możemy spożywać na surowo razem ze skórką. Słodko – kwaśno – gorzki, tak można opisać smak kumkwata, więc kiedy

Tajemnice Smaku
Orzeźwiająca woda z limonką, mięta, miodem i kostkami lodu z kwiatami bzu 92

urok kwiatów aż onieśmiela. Niestety ten cudowny zapach nie idzie w parze ze smakiem kwiatów, są one gorzko-kwaśne, ale jadalne. Kwiatami bzu możemy dekorować sałatki, ciasta czy desery. Przyrządza się z nich napary, syropy, aromatyzuje się nimi cukier lub ocet. Możemy również zatopić kwiaty w wodzie i zamrozić.  Dzięki temu przechowamy na jakiś czas kwiaty, a woda schłodzona

Tajemnice Smaku
Rustykalne małe tartaletki (galletes) z jabłkami i z rumowym solonym karmelem 79

Dodatek soli i rumu zdecydowanie podkręci smak słodkiego klasycznego maślanego karmelu. Solony karmel z rumem w połączeniu z lekko cytrynowymi jabłkami i chrupiącym ciastem sprawi, że

Tajemnice Smaku
Szybkie ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy 73

Delikatne, puszyste, czekoladowe z nutą pomarańczowy. Takie jest to ciasto. Przepis znalazłam na profilu IG Żanety , która napisała “… kawał kakaowej błogości, którą można odkrawać

Tajemnice Smaku
Sernik z …musztardą, polany frużeliną malinowo bazyliową 100

Musztarda do sernika? … no to już przesada.. A, że bardzo mnie to intrygowało i lubię eksperymenty, nie wytrzymałam. Bo skoro majonez, szpinak, a nawet

Tajemnice Smaku
Cytrynowe gofry z makiem, z sosem z jeżyn i syropu klonowego 105

Cytrynowe gofry z przyjemnie chrupiącym pod zębami makiem. Na wierzch łyżka gęstego jogurtu greckiego, syrop jeżynowo klonowy, a w sezonie garść świeżych jeżyn… pyszności. Do

Tajemnice Smaku
Dyniowe rogaliki z miodowym masłem, żurawiną i orzechami włoskimi 93

Złote, delikatne i mięciutkie. Takie są dyniowe rogaliki z miodowym masłem, orzechami włoskimi i żurawiną. Co to jest miodowe masło? To po prostu podgrzane masło razem

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania